Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Służba wojskowa

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem stworzyć temat, w którym możemy porozmawiać o naszej kochanej przymusowej służbie wojskowej. Mój brat właśnie wrócił z ostatniej komisji (iloraz inteligencji taki, że wczoraj pytał mnie ile minuta ma sekund :D (takich przypadków jego intel. jest więcej ;) , a dostał kat. A - pomijam, że jest prawie niewidomy bez okularów)

Chciałem was zapytać jak w koncu jest z naszym wojskiem. "Fala" itp. nadal istnieje? Służba o ile się nie mylę trwa 9 miesięcy, prawda? Nie zapowiada się czasem jeszcze krótszy czas? I czy ktoś może mi cokolwiek powiedzieć o zastępczej służbie wojskowej? Trochę już o tym czytałem (nie odsyłajcie mnie na google :P ) Ale czy ktoś z was takową odbył? Albo jego znajomi mieli podobne przeżycia? Czy też każdy był w woju i może coś powiedzieć o fali? (No może, że na forum nie ma nikogo kto się jeszcze do wojska załapał :( , ale warto zapytać)

P.S. Ja nie chcę do wojska, mam uprzedzenia m.in. pacyfistyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieli mnie wziąć bo na czas nie wysłałem dokumentów że się ucze. Ale wysłałem później i uznali. Havoc jak będziemy razem w woju to zobaczysz czy jest fala hehe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ja w walentynki dostałem list z wezwaniem na komijse wosjkową :D

A w następny dzień jak bym nie zaliczył polskiego to by mnie zaciągali do wosjka :P Takze mam odroczenie na rok jeszcze :D

9 miesiecy a nie 12 ;)

a tak w ogóle to ja też myśle o służbie zatepczej :P (jak to Maciek zobaczy to mnie zabije :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kategorie przyznają na chybił-trafił - ja jestem tego dowodem :P (mam A, choć w moim odczuciu nie zasługuję na szóstkę - żeby tak pojawiły się same A w indeksie :8 - co najwyżej na E - ewentualnie, jako pocisk; w żadnym wypadku jednak nie powinienem mieć kategorii Ł, już wole A :P) Tak czy siak, mimo że wojsko liczy na mnie, raczej nie będzie miało tej sposobności, aby móc mi dać tytuł generała broni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak czy siak, mimo że wojsko liczy na mnie, raczej nie będzie miało tej sposobności, aby móc mi dać tytuł generała broni ;)

Virtuti Militari dla naszego Marka od razu! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Qba? Zrobisz mi ją? :D

Myślę, że temat kategorii można już odpuścić, wszystkie pociski niech mi powiedzą coś jeszcze na temat sł. zast.

P.S. Dejot, a co Maciek tobie zrobi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się zobaczy lol :)

Jak to co mu zrobi - fale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, no to musze powiedzieć maćkowi, dejot pierwszy sprawdzi jak tam fala działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja przyjade do Polski na wakacje to pewnie w okolicach sierpnia przyslą mi wezwanie do komisji. Jak się nie powstawie to nie wypuszczą mnie z kraju spowrotem do Kanady. Ale czy to źle? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E dobrze, ze ja juz mam wszystko za soba, to znaczy komisje, itp. Bo na poborach na razie jeszcze nie bylem, szkola i te sprawy :P.

Ale macie problem, bo po komisji, i jak juz zdacie mature, i nie bedziecie chciali sie uczyc, przedzial pazdziernka i juz jestescie w wojsku. A jak chcecie dalej sie uczyc to w ciagu dwoch tygodni po rozpoczeciu nauki musicie zawiesc OSOBISCIE do WKU, zasiwadczenie ze szkoly, ze sie uczycie. Nastepne zasiwadczenia, przywozone, co roku, mozecie wysylac poczta. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ja nie wysłąłem do końca października i mnie nie wzieli :P Nie no żartuje wysłałem óźniej ale mnie już zaczęli wtedy ścigać, także pamiętajcie żeby do końca października wysłać

Darek a z jakiej racji mieliby Cię wziąć do wojska? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak ja przyjade do Polski na wakacje to pewnie w okolicach sierpnia przyslą mi wezwanie do komisji. Jak się nie powstawie to nie wypuszczą mnie z kraju spowrotem do Kanady. Ale czy to źle? ;)

A dobrze? Że zamiast wrócić sobie to miłej fajnej i normalnej Kanady to wylądujesz w woju??

E dobrze, ze ja juz mam wszystko za soba, to znaczy komisje, itp. Bo na poborach na razie jeszcze nie bylem, szkola i te sprawy :P.

Ale macie problem, bo po komisji, i jak juz zdacie mature, i nie bedziecie chciali sie uczyc, przedzial pazdziernka i juz jestescie w wojsku. A jak chcecie dalej sie uczyc to w ciagu dwoch tygodni po rozpoczeciu nauki musicie zawiesc OSOBISCIE do WKU, zasiwadczenie ze szkoly, ze sie uczycie. Nastepne zasiwadczenia, przywozone, co roku, mozecie wysylac poczta. ;]

A osobiście to po co? Będą mnie pytać dlaczego poszedłem do skzoły zamiast do kochanego wojska? :D

I jak to w końcu jest, słyszałem że po 27roku życia dają ci spokój, ale ostatnio spotkałem się z opinią, że to nie prawda :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co Qba? Zrobisz mi ją? :D

Myślę, że temat kategorii można już odpuścić, wszystkie pociski niech mi powiedzą coś jeszcze na temat sł. zast.

P.S. Dejot, a co Maciek tobie zrobi?

nie wiem co mi zrobi :P bo Maciek to jest pierwszożedny maniak wosjkowości i jak by mógł to poszedł by już :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tego nie wiedziałem :D Biorąc pod uwagę falę, to jakby teraz poszedł, nie miałby najciekawiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tego nie wiedziałem :D Biorąc pod uwagę falę, to jakby teraz poszedł, nie miałby najciekawiej :D

Co Ty możesz wiedziec jak nie jesteś z nami na konferencji :D :P

My już jesteśmy jak rodzina :D w wakacje stuknie konferencji 1 rok :o B)

Havoc powiedz co wiesz o służbie zastepczej bo ja chętnie też się czegoś dowiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co Ty możesz wiedziec jak nie jesteś z nami na konferencji :D :P

My już jesteśmy jak rodzina :D w wakacje stuknie konferencji 1 rok  :o  B)

Havoc powiedz co wiesz o służbie zastepczej bo ja chętnie też się czegoś dowiem :P

To już tyle czasu minęło?? O kurcze...faktycznie :D No ładnie. Ale wiesz, czasami konferencja była nijaka :P No i w sumie jak opuściłem jakiś fragment to trzeba było czytać godzinną wypowiedź żeby się połapać o czym mówimy :D

A o służbie zastępczej wiem co nieco STĄD. Fajnie napisane i wyjasnione, ale sama teoria, a jak to się sprawdza w praktyce to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To już tyle czasu minęło?? O kurcze...faktycznie :D No ładnie. Ale wiesz, czasami konferencja była nijaka :P No i w sumie jak opuściłem jakiś fragment to trzeba było czytać godzinną wypowiedź żeby się połapać o czym mówimy :D

A o służbie zastępczej wiem co nieco STĄD. Fajnie napisane i wyjasnione, ale sama teoria, a jak to się sprawdza w praktyce to nie wiem.

Sam tyttuł mnie już zdziwił. Mój brat jest z rocznika '77 i jego rocznika też do wojska nie brali. Chyba 3 kolejne lata nie brali ze względu na brak kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takim to dobrze :) A nas będą męczyć, mam nadzieję, że zanim skończę szkołę służba będzie już nie obowiązkowa jak w większości normalnych rozwiniętych kraji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darek a z jakiej racji mieliby Cię wziąć do wojska?  :blink:

Z racji takiej, że w Polsce jestem zameldowany u babci, nie zdałem matury, ani nigdzie się nie uczę.

A dobrze? Że zamiast wrócić sobie to miłej fajnej i normalnej Kanady to wylądujesz w woju??

Nie powiem, żeby wojo było dobre, nie powiem też, żeby wracanie spowrotem do Kanady należało do fajnych przeżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z racji takiej, że w Polsce jestem zameldowany u babci, nie zdałem matury, ani nigdzie się nie uczę.

Nie powiem, żeby wojo było dobre, nie powiem też, żeby wracanie spowrotem do Kanady należało do fajnych przeżyć.

Hmm..no to nieźle się urządziłeś :(

A mam pytanie...czyżby Kanada nie była dobra? Źle ci tam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, ale zabrzmiało. Nie zdałem matury i nigdzie się nie uczę. Nic się nie urządzałem. Do Kanady wyjechałem póltora roku temu i nawet nie miałem okazji pisać matury (gdybym mieszkał w Polsce to właśnie bym się do niej przygotowywał).

W Kanadzie nie jest źle, to tylko ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hehe, ale zabrzmiało. Nie zdałem matury i nigdzie się nie uczę. Nic się nie urządzałem. Do Kanady wyjechałem póltora roku temu i nawet nie miałem okazji pisać matury (gdybym mieszkał w Polsce to właśnie bym się do niej przygotowywał).

W Kanadzie nie jest źle, to tylko ja.

Sorki nie miało ;) Nawet masz fajnie. Też bym tak chciał. A tam w Kanadzie to jak, jakieś egzaminy, szkoła itp? Czy nie skończyłeś do końca u nas szkoły i wyjechałeś tam mając pracę bez problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uczę się w High School. Ostatnie klasa, egzaminy na koniec, coś jak matura ale jednak mniej stresujące.

A po high school wybieram sie na University of Toronto na Computer Science. Papiery już złożone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej w tamtych szkołach niż u nas? Podobno w USA to poziom jest strasznie niski, Kanada znowu chyba nie jest taka inna od stanów.

Wogóle to masz fajnie :) Ale ja bym szans nie miał z moją niestety, ne perfekcyjną znajomością englisza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niski w USA bo co oni się tam uczą. 60% amerykanów nie ma zielonego pojęcia gdzie choćby Polska leży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...