Qba 4 Napisano 15 Luty 2006 Chciałbym abyśmy w tym temacie wypowiadali się jedynia na temat Dana Browna i jego książek, ponieważ uważam że zrobił on już "na tyle dużo" że zasługuje na uwagę. Moja przygoda z Danem Brownem zaczęła się jakieś pół roku temu. Słyszałem często w radio (sporo wcześniej) jak mówili o jego "hicie" a mianowicie "Kod Leonarda da Vinci". Więć pół roku temu postanowiłem sobie zakupić ten egzemplarz. Na allegro kupiłem nową książkę za 22zł co wydawało mi się ceną przystępną. Po przeczytaniu byłem wniebowzięty. Książka okazała się genialna(większość tak mówiła), akcja miała dość szybkie tempo, a zagadki mnożyły się z każdą przewracaną przeze mnie kartką. Po skończeniu uważnie przeanalizowałem całą fabułę i stwierdziłem że to najlepsza książka jaką przeczytałem w tym roku(2005). Poprosiłem więć Mikołaja o kolejną książkę Dana Browna "Cyfrowa Twierdza". Skończyłem ją czytać dzisiaj. Zrobiła na mnie nie mniejsze wrażenie niż "Kod Leonarda da Vinci". Znowu akcja była wartka, zagadki mnożyły się niemiłosiernie, a napięcie wzrastałoz minuty na minutę. Tak spodobała mi się "Cyfrowa Twierdza" że podświadomie zacząłem się utożsamiać z głownym bohaterem Davidem. Czułem się tak jakby Brown napisał tę książkę specjalnie dla mnie. Jego styl pisania jest po prostu fantastyczny. W najbliższym tygodniu mam zamiar nabyć książkę "Anioły i Demony" a w niedalekiej przyszłości czwartą książkę z tej serii czyli "Zwodniczy Punkt"(mam nadzieję że okażą się co najmniej tak dobre jak dwie wcześniejsze poprzedniczki). Polecam wszystkim przeczytanie chociaż jednej książki Dana Browna. Daję Wam słowo że "Kod Leonarda da Vinci" i "Cyfrowa Twierdza" się Wam spodobają. Tzn. "Anioły i Demony" i "Zwodniczy Punkt" napewno też są wspaniałe ale jeszcze ich nie czytałem. Pozdrawiam i zachęcam do czytania Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 15 Luty 2006 Mało książek czytam :/ Z tego co pamiętam to Madzia (kanadyjska) czyta cały czas książki Browna. Może kiedyś od niej conieco pożycze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 15 Luty 2006 Zachęcam, po przeczytaniu będziesz mógł się podzielić wrażeniami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 15 Luty 2006 Hehe, widzę że podobnie to zrobiliśmy Kod Leonarda... czytałem w tym samym czasie, a dziś właśnie zacząłem czytać Cyfrową Twierdzę. Ledwo się oderwałem Już od początku zapowiada się świetna akcja. Zaraz po Cyfrowej...pożyczam od kumpeli Anioły i Demony. A co do Zwodniczego Punktu to coś mi sie obiło o uszy ale nadal nie wiem jaki jest temat. Ktoś mi wspomniał, że to 2 część Kodu Leonarda da Vinci. Prawda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 15 Luty 2006 Hehe, widzę że podobnie to zrobiliśmy Kod Leonarda... czytałem w tym samym czasie, a dziś właśnie zacząłem czytać Cyfrową Twierdzę. Ledwo się oderwałem Już od początku zapowiada się świetna akcja. Zaraz po Cyfrowej...pożyczam od kumpeli Anioły i Demony. A co do Zwodniczego Punktu to coś mi sie obiło o uszy ale nadal nie wiem jaki jest temat. Ktoś mi wspomniał, że to 2 część Kodu Leonarda da Vinci. Prawda? <{POST_SNAPBACK}> No ja o "Zwodniczym Punkcie" też mało słyszałem narazie. 2 część "Kodu Leonarda da Vinci" to "Anioły i Demoy" chyba(a raczej napewno) bo tam głównym bohaterem jest Robert Langdon(tak samo jak w "Kodzie..."). Havoc widzę że rzeczywiście idziemy w identycznym czasie i te same pozycje z kolei I widzę że Ciebie też tak ciągnie do tego. Sam napisałeś że ciężko się oderwać i masz rację. Ja jak zacząłem to chciałem tylko czytać i czytać i żeby się nigdy nie skończyło hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 15 Luty 2006 No ja o "Zwodniczym Punkcie" też mało słyszałem narazie. 2 część "Kodu Leonarda da Vinci" to "Anioły i Demoy" chyba(a raczej napewno) bo tam głównym bohaterem jest Robert Langdon(tak samo jak w "Kodzie..."). Havoc widzę że rzeczywiście idziemy w identycznym czasie i te same pozycje z kolei I widzę że Ciebie też tak ciągnie do tego. Sam napisałeś że ciężko się oderwać i masz rację. Ja jak zacząłem to chciałem tylko czytać i czytać i żeby się nigdy nie skończyło hehe <{POST_SNAPBACK}> Aha, więc "Anioły i Demony" trzeba jak najszybciej przeczytać, ale najpierw "Cyfrowa..." Cóż można powiedzieć, Brown ma talent do takich powieści. I jak zauważyłem chyba bardzo lubi kryptologię I "Kod..." i "Cyfrowa..." są oparte na rozwiązywaniu zagadek przez kryptologów Mi się to bardzo podoba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 15 Luty 2006 Aha, więc "Anioły i Demony" trzeba jak najszybciej przeczytać, ale najpierw "Cyfrowa..." Cóż można powiedzieć, Brown ma talent do takich powieści. I jak zauważyłem chyba bardzo lubi kryptologię I "Kod..." i "Cyfrowa..." są oparte na rozwiązywaniu zagadek przez kryptologów Mi się to bardzo podoba. <{POST_SNAPBACK}> Tak tak po "Kod..." najpierw "Cyfrowa..." bo ja w takiej kolejności czytałem a potem "Anioły..."("Anioły..." zaczna czytać juro jak wróce z księgarni ). Havoc masz rację, to właśnie te zagadki budują napięcie. Książki te w swojej fabule są wprost nieprzewidywalne. Czytam i czytam żeby wkońcu dowiedzieć się rozwiązania zagadki a tu nagle wyskakuje następna. To kocham PS. I w "Kod..." i w "Cyfrowa..." wkrada się wątek miłosny Niby to takie dla Pań raczej a mi się podoba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 15 Luty 2006 Tak tak po "Kod..." najpierw "Cyfrowa..." bo ja w takiej kolejności czytałem a potem "Anioły..."("Anioły..." zaczna czytać juro jak wróce z księgarni ). Havoc masz rację, to właśnie te zagadki budują napięcie. Książki te w swojej fabule są wprost nieprzewidywalne. Czytam i czytam żeby wkońcu dowiedzieć się rozwiązania zagadki a tu nagle wyskakuje następna. To kocham PS. I w "Kod..." i w "Cyfrowa..." wkrada się wątek miłosny Niby to takie dla Pań raczej a mi się podoba <{POST_SNAPBACK}> Wątek miłosny i mi się podoba. Poza tym obie książki są podobne strukturą. Wątek miłosny, nawet dwójka głównych postaci i ich płcie To właśnie lubie, bo każda książka Browna jest o czym innym ale jednak przypomina każdą inną. Bardoz ciekawie to zrobił. P.S. Mam prośbę, nie czytaj "Anioły i Demony" Ja chcę pierwszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 16 Luty 2006 Wątek miłosny i mi się podoba. Poza tym obie książki są podobne strukturą. Wątek miłosny, nawet dwójka głównych postaci i ich płcie To właśnie lubie, bo każda książka Browna jest o czym innym ale jednak przypomina każdą inną. Bardoz ciekawie to zrobił. P.S. Mam prośbę, nie czytaj "Anioły i Demony" Ja chcę pierwszy <{POST_SNAPBACK}> No właśnie, niby to "samo" a jednak co innego, aż chce się czytać. P.S. Nie wytrzymam Zacznę "Anoły..." w tym tygodniu chyba, a TY czytaj "Cyfrową..." bo jest tego warta. Według mnie "Cyfrowa..." jest nawet lepsza niż "Kod..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 16 Luty 2006 Hmm, osobiście nie czytałem, jednak krytycy nie mają o tym autorze najlepszego zdania, a już na pewno wartość literacka jego książek jest żadna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 16 Luty 2006 Hehe nie wiesz że 99% krytyków to jakieś błazny? Obojętnie w jakiej dziedzinie. Jakby wartość była żadna to bym walnął tą książką o ścianę. Zresztą może być i żadna. Ja nie czytam tego co się podoba się krytykom, czytam to co podoba się mi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 16 Luty 2006 i pod takich jak Ty są pisane te książki ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 16 Luty 2006 Słucham, czytam i oglądam to co mi się podoba. Bez znaczenia czy dany krytyk powiedział, że jest to dobre, czy nie. To czy to ma jakąś wartość merytoryczną też mnie nie za bardzo obchodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
gangez 0 Napisano 16 Luty 2006 mógłby mi ktoś napisać o cztm są te książki -może przeczytam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 16 Luty 2006 i pod takich jak Ty są pisane te książki ;] <{POST_SNAPBACK}> Mogą być pisane nawet pod konia czy psa, jak mi się będzie podobać to będe czytać. Gangez napiszę Ci później chociaż ze wcześniejszych postów możesz sam wywnioskować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 16 Luty 2006 Wniosek: Dobrze, że w ogóle czytacie książki i chwała wam za to . Też lubię bezwartościowe książki czytać dla rozrywki, ale dla równowagi trzeba czasami przeczytać coś rozwijającego. "Archipelag gułag" czytał ktoś? Zamierzam się za to zabrać, ale nigdzie nie ma pierwszego tomu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 16 Luty 2006 Też lubię bezwartościowe książki czytać dla rozrywki, ale dla równowagi trzeba czasami przeczytać coś rozwijającego. <{POST_SNAPBACK}> Takie to ponoć w szkole czytamy. I wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 16 Luty 2006 Nie chodzę do szkoły i bardzo mi takiej lektury brakuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 16 Luty 2006 To zacznij wkońcu chodzić to docenisz nasze lektury ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 16 Luty 2006 Problem w tym, że jeżeli chodzi o klasyczną szkołę, to chyba osiągnąłem już wszystko . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 16 Luty 2006 Sammy, jak na razie opierasz się na zdaniu 'krytyków", a sam nie czytałeś twórczości Browna. Proszę tylko żebyś nie mówił że są bezwartościowe bo nie są. Dostarczają rozrywkę i "zabijają czas" a to wystarczająca warość. Jak ktoś chce poczytać coś pouczającego to niech złapie za National Geografic albo enycklopedię PWN, zawsze można przestudiować też całą Wikipedię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Anek 0 Napisano 19 Luty 2006 mógłby mi ktoś napisać o cztm są te książki -może przeczytam <{POST_SNAPBACK}> wpisz tytuł w przeglądarce to będziesz miał mnóstwo recenzji od różnych ludzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Anek 0 Napisano 19 Luty 2006 Wniosek: Dobrze, że w ogóle czytacie książki i chwała wam za to . Też lubię bezwartościowe książki czytać dla rozrywki, ale dla równowagi trzeba czasami przeczytać coś rozwijającego. "Archipelag gułag" czytał ktoś? Zamierzam się za to zabrać, ale nigdzie nie ma pierwszego tomu . <{POST_SNAPBACK}> Sammy, myślę, że jak zaczniesz od drugiego to szybko się odnajdziesz w "fabule". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 12 Marzec 2006 Z lekkim opóźnieniem, ale dziś kupiłem sobie książkę "Anioły i Demony" i zacznę ją dziś czytać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 12 Marzec 2006 A ja też jeszcze nie mam jej W czasie oczekiwania złapałem Narreturm, Sapkowskiego. Dosyć fajne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi