Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
BelAr

SSD czy HDD dla 'All in One' ??

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry. Prosze o pomoc i porade: Chce kupic desktop 'All in One', najchetniej Lenovo ( ponoc sie nie psuja). Komputer bedzie sluzyl  do uzytku domowego ( nie bedzie uzywany do grania gier komputerowych), od czasu do czasu do pracy biurowej z domu (nie mamy w domu grafika komuterowego, itd). Chcialabym, aby komputer byl sprarwny  i starczyl na nastepne PARE ( 5 albo wiecej) LAT, bez potrzeby wymiany i unowoczesniania.

Czytalam, ze dobrze jest kupic dysk SSD. Za cene okolo 4000 zl moge kupic 'All in One' :z dyskiem SSD 256 GB ( wydaje sie,ze to bardzo mala pojemnosc! ) albo HDD 1 TB.

Co mam kupic ?? SSD czy HDD ?  Czy tez mam doplacic dodatkowa kwote 1,000 zl za zwiekszenie pojemnosci SSD do 1TB ( wykrocze wtedy ponad  moj planowany budzet, ale jesli sprzet bedzie dobry i bedzie sluzyl przez wiele lat jestem gotowa to zrobic.) 

Dziekuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zwiekszenia pojemnosci to tyle nie doplacaj. A co masz zamiar trzymac na tym sprzecie, ze dysk za maly?

Ogolnie to wybralbym SSD nawet przy mniejszej pojemnosci. Komputer stanie sie o wiele bardziej responsywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej wybrać opcję z SSD, na którym postawiony będzie system. Sprzęt będzie włączał się nieporównywalnie szybciej, jego działanie będzie ponadto bardziej optymalne w zasadzie na każdym kroku. Bardzo dobre rozwiązanie zwłaszcza, na komputerze domowym, z którego często korzysta kilka osób, a więc często jest uruchamiany. 

256GB to wcale nie mało, w mojej ocenie wystarczająco, tym bardziej, że komputer nie będzie użytkowany do gier.  Jeżeli natomiast miałbyś zamiar gromadzić duże ilości zdjęć, filmów itp - dopłacanie do SSD 1TB nie jest dobrym rozwiązaniem, po prostu możesz sobie kupić zewnętrzny HDD 1 TB np WD BUZG001 i na niego migrować multimedia. 

Edytowane przez starkeeper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...