Daniel 0 Napisano 8 Styczeń 2006 Witam! Jakiś rok temu zainstalowałem sobie jeszcze Mandrake'a, ale nie obyło się bez problemów - udało mi się tylko po wielu dniach podłączyć internet - pod XP nie miałem z tym najmniejszych problemów. Ponadto co chwilę się wieszał, za wolno chodził. Potem w wakacje chciałem zacząć swoją przygodę z Linusiem na nowo - tym razem mój wybór padł na Mandrivę, z którą miałem podobne problemy - ciągle brakowało jej jakichś bibliotek, dałem sobie spokój. Wczoraj na starym, przedwojennym dysku, który jeszcze burczy i ma pojemność 10 GB postawiłem Ubuntu. Instalację musiałem przeprowadzać co prawda trzy razy, ale tym się nie zniechęciłem. Mimo, że trwała około godziny (wolny dysk, wolno działa), to zaraz po instalacji o dziwo system działał dwa, czy trzy razy szybciej niż Madrake(-iva), które instalowałem na dyskach 7200 RPM! Pozostałych podzespołów nie zmieniałem. Aż zawołałem swojego brata ze zdumienia - patrze, a tu NET działa odrazu, bez jakiejkolwiek konfiguracji. Jak dla mnie cudo. Za tydzień zaczynają mi się ferie - w ten się 'pobawie' Ubuntu na podstarzałym dysku, a za tydzień postawie go jako regularny system - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że w pełni zastąpi mi już wysłużonego XP i obsługa GIMPa będzie równie prosta jak Photoshopa CS. Ciekaw też jestem, czy uda mi się cały mój dodatkowy sprzęt odpalić pod Linusiem - tunera TV, drukarkę, skaner, aparat cyfrowy i czy karta zadziała w systemie surround. Zapewne tak, narazie nawet nie zajmowałem się jeszcze tym z braku czasu - same sprawdziany, mimo nadchodzących ferii. Reasumując, Ubuntu przypadł mi do gustu od pierwszej chwili. Nie zastanawiaj się, tylko instaluj! Pozdrawiam, Daniel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 14 Styczeń 2006 fakt faktem madriva (z całą rodzinką) jest marna, ubuntu faktycznie jest potwornie proste, chociaz samo w sobie średnie (dziury, średnio przemyslana budowa) ale faktycznie wszystko łandie rusza:) innym systemem bardzo intuicyjnym dobrym na desktop jest slackware równiez wszystko łatwe i proste, no i w koncu 2 systemy które uwazam za swietde do wszystkiego Debian: w pierony (ponad 32k) pakietów, instalacja jest troszke bardziej skomplikowana, ale nie jet zle (poza tym niektórzy lubia dokładnie wiedziec co maja i jak) gentoo system świetny do wszystkiego, jak sie go skompiluje pod własna maszyne to własciwie nie ma mozliwosci zeby cos było nie tak, jest z nim zabawy w pierony ale potem ahhh aż miło linkus jest syetemem świetnym i dla poczatkujacych (np slack), jak i na serwery i dla zaawansowanych userów (debian, gentoo) a jak ktos ma ochote sie pobawic to polecam odpalic solarisa 64bity po prostu cudo :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smartek 0 Napisano 15 Styczeń 2006 duzo razy podchodzilem do roznych distro linuksa - za kazdym razem nudzily mi sie po kilkunastu dniach.. mialem tez swoj vortal o Linuksie - LinuxRoot, ktory niebawem bedzie mial reaktywacje! (moze ktos chetny do wspolpracy? z zalozenia ma byc dla poczatkujacych..).. ostatnio zainstalowalem SuSe'a 10.0 i zauwazylem, ze Linux BARDZO ewoluowal.. ferie sie zaczely - zaczynam zabawe.. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anek 0 Napisano 5 Luty 2006 Ja tam wierzę w Linuxa i orpogramowanie typu Open. Podobno zacina się rzadziej niż Windows. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imex 0 Napisano 11 Maj 2006 Ja niedawno zainstalowalem Fedore core 4. Poprostu rewelka ! neta bez problemu zainstalowalem (mam Neo) wszytko smiga pieknie tylko z programami kilkaoma mialem problemy ale tylko male . Taka mala rada dla tych co chca sie pobawic w linuxa, najprosciej (oczywiscie po skonfiguowaniu) jest instalowac wszytkie rogramy przez yum'a. wystarczy tylko dodac odpowiednie reposytoria i jazda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach