Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wchilinski

Podkrecanie GeForce 6600 przez Riva Tuner

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem.Podkręcam karte graficzna ale jak to robie to mi jakies zniekształcenia sie pojawiaja na monitorze.Mam 500 memory clock(podkrecam do 550 max.) i 300 core clock(max do 330).Jak wiecej prubuje to mo własnie sie pojawiaja te zniekształcenia.Moze kupic trzeba chłodzenie na pamieci karty graficznej.Na karcie załozone mam jakies stanardowe chłodzenie ale nie na pamieciach na któych nic nie mam.Co mam zrobic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręć najpierw sam procesor graficzny i zobacz czy są te zniekształcenia, jeśli nie ma tzn że memory zawodzi. Jeśli tak będzie to spróbuj chwilowo dać jakiś wiatrak tak żeby dmuchał na pamięci i zobacz czy po podkręceniu będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli są zniekształcenia na obrazie to znaczy ze pamieci sie przegrzewają. Jakby były kolorowe kropeczki to by byla oznaka gorącego

GPU. Na pamięci możesz jakieś radiatory na pamięci, acz wiele one nie dadzą, 20 MHz max. Nie wiem czy to gra warta świeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkreciłem core clock z 300 do 400 wszystko OK.Podreciłem potem memory clock z 500 do 560 sie dało.Jak wiecej podkrecałem to mi sie pojawiły zniekształcenia kolorowe i komp na nowo sie uruchomił i stare ustawienia sie przywruciły.Co jest wazniejsze aby było podkrecone??Core clock czy memory clock??

Chciałbym dodac ze core clock moge krecic duzo(z 300 nawet do 470).Natomiast memory clock słabiutko(z 500 do moze 560 ,powyzej 560 zniekształcenia).Wina pamieci na karcie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU możesz spokojnie podkręcić do 500 bo takie wartości osiąga kazdy 6600 ;)

A pamięci nic dziwnego że tak słabo idą bo nie dość, że to 256MB ;) to do tego TSOP. więc więcej się spodziewaj...

w modelach 128MB są montowane pamięci 3,6ns i one latają wyżej

edytuj posty a nie piszesz pod żąd 2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
edytuj posty a nie piszesz pod żąd 2...

Rząd...

Z doświadczenia wiem, że więcej daje podkręcenie rdzenia niż pamięci. Najlepiej jednak podkręcać GPU i MEM równomiernie. Kiedyś jak miałem GF 3 ti, to najlepsze wyniki uzyskiwalem kiedy pamięci były równo dwa razy szybsze od proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rząd...

Z doświadczenia wiem, że więcej daje podkręcenie rdzenia niż pamięci. Najlepiej jednak podkręcać GPU i MEM równomiernie. Kiedyś jak miałem GF 3 ti, to najlepsze wyniki uzyskiwalem kiedy pamięci były równo dwa razy szybsze od proca.

Ostatecznie udało sie mi wycisnac z memry clock(500@531)a z core clock(300@420).Jak sprawdzic czy te ustawienia sa stabilne??Co moge zrobic aby wycisnac wiecej z memory clocka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ostatecznie udało sie mi wycisnac z memry clock(500@531)a z core clock(300@420).Jak sprawdzic czy te ustawienia sa stabilne??Co moge zrobic aby wycisnac wiecej z memory clocka??

Vmoda :D a testuj 3dmarkami...

GPU mówiłem możesz spokojnie do 500 podciągnąc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.Jak sprawdzic czy te ustawienia sa stabilne??

musisz grac w gierki i patrzec czy artefakty nie wyskakuja lub czy się komp nie wiesza lub tez możesz puszczac 3dmarki

GPU mówiłem możesz spokojnie do 500 podciągnąc ;)

tak ale tylko wtedy gdy podniesie napiecie chyba z 1.4 na 1.5 ;)

PS

niech ktos te dwa posty zlepi w jeden ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrzejsnk mylisz się

NV43 kazdy pracuje przy taktowaniu 500Mhz z napięciem wiec on napewno ma 1.3V, tak jak znajomy w Gigabyte TF

poszukaj sobie jak sie flashuje biosy i wgraj sobie zedytowany z napieciem 1.4V pozniej sprawdź jak max udaje sie podkrecic ale powinines dojechac do tych 550 jak kazdy nv43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ,że odgrzewam temat, ale mam problem też z Rive Tuner i też z tą samą kartą. Problem polega na tym,że jak podkręcam Memory Clock do 1000( więcej nie da rady przy test) ,to po resecie ustawia na 500. Po prostu dzieli przez dwa. Nie wiem czemu. Może ktoś mi wyjaśnić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli w rivie tak przestawia suwak z 1000 na 500 to chyba dlatego ze niepodoba mu sie 1000mhz ;]

z drugiej strony ddr - dual data rate czyli te 500mialoby sens jako pokazane w normalnym trybie...u mnie w rivie wlasnie tak pokazuje, znaczy nie w trybie ddr ale realna wartosc, a wiec w tym momencie ty ustawiasz swoje pamieci na 2000mhz co jak na gf 6600 to chyba troszeczke za duzo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jezeli w rivie tak przestawia suwak z 1000 na 500 to chyba dlatego ze niepodoba mu sie 1000mhz ;]

z drugiej strony ddr - dual data rate czyli te 500mialoby sens jako pokazane w normalnym trybie...u mnie w rivie wlasnie tak pokazuje, znaczy nie w trybie ddr ale realna wartosc, a wiec w tym momencie ty ustawiasz swoje pamieci na 2000mhz co jak na gf 6600 to chyba troszeczke za duzo :P

A można temu jakoś zaradzić? niechce robić nic na upartego, bo moge sobie przypadkiem stracić sprzęt ^^'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tu nie ma czemu zaradzac, riva pokazuje taktowanie realne, czyli ustawiajac na 500 w trybie ddr maasz 1000mhz czyli tyle ile chcesz. Po prostu mnozyusz wartosc razy 2 i to nei jest nic zlego bo to jest jedno i to samo, czy 500 czy 100mhz w ddr. kwestia nazewnictwa i oznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale tu nie ma czemu zaradzac, riva pokazuje taktowanie realne, czyli ustawiajac na 500 w trybie ddr maasz 1000mhz czyli tyle ile chcesz. Po prostu mnozyusz wartosc razy 2 i to nei jest nic zlego bo to jest jedno i to samo, czy 500 czy 100mhz w ddr. kwestia nazewnictwa i oznaczenia.

1 000 MHz (2 000 DDR) na zwykłym GF6600nonGT? który pewnie ma pamiątki 4ns lub 3.6ns?

obstawiam, że karta będzie działać przez 2sekundy ;D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie... poprostu zrobi sie szachownica :) reset i powinno wrócic do normy :)

DDR potrafi osiagac jakies 500 MHz ale efektywne więc o 1000 MHz mozna zapomniec imo (no chyba ze ddr2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie... poprostu zrobi sie szachownica :) reset i powinno wrócic do normy :)

DDR potrafi osiagac jakies 500 MHz ale efektywne więc o 1000 MHz mozna zapomniec imo (no chyba ze ddr2)

no nie wiem cy tak wróci do normy po resecie po odrazu przestawieniu z 250 MHz do 1 000 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...