Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wchilinski

Jaki maxymalnie procesor moge władowac??

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wymienic procesor na Athlona Xp Bartona.Nie wiem jakiego moge wsadzic do mojej płyty głownej.Mam płyte główną AsRock K7VT4A+(Via kt400A).Ma ona Fsb 333.Jakiego Athlona Xp Bartona moge wsadzic maksymalnie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli dobrze pamiętam to każdego :D bo bartki mają fsb 333MHz jednynie mobile mają 266 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam zamiar wymienic procesor na Athlona Xp Bartona.Nie wiem jakiego moge wsadzic do mojej płyty głownej.Mam płyte główną AsRock K7VT4A+(Via kt400A).Ma ona Fsb 333.Jakiego Athlona Xp Bartona moge wsadzic maksymalnie??

,,- Socket A (462) for AMD Sempron™ , Athlon XP/Athlon/Duron processor

- FSB 333/266 MHz"

czyli każdego XP-eka z FSB 333 (166)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli moge np.Athlon Xp Barton 3200+ tylko aby miał 333 Fsb??266 lub 400 nie moge??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli moge np.Athlon Xp Barton 3200+ tylko aby miał 333 Fsb??266 lub 400 nie moge??

266 możesz...możesz wszystkie do fsb 333 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
266 możesz...możesz wszystkie do fsb 333 ;)

Chdzi mi o to jakiego moge wsadzic Athlona(Bartona)jesli chodzi o liczbe MHZ.Czy moge np.3200 ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chdzi mi o to jakiego moge wsadzic  Athlona(Bartona)jesli chodzi o liczbe MHZ.Czy moge np.3200  ???????

A gdzie ty znajdziesz takiego bartona :lol: ? Najwyższe bartony to 3000+ i one mają chyba 2200mhz (ale nie pamiętam dokładnie) i występują w wersjach z szyną 333mhz (pójdzie ci) i 400mhz (pójdzie ci teoretycznie - na KT400A niby jest wsparcie dla fsb200 ale w praktyce nie każdy tak śmigał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa Athlony 3200(400FSB)i 3200(z szyną 333).To dwie wersje u mnie pujdą??Chyba raczej nie bo płyta głowna nie bedzie wyrabiac z Athlonem (400FSB)poniewaz nie mam 400 FSB a mam 333.Moje wczesniejsze pytanie było o to czy płyta pociagnie Athlona 3200+(2200MHZ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sa Athlony 3200(400FSB)i 3200(z szyną 333).To dwie wersje u mnie pujdą??Chyba raczej nie bo płyta głowna nie bedzie wyrabiac z Athlonem (400FSB)poniewaz nie mam 400 FSB a mam 333.Moje wczesniejsze pytanie było o to czy płyta pociagnie Athlona 3200+(2200MHZ).

najlepiej to sobie kup Bartona 2500+(1833MHz) z FSB 166 podniesiesz w BIOSIE FSB na 200 i będziesz miał 3200+ 2200MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na spoko możesz założyć bartona 3000+. Oczywiście pamiątki też powinny być 333. Wyższych taktowań Twoja płyta główna Nie żdzierży.

Chdzi mi o to jakiego moge wsadzic Athlona(Bartona)jesli chodzi o liczbe MHZ.Czy moge np.3200 ???????

Jak chcesz bartona 3200+ założyć to sie nie zastanawiaj. Niic się nie stanie, klocek będzie sobie śmigał wedle płyty głównej. Acha - pamiątki tez muszą być 400. Sam mam bartona 3200+ (200 Mhz). KT400 powinien wyrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na spoko możesz założyć bartona 3000+. Oczywiście pamiątki też powinny być 333. Wyższych taktowań Twoja płyta główna Nie żdzierży.

Jak chcesz bartona 3200+ założyć to sie nie zastanawiaj. Niic się nie stanie, klocek będzie sobie śmigał wedle płyty głównej. Acha - pamiątki tez muszą być 400. Sam mam bartona 3200+ (200 Mhz). KT400 powinien wyrobić.

a to ciekawe

sam sobie zaprzeczasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KT400 musi obsłużyć procesory o FSB 200 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KT400 musi obsłużyć procesory o FSB 200 MHz.

nie musi...bo KT400A nie wspiera magistrali 200MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No racja, ale KT400 to nie KT400A :)

ale żadenz nich nie wspiera magistraili 200MHz ;) jedynie pamiatki 400MHz :]

Jeżeli da się z tej płyty wyciągnąć FSB 200MHz (w co wątpię) i posiada ona dzielnik 1/6 to tak.

I KT400A jest nowszą i z założenia VIA i przyrostków "A" bardziej dopracowaną wersją KT400..więc jak on nie wspiera to i starszy zapewne też :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, muszę przyznać, że nie pamietam jak to z tymi starymi chipsetami bylo... choc mialem kiedys Solteka na KT333...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem sporo KT400 leciało z magistralą na 200mhz. Nawet 220 się zdarzało :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...