Michał 0 Zgłoś Napisano 19 Luty 2007 Debian to juz tylko na serwer - stary juz jest ^^ Ubuntu/Xubuntu sa dosc fajne ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Conrad 0 Zgłoś Napisano 10 Maj 2007 Ja mysle ze Fedora na poczatek bedzie baaaaardzo latwa. Jesli chcesz sie przekonac jak sie je Linuksa sciagnij nast progzy Microsoft Virtual Pc i na tym instaląc Fedora LiveCd . Generalnie mozesz sciagnac ten LiveCd na cdrw ywpalic i bez instalowania w linuksie posiedziec. dziala net odraz jak ma sie lan itp wiec luz. Suse i Debian sa najciekawsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Crow 0 Zgłoś Napisano 10 Maj 2007 Ja na poczatek polecalbym Fedore... latwa w konfiguracji i obludze. Z Ubuntu (o czym sie przekonalem pare dni temu na wlasnej skorze) bywa roznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Zgłoś Napisano 11 Maj 2007 Dokładnie, Fedora jest najprostrza, ma najwięcej aplikacji jednak nie instaluje ich odrazu. Poza tym w tych waszych dystrybucjach dalej bawiliście się w kompilowanie programów bo firma Red Hat (ta co dalej rozwija Fedore) wymyśliła *.rmp Poza tym Fedorka ma banalnie prosty yum pod konsolą, Synaptic i pełno innych programów do aktualizacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnieszka_h 0 Zgłoś Napisano 16 Grudzień 2007 Dla początkującego polecam Slackware. Nie ma sensu bawić się w jakieś Ubuntu i inne Debiany. Jak znasz Slackware'a - znasz każdego linuxa. Uczysz się porządnych, klasycznych komend, a nie takich, które działają tylko w jednej dystrybucji. Skoro ja dałam radę, to i Ty dasz. Na słaby komputer polecam do tego fluxboxa - ja na P400 oglądam filmy, edytuję tekst, słucham muzyki (czasem nawet wykonuję obliczenia ab-initio w Gaussianie, gdy nie opłaca mi się na WCSS logować) i wszystko śmiga ładnie pięknie. Ahh i jedna dobra rada na początek - musisz się przemóc i pracować tylko w konsoli, to pomaga zrozumieć linuxa i wbrew pozorom przyspiesza naukę. Ja się w jedne wakacje zaparłam (chciałam się popisać przed moim ówczesnym chłopakiem, dla którego linux to był cały świat) i mi sie udało (dość dobrze, bo się ze mną ożenił ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdi 0 Zgłoś Napisano 19 Grudzień 2007 Ahh i jedna dobra rada na początek - musisz się przemóc i pracować tylko w konsoli, to pomaga zrozumieć linuxa i wbrew pozorom przyspiesza naukę. Ja się w jedne wakacje zaparłam (chciałam się popisać przed moim ówczesnym chłopakiem, dla którego linux to był cały świat) i mi sie udało (dość dobrze, bo się ze mną ożenił ). To faktycznie musiałaś się przyłożyć do nauki... skoro się ożenił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dex 2 Zgłoś Napisano 21 Luty 2008 Po ostatnich moich wojnach, by zmusić ioncube do prawidłowego działania z defaultową wersją php (5.1.2) na suse 10.1 stwierdzam, że panowie programiści mogli spiasć się lepiej niełatwo było na to wpaść ponieważ skrypt sprawdzający instalacje biblioteki działał bez problemu, natomiast bardziej zaawansowane skrypty już nie, wyrzucając białą strone, tzw. nic częściowym rozzwiązaniem jest instalacja paczki z wersją 5.2.0, którą można wyciagnąć z wersji 10.2, a najlepiej całość skompilować samemu. Tyle na temat Suse a Ubuntu jest fajne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insert 0 Zgłoś Napisano 22 Luty 2008 Po ostatnich moich wojnach, by zmusić ioncube do prawidłowego działania z defaultową wersją php (5.1.2) na suse 10.1 stwierdzam, że panowie programiści mogli spiasć się lepiej niełatwo było na to wpaść ponieważ skrypt sprawdzający instalacje biblioteki działał bez problemu, natomiast bardziej zaawansowane skrypty już nie, wyrzucając białą strone, tzw. nic częściowym rozzwiązaniem jest instalacja paczki z wersją 5.2.0, którą można wyciagnąć z wersji 10.2, a najlepiej całość skompilować samemu. Tyle na temat Suse a Ubuntu jest fajne Proponowałbym wobec tego FreeBSD. Będziesz miał trochę więcej roboty na początku (nie dużo więcej), ale jak wszystko skonfigurujesz, nawet wg. standardowych, domyślnych ustawień, serwer nie do zarżnięcia. Posiada wiele "cukierkowych" wręcz narzędzi. Jak będziesz się rozglądał, to ściągaj tylko linię 6.x, najlepiej najnowszą. 5.x była rozwijana tylko dla serwerów i dlatego pewne łatwe rozwiązania znane z szóstki są tu dużo bardziej skomplikowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekcz 0 Zgłoś Napisano 13 Marzec 2010 ubuntu/kubutu - dynamicznie rozwijająca się dystrybucja. ma wszystko co potrzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek256s 0 Zgłoś Napisano 22 Czerwiec 2016 Moja ulubiona dystrybucja to lubuntu. Łatwa o obsłudze, leciutka, nada się na każdy sprzęt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tanio 0 Zgłoś Napisano 5 Grudzień 2016 oczywiście ubuntu - jest najbardziej przyjazną dystrybucją. -- logistyka studia warszawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szubi7 2 Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2018 Moim zdaniem warto doradzić się w tej kwestii znajomych. Oni bardzo często są w stanie pomóc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Falowniki24 0 Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 Ja polecam Ubuntu - nie ma z nim większych problemów, jednak trzeba mieć dość wydajny sprzęt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
circuitry83 0 Zgłoś Napisano 10 Wrzesień 2018 Poszperajcie w tej sprawie w Sieci. Myślę, że bez trudu się coś znajdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnieciuch 0 Zgłoś Napisano 19 Wrzesień 2018 Nie mam za bardzo wiedzy i doświadczenia w tym temacie. Nie będę niestety w stanie pomóc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
underworld 0 Zgłoś Napisano 27 Listopad 2018 Ubuntu 5.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dansska 0 Zgłoś Napisano 5 Grudzień 2018 Moim zdaniem warto poszukać w necie w tej sprawie. Na pewno coś się znajdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agreeable 0 Zgłoś Napisano 20 Maj 2019 Hejka wam wszystkim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janurk 0 Zgłoś Napisano 19 Sierpień 2019 czesc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach