Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Pitt

Ostatnie chwile grafiki?

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam wszystkich, zauważyłem tu też kilka znajomych z przeszłości nicków ;)

Problem mam nastepujący:

Po ok 30 minutach grania w Battlefield2 gra zaczyna gubić tekstury i ogólnie cały komp nieco zamula, poczym monitor się wyłącza mimo, że komp pracuje nadal (leci normlanie dźwięk itp... Podobna sytuacja jest w Call of Duty 2, a w NFS most wanted tylko chwilami przycina. U kumpla te gry chodzą bez problemów. Więc mam pytanie: co jest grane? Mój sprzet jest w podpisie, dodam, że temperatury w stresie nie przekraczają 52stopni. Grafa nie jest krecona... Ma ktoś jakieś pomysły?

Z góry thx za pomoc i pozdro for all ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na początek witam wszystkich, zauważyłem tu też kilka znajomych z przeszłości nicków ;)

Problem mam nastepujący:

Po ok 30 minutach grania w Battlefield2 gra zaczyna gubić tekstury i ogólnie cały komp nieco zamula, poczym monitor się wyłącza mimo, że komp pracuje nadal (leci normlanie dźwięk itp... Podobna sytuacja jest w Call of Duty 2, a w NFS most wanted tylko chwilami przycina. U kumpla te gry chodzą bez problemów. Więc mam pytanie: co jest grane? Mój sprzet jest w podpisie, dodam, że temperatury w stresie nie przekraczają 52stopni. Grafa nie jest krecona... Ma ktoś jakieś pomysły?

Niestety nie wiem jak ci pomóc ale mysle ze to wina karty graficznej.Jesli jej nie kreciłes to pewnie poprostu kupiłeś ja wadliwą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... tylko, że przez pół roku nic się nie działo dziwnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem mam nastepujący:

A według mnie to procesor karty graficznej się przegrzewa, sprawdz to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A według mnie to procesor karty graficznej się przegrzewa, sprawdz to

thx, jak tylko wroce z roboty to sprawdze ;) i dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pamientam ze na jakis beta sterach u mnie byly przekłamania w obrazie czasem pojawialay sie po kilku miniutach grania czasem nawet po 3-4h grania, a czasem wcale ;d. A temp gpu była w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj inne sterowniki, popraw chłodzenie (zdejmij obecny radiator, przesmaruj GPU pastą, jak masz chęci to wyszlifuj spód radiatora). Jeżeli to nie pomoże oddawaj kartę na gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stery w tym przypadku nie mają nic do gadania bo dzieje sie to niezlaeznie od wersji. Natomiast zaraz wyjme karte i ją oblookam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
stery w tym przypadku nie mają nic do gadania bo dzieje sie to niezlaeznie od wersji. Natomiast zaraz wyjme karte i ją oblookam...

No to na bank GPU się przegrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600GT ma chyba miernik temp rdzenia, zobacz sobie w rivie lub w sterach jaka masz temp gpu po tych 30 minutach grania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze, okazuje się, że nie :P Maksymalna temperatura jaką zaobserwowałem to 58 stopni, więc jak na grafę to nie aż tak dużo, poza tym buda jest dobrze wietrzona, w kurzu też nie było nic specjalnie upaprane :wacko:

Spróbuje podobną załatwić i zobaczę czy będzie to samo, inna rzecz, że napięcia są ok.

Tak się tylko zastanawiam... A może to pamięci się przegrzewają? Mogłoby to powodować zanikanie tekstur? w końcu artefakty są od podkręcanych pamięci... Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdzałeś ich temperaturę ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macanko macanko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegrzewanie się pamięci ma zupełnie inne obajwwy (gubienie tekstur, artefakty w postaci zniekształceń w teksturach). Pożycz od kogoś kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przegrzewanie się pamięci ma zupełnie inne obajwwy (gubienie tekstur, artefakty w postaci zniekształceń w teksturach). Pożycz od kogoś kartę graficzną.

ale ona własnie gubi tekstury :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale ona własnie gubi tekstury :wacko:

Ja bym sprawdził na innej karcie graficznej czy komputer działa prawidłowo, oddał tego 6600GT na gwarancję i się niczym nie przejmował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok po testach udało mi sie ustalić co nastepuje: procesor graficzny sie nie przegrzewa, natomiast jak po kilku minutach grania, jak dotykam radiatora na pamieciach to trzeba szybko palec zabierać po parzy :wacko:

I teraz powstaje pytanie: zmienic na niej chłodzenie, zmienic tasme na paste(mam srebrnego arctica w szufladzie), czy na gwarancje lecieć? Przyznam, że wizja 2 tygodni na GF2 mnie przeraża :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm na srebrengo arctica nie przykelisz radiatorów ;)

Daj na nią jakiś nawiew na początku na 12V zobacz czy dalej występują efekty uboczne jak będzie gitez to zmienjszysz do 7V i będzie cicho i chłodzić też powinno dobrze ;]

Wentyle polecam Fandery :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm na srebrengo arctica nie przykelisz radiatorów ;)

radiator od ramu mam na kołkach :P a wiatraka poki co nie mam jak dostawic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radiator od ramu mam na kołkach :P a wiatraka poki co nie mam jak dostawic ...

a to chyba że :P

to zrób stelaż na wentyl łotaki: :D

wentyl4la.jpg

Ale ze mnie artysta :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok po testach udało mi sie ustalić co nastepuje: procesor graficzny sie nie przegrzewa, natomiast jak po kilku minutach grania, jak dotykam radiatora na pamieciach to trzeba szybko palec zabierać po parzy :wacko:

I teraz powstaje pytanie: zmienic na niej chłodzenie, zmienic tasme na paste(mam srebrnego arctica w szufladzie), czy na gwarancje lecieć? Przyznam, że wizja 2 tygodni na GF2 mnie przeraża :wacko:

Ja bym się wogóle nie zastanawiał i na gwarancję oddawał... Nie będę przecież ładować pieniędzy w kartę graficznę która się przegrzewa nie z mojej winy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dejot przyznaj sie bez bicia to nie ty malowałes tylko Picasso !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysunek się nawet przydał :) Dalem na pamieci grafy nawiew z Arctica i zgadnijcie :D Problem częściowo znikł - teraz gry wychodzą po prostu do winodwsa i komp sie nie zawiesza, ale... Proba odpalenia jakiejkolwiek gry zaraz po tym wyjsciu konczy sie tym, ze na monitorze sa tylko dziwne kolorki i trzeba uruchomic ponownie system - mimo ze guzik widac ma sie nad kompem kontrole... Macie jakieś rady? Jak nie to pakuje karte i odsylam na gware... :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odesłał na gware, możesz obnizyc jeszcze taktowanie pamieci ale po co jak grafa jest na gwarancji, niech wymienia na nowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...