Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wchilinski

Zmiana mnożnika na Asrock k7vt4a+

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie.Jak zmnienić mnożnik na płycie głównej Asrock via kt400(k7vt4a+)??Obecnie mam 9.5.Mam semprona 2200+.Moge go podkrecic bez zmiany mnożnika najwyżej do 1900mhz ze zmianą zworków(FSB)na płycie(nie stabilnie wtedy działa i komp sie zawiesza).Chciałbym sie dowiedzieć jak zmienic mnoznik bo wtedy bede mogł go podkrecic do 2,2 Ghz.Prosze o odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w manualu na 14 stronie masz jak ustawić zworkami

(http://www.asrock.com/Drivers/Manual/K7VT4A%2B_UM.pdf)

Semprony mają fabrycznie zablokowany mnożnik.

Z tego co pamiętam możliwy jest pinmod, jednak jeyne płyty głowne które obsłużą taki procesor to te oparte na chispecie KT800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszędzie musze to pisać :D

To jest tak. Wyjmujesz procka z mobo, znajdujesz mostki L5 są tam cztery. Pierwszy od prawej zostawiasz, pierwszy od lewej także, zostały nam dwa środkowe. Oba zamalowujemy ołówkiem, lub lakierem termoprzewodzącym. Wchodzimy później do biosu gdzie (na tej samem mobo ale wersji PRO) pokazuje nam się ukryta wcześniej opcja zmiany mnożnika. Dzięki zamalowaniu drugiego od lewej strony, mostka, mamy możliwość zmiany aż do 24x, wiadomo nic tego nie wytrzyma, ale 13 czy 14x można sobie dać :) Życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak. Wyjmujesz procka z mobo, znajdujesz mostki L5 są tam cztery. Pierwszy od prawej zostawiasz, pierwszy od lewej także, zostały nam dwa środkowe. Oba zamalowujemy ołówkiem, lub lakierem termoprzewodzącym. Wchodzimy później do biosu gdzie (na tej samem mobo ale wersji PRO) pokazuje nam się ukryta wcześniej opcja zmiany mnożnika. Dzięki zamalowaniu drugiego od lewej strony, mostka, mamy możliwość zmiany aż do 24x, wiadomo nic tego nie wytrzyma, ale 13 czy 14x można sobie dać :) Życzę powodzenia.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy to nie działa później z płytami KT800 tylko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Na naszych asrockach bez problemu działa. N amojej Pro idzie na znajomego wersji + też. A tu o ile się nie myle są KT400 albo KT600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie. Na naszych asrockach bez problemu działa. N amojej Pro idzie na znajomego wersji + też. A tu o ile się nie myle są KT400 albo KT600.

A te zamalowanie jest bezpieczne??

Mógłbyś dac jakiś rysunek jak to zrobic???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempl5.jpg

łączysz ołówkiem mostki 1 i 2 L5 ( przed |::| po |||| )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sempl5.jpg

łączysz ołówkiem mostki 1 i 2 L5 (  przed |::| po ||||  )

Dzieki za rysunek ale nie wiem nadal jak to zrobic

Mógłbys w paincie to zamalowac na rysunku semprona??

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sempl54pz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, można :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A te zamalowanie jest bezpieczne??

Mógłbyś dac jakiś rysunek jak to zrobic???

I: Tak bezpieczne, ale radzę po zamalowaniu zakleić to miejsce taśmą klejącą (przy robieniu tego ołówkiem) aby zapobiec utlenieniu grafitu i tym samym zniweczenia rezultatów. Średnio po tygodniu dwóch proc wraca do normalnego stanu gdy ołówek przestanie działać. Przy taśmie klejącej działam juz od października :) Powodzenia.

II: Thx Dex za rysunek ja gdzieś zgubiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...