Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
luks__pl

Chłodziarka kriogeniczna do półprzewodników czyli tzw. FC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do sprzedania jeden z najbardziej zaawansowanych single-stage jaki powstał. Układ w całości jest robiony na nowych częściach najlepszej firmy chłodniczej, firmy Danfoss. Kompresor to najcichszy dostępny na rynku, stosowany w Prometei NL11F.

czesci.jpg

Parownik to robiona specjalnie na zamówienie poprawiona wersja parownika chillego1, dzięki temu przewyższa wydajnością pierwowzór, który jest wart 100$

parownik2.jpg

Układ jest napełniony freonem 404a

Temperatura na parowniku:

dewilish.jpg

Pod pełnym obciążeniem na P4 4,3GHz utrzymuje temp. -54*C na parowniku, bez obciażenia można zejsć do -70*C.

unit%20001.jpg

unit%20002.jpg

unit%20003.jpg

W układzie zastosowano wymiennik ciepła co przeciwdziała zalewaniu kompresora ciekłym czynnikiem oraz poprawia temp. czynnika dostającego się do parownika. wymienniki tego typu stosuje się w kaskadach. Nie stosuje się ich w układach jedno stopniowych ze względu na trudność wykonania i cenę jednak u mnie on się znalazł :D.

highres.jpg

Zapinka jest na wszystkie platformy :) wykonana z dmuchanego PCV.

Układ jest bardzo cichy, na skraplaczu wykorzystano wentylator high-end danfossa z płynną regulacją, jego głośność można porównać do zalmana 7700 Cu. kompresor również jest bardzo cichy :) Układ został wyposażony w zawór z ręcznym przegrzaniem co pozwala na uzyskanie max wydajności po każdym obciążeniem. Mamy możliwość płynnej regulacji czynnika dostającego się do parownika. Układ ten miażdży wszystkie dostępne na rynku zestawy FC, a dzięki ręcznej regulacji przepływu czynnika można go założyć na wszystkie platformy oraz na wszystkie inne elementy. Więc na karty grafiki, NB.

Cena to 3000zł z możliwością negocjacji. Co jest bardzo dobrą cenę w porównaniu do Mach 2 GT, którego ostro przewyższa. Preferuje odbiór osobisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks_pl - w regulaminie pisalo bodajze, ze maksymalna rozdzielczosc zdjecia, jaka mozna zamiescic na forum to bodajze 450 x iles pikseli...

Ciekawe urzadzenie, ale raczej nie przyda mi sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...