Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
siemionides

kupno dodatkowego Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Posiadam 256 MB Ramu DDR 400 Mhz, firma Seitec, dopatrzyłem się też oznaczenia CL 2,5.. co owo CL właściwie znaczy? Mało znana, właściwie no-name taki, o ile się nie mylę. Ram jest w jednej kostce. Przymierzam się do kupna dodatkowej kostki, tym razem 512 MB, w sumie 768 będzie tego, tylko rodzi się pytanie, czy to będzie ze sobą działać? Syszałem, że takie łączenie sobie różnych kostek, mimo takiej samej częstotwliwości i typu, jest wielce loteryjne. Sam mam problem z kostkami DIMM jeszcze, ale to już tak przy okazji. Myślicie, że nie stanie się nic złęgo, kiedy ot tak kupię sobie jakiegoś 512-MB Kingstone'a i wsadzę go do pary z moim 256-MB Seiteciem ? Czy powinienem patrzyć na oznaczenie CL, czy może w ogóle szkać kości robionej przez Seitec'a ?Z góry dzięki za uwagę, a i Wesołych Świąt !

Siemionides

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mieszanie" ramu o ile się nie myle nic ci nie da przy pracy w dualu. A tak normalnie to nic się nie powinno kopać. CL to Cas Latency to opóźnienia. Im niższe tym, wiadomo, lepiej. Jak chcesz dokładniejszych info to proponuje google ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamietam to masz plyte oparta na chipsecie KT333, trzeba przeszukac googlami internet w poszukiwaniu wypowiedzi ludzi ktorzy montowali pamiec ram w roznych kombinacjach na takiej mobo. Z tego co pamietam to kiedyś pożyczałem od plewca ( ;) ) chyba 512 MB ramu do swojego starego kompa (a tez mialem KT333) i w kombinacji 256 + 512 (rozni producenci) wsio działało bez zarzutów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darek : KT400, dla ścisłości.

Qba : Twe Kingstone'y mają 3 CL, ta moja 256-MB kostka Seiteca jest 2,5, a z tego co wyczytałem w tym wyapdku nie da się ustawić asynchronicznego działania, całość będzie działała jako 3 CL, pewnie za wiele różnicy to nie będzie.. ale zawsze to szczegół, tworzący wespół z innymi ogół.

Dzięki wszystkim za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
darek : KT400, dla ścisłości.

KT400 ma ulepszony kontroler pamięci (przynajmniej przyspieszony...) myślę, że nie będzie żadnego problemu z kolejną kostką 512 MB CL2,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...