Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
siemionides

klawiatura na usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zachęcony mnogością multimedialnych guzików na mojej klawiaturce pod PS/2 postanowiłem je uruchomić. Wcześniej nie działały, gdyż posiadam leciwy komputer, którego to płyta główna port PS/2 oferuje li tylko myszy. Na klawiatrkę mam stary, pięciobolcowy port DIN, czy jak on tam, dość powiedzieć, że nie da się przez niego korzystać z owych multimedialnych przycisków. Płyta nie posiada też portów USB, ale dokupiłem kartą PCI z 4 slotami USB 2.0. Dokupiłem do całości rozgałęziacz z USB na dwa PS/2, do myszki i klawiatury, często takie cuś stosowane jest w notebookach. Niestety, klawiatura działa tylko po uruchomieniu się w pełni systemu Windows, wersja 98 SE. Nijak nie mogę zmusić jej do działania podczas bootowania, muszę odczekać wszystkie scandiski :) Podobnie jest z systemem Linux, dopiero po załadowaniu sterowników owej karty PCI klawiatura zaczyna reagować. Dodam tylko, że problem nie wystepuje u mojego kolegi, z jeszcze bardziej leciwym sprzętem, ale który to do karty USB podłącza klawiaturę z wtyczką USB, bez przejściówki. Macie jakiś pomysł ? Pozdrawiam, Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że rozwiązaniem tego problemu jest zakup klawiatury podłączanej pod usb gdyż komputer nie rozpoznaje poprawnie kawiatury podłączonej przez prejściówke ps2>usb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myślę że rozwiązaniem tego problemu jest zakup klawiatury podłączanej pod usb gdyż komputer nie rozpoznaje poprawnie kawiatury podłączonej przez prejściówke ps2>usb.

Ale to się wiążę z niepotrzebnymi dodatkowymi kosztami. Jedyne co mi do głowy przychodzi to pogrzebać w BIOSIe, w peryferiach, w poszukiwaniu opcji odpowiadającej za łączoność przez porty USB... co dokładnie? Nie mam pojęcia.

Czy jak się podłączy klawiaturę przez port PS2, do tego jedynego portu dedykowanegodla myszy, to będzie ona działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walnąć klawiaturą o ścianę,kupić nową:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy jak się podłączy klawiaturę przez port PS2, do tego jedynego portu dedykowanegodla myszy, to będzie ona działać?

Próbowałem przed chwilą, niestety. Przyznam, że cały problem to z mojej strony taki kaprys.. no bo po co mam odpalać winampa, żeby ściszyć muzykę, skoro mam na klawiaturze dwa ładne, odpowiedzialne za to guziki ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Próbowałem przed chwilą, niestety. Przyznam, że cały problem to z mojej strony taki kaprys.. no bo po co mam odpalać winampa, żeby ściszyć muzykę, skoro mam na klawiaturze dwa ładne, odpowiedzialne za to guziki ? :)

Oj tam kaprys...

Tak się zastanawiam po co Ci klawiatura potrzebna przed zabootowaniem systemu. DO biosu wchodzi się raz na miesiąc, albo i rzadziej, także w razie potrzeby mozesz podlaczac na krótki czas inną klawiaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hu-hu-he,

z wrodzonej i perfidnej chęci pozostawienia ostatniego słowa powiem tylko, że mam też menu grub'a umożliwiające włączenia linuksa, a czasem tam zaglądam .. Enjoy ! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...