darek_dade 2 Napisano 21 Luty 2006 Szkoła jest na normalnym wysokim poziomie. System wygląda troche inaczej niż w Polsce. W klasie 11 i 12 uczę się już praktycznie tego czego chcem, lub tego co potrzebne będzie na uniwerek. I tak w poprzednim semestrze miałem angielski i religię (to jest akurat obowiązkowe) i fizyke oraz programowanie (to kursy elekcyjne). Na koniec semestru z każdego kursu jest egzamin, który wart jest 30% całkowitej oceny. I nie muszę się już uczyć biologii, chemii, historii czy innych glupot ktore nigdy potrzebne mi nie będą. Poziom jest taki sam, tego czego uczę się tutaj z matmy to tego samego bym się w Polsce uczył. Jest jedynie o tyle łatwiej ze nawału przedmiotów nie ma, ale w Polsce i tak olewałem to czego nie lubiłem więc na to samo wychodzi. Właśnie, w Stanach jest chyba poziom niższy niż w Kanadzie. Ale to już zależy od ludzi a nie samego systemu. Dopiero na studiach się zaczyna. Wytrwają tylko najzdolniejsi. I to dobrze w sumie, nie tak jak w Polsce gdzie każdy na studia się rzuca bo bez tego nie wyobraża sobie wygodnego życia. W Stanach i Kanadzie kadra bardzo wysoko wykfalikiowana jest nieliczna, ale mając podstawowe wykształcenie też można bogato żyć. Qba, a Ty wymienisz z pamięci chociaż 10 stanów amerykańskich? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 21 Luty 2006 Heh widze że nierozumiesz kompletnie o co chodzi. Wiem gdzie USA, może nawet 10 stanów niewymienie(może z 8)ale tego na geografii nie miałem. A Ty potrafisz np wymienić 5 największych jezior w USA? Bo ja potrafie. A amerykanie nawet nie wiedzą gdzie Bałtyk bo po co im to, lepiej się ograniczyć tylko do "siebie"(jak szwajcarzy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 22 Luty 2006 A mają wiedzieć gdzie jest Bałtyk? Przecież to małe morze. Gdybym mieszkał w Stanach to raczej miałbym to w dupie. A oni na swojej geogragii sie nie uczą gdzie Polska leży. To czego od nich wymagać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 22 Luty 2006 No włąśnie w tym problem że oni wszystko mają w dupie. Jak się rozpoczęła wojna w Iraku to oni kupowali mapy bo nawetnie wiedzieli na jakim kontynencie Irak leży. Dziwię się Twojemu podejściu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 22 Luty 2006 No włąśnie w tym problem że oni wszystko mają w dupie. Jak się rozpoczęła wojna w Iraku to oni kupowali mapy bo nawetnie wiedzieli na jakim kontynencie Irak leży. Dziwię się Twojemu podejściu <{POST_SNAPBACK}> świetnie powiedziane No ale jednak taka właśnie prawda, chociaż ja osobiście wolałbym ich system, mnie też nie bardzo interensuje gdzie leży Wołga, albo ile jest jezior w Ameryce Pn. ... U nas uczą wszystkiego, przez co trzeba naprawdę się męczyć żeby umieć wszystko. A przez to, że nikomu się nie chce a musi, to zamiast uczyć się polskiego i matematyki, czasem trzeba siąść do chemii i geografii, bo zdać trzeba.. :/ P.S. a co z tym wojskiem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 22 Luty 2006 świetnie powiedziane No ale jednak taka właśnie prawda, chociaż ja osobiście wolałbym ich system, mnie też nie bardzo interensuje gdzie leży Wołga, albo ile jest jezior w Ameryce Pn. ... U nas uczą wszystkiego, przez co trzeba naprawdę się męczyć żeby umieć wszystko. A przez to, że nikomu się nie chce a musi, to zamiast uczyć się polskiego i matematyki, czasem trzeba siąść do chemii i geografii, bo zdać trzeba.. :/ P.S. a co z tym wojskiem? <{POST_SNAPBACK}> No tak ale nie chciałbyś np wiedzieć gdzie leży Kanada-na jakim kontynencie chociaż? Według mnie bardzo dobre jest to że w szkołach uczą np w 1 klasie o krainach, jeziorach, rzekach w Polsce(szczegółowo), a załóżmy w 2 klasie chociaż te najważniejsze rzeczy o innych państwach(nie wszystkich). Jak co z wojskiem-idziemy razem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dejot 2 Napisano 22 Luty 2006 Jak co z wojskiem-idziemy razem <{POST_SNAPBACK}> No to sobie poczkasz Bo Havoc dopiero w tym roku będzie miał rejerstracje, a za rok komisje i zostały mu 2 lata szkoły (w najlepszym wypadku ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 22 Luty 2006 No tak ale nie chciałbyś np wiedzieć gdzie leży Kanada-na jakim kontynencie chociaż? Według mnie bardzo dobre jest to że w szkołach uczą np w 1 klasie o krainach, jeziorach, rzekach w Polsce(szczegółowo), a załóżmy w 2 klasie chociaż te najważniejsze rzeczy o innych państwach(nie wszystkich). Jak co z wojskiem-idziemy razem <{POST_SNAPBACK}> No chciałbym, ale jednak trochę za dużo nam dają. Bo gdzie jaki kraj to ofkors potrzebne, ale rzeki i jeziora to nie az tak pilne. No to do woja razem No to sobie poczkasz Bo Havoc dopiero w tym roku będzie miał rejerstracje, a za rok komisje i zostały mu 2 lata szkoły (w najlepszym wypadku ) <{POST_SNAPBACK}> Co nie wyklucza, że on może mieć przełożoną służbe i w końcu się spotkamy w woju Tylko niech mi ktoś powie czy w końcu jest przepis, że od 27roku życia już nie biorą do wojska? Qba - jak stary ty już jeteś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 22 Luty 2006 Hehe Bardzo stary, nawet najstarsi górale mnie niepamiętają Rocznik 86. W lipca 20 lat stuknie. Narazie mam odroczenie od woja na 3 lata chyba. Havoc a Ty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 22 Luty 2006 Hehe Bardzo stary, nawet najstarsi górale mnie niepamiętają Rocznik 86. W lipca 20 lat stuknie. Narazie mam odroczenie od woja na 3 lata chyba. Havoc a Ty? <{POST_SNAPBACK}> A to staruszek. Ja jeszcze nie miałem komisji Dopiero w październiku zapewne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
AndrzejSnk 2 Napisano 22 Luty 2006 a Ty wymienisz z pamięci chociaż 10 stanów amerykańskich? <{POST_SNAPBACK}> proscizna Nowy Jork, Alaska, Floryda, Kalifornia, Missisipi, New Jersey, Rhode Island, Teksas, Utah, Waszyngton amerykanskie filmy jednak czegos uczą przydatny link http://wojsko-polskie.pl/wortal/forum_dyskusyjne/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dejot 2 Napisano 22 Luty 2006 A to staruszek. Ja jeszcze nie miałem komisji Dopiero w październiku zapewne. <{POST_SNAPBACK}> w październiku będziesz miał rejestracje komisja jest w roku, w którym kończysz 19 lat czyli ja mam w tym roku dokładnie 27marca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 22 Luty 2006 No tak ale nie chciałbyś np wiedzieć gdzie leży Kanada-na jakim kontynencie chociaż? Według mnie bardzo dobre jest to że w szkołach uczą np w 1 klasie o krainach, jeziorach, rzekach w Polsce(szczegółowo), a załóżmy w 2 klasie chociaż te najważniejsze rzeczy o innych państwach(nie wszystkich). <{POST_SNAPBACK}> Kanada to drugie najwieksze pod wzgledem powierzchni panstwo. I nie porownuj jej do malej Polski. Dla USAnczykow polska to maly kraik na wschodnim skraju europy. Tak samo my traktujemy male pansta afrykanskie (np. gdzie leza seszele), a nawet biedne panstwa europejskie (znasz stolice panst ktore powstaly w wyniku rozpadu Jugoslawii?). I ja nikogo tu nie bronie. W USA/Kanadzie nauka geografii dla wiekszosci osob, ktore przyszlosci z nią nie wiążą konczy sie na 10 klasie, gdzie material jest dosc ubogi i przewiduje jedynie bardzo ogolnikowe poznanie krajow Swiata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 22 Luty 2006 w październiku będziesz miał rejestracje komisja jest w roku, w którym kończysz 19 lat czyli ja mam w tym roku dokładnie 27marca <{POST_SNAPBACK}> Hm..aha, no to już niedługo Do października szybko zleci...jakoś się nie ciesze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 22 Luty 2006 Kanada to drugie najwieksze pod wzgledem powierzchni panstwo. I nie porownuj jej do malej Polski. Dla USAnczykow polska to maly kraik na wschodnim skraju europy. Tak samo my traktujemy male pansta afrykanskie (np. gdzie leza seszele), a nawet biedne panstwa europejskie (znasz stolice panst ktore powstaly w wyniku rozpadu Jugoslawii?). I ja nikogo tu nie bronie. W USA/Kanadzie nauka geografii dla wiekszosci osob ktore przyszloscie jej nie wiaza konczy sie na 10 klasie, gdzie material jest dosc ubogi i przewiduje jedynie bardzo ogolnikowe poznanie krajow Swiata. <{POST_SNAPBACK}> Nie przekonałeś mnie zupełnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 22 Luty 2006 To ja się starałem kogoś przekonać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
DvD 0 Napisano 22 Luty 2006 http://www.wprost.pl/G/smiech/pics/46l.jpg Już się nie denerwujcie tak, Panowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 22 Luty 2006 Ten temat miał być o wojsku !!! Echh... ;( Dzienx za linka do forum wojsko polskie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MANIAK 0 Napisano 22 Luty 2006 Kanada to drugie najwieksze pod wzgledem powierzchni panstwo. I nie porownuj jej do malej Polski. Dla USAnczykow polska to maly kraik na wschodnim skraju europy. Tak samo my traktujemy male pansta afrykanskie (np. gdzie leza seszele), a nawet biedne panstwa europejskie (znasz stolice panst ktore powstaly w wyniku rozpadu Jugoslawii?). I ja nikogo tu nie bronie. W USA/Kanadzie nauka geografii dla wiekszosci osob, ktore przyszlosci z nią nie wiążą konczy sie na 10 klasie, gdzie material jest dosc ubogi i przewiduje jedynie bardzo ogolnikowe poznanie krajow Swiata. <{POST_SNAPBACK}> nie chciał bym sie czepiać za bardzo ale jesteś pewien że kanada to drugie największe państwo??, bo mnie sie wydaje że 3 największe tzn: Rosja>USA>Kanada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 22 Luty 2006 Kanada - nasi sąsiedzi. Trochę gamonie. Biedny Darek <rotfl> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 22 Luty 2006 nie chciał bym sie czepiać za bardzo ale jesteś pewien że kanada to drugie największe państwo??, bo mnie sie wydaje że 3 największe tzn: Rosja>USA>Kanada <{POST_SNAPBACK}> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kanada Nie propagowałbym fałszywych informacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 23 Luty 2006 Niestety albo stety racja jest po mojej stronie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
AndrzejSnk 2 Napisano 23 Luty 2006 Nie powiem, żeby wojo było dobre, nie powiem też, żeby wracanie spowrotem do Kanady należało do fajnych przeżyć. <{POST_SNAPBACK}> jak tu przyjedziesz i zobaczysz jak jest to jeszcze zapłaczesz za swoja kochana Kanada Ten temat miał być o wojsku !!! Echh... ;( Dzienx za linka do forum wojsko polskie <{POST_SNAPBACK}> nie ma to jak google Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MANIAK 0 Napisano 23 Luty 2006 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kanada Nie propagowałbym fałszywych informacji <{POST_SNAPBACK}> a to sorry, mój błąd, ale powiem szczeże że gdyby ktoś kiedyś powiedział mi że kanada jest większa od usa to bym pomyślał że on oszalał. Na mapie zawsze się jakaś taka mała wydaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 23 Luty 2006 jak tu przyjedziesz i zobaczysz jak jest to jeszcze zapłaczesz za swoja kochana Kanada nie ma to jak google <{POST_SNAPBACK}> Trochę już o tym czytałem (nie odsyłajcie mnie na google ) <{POST_SNAPBACK}> To chyba wystarczy za cały komentarz Po prostu jakoś nie trafiłem na to forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi