BelAr 0 Zgłoś Napisano 5 Marzec 2019 Dzien dobry. Prosze o pomoc i porade: Chce kupic desktop 'All in One', najchetniej Lenovo ( ponoc sie nie psuja). Komputer bedzie sluzyl do uzytku domowego ( nie bedzie uzywany do grania gier komputerowych), od czasu do czasu do pracy biurowej z domu (nie mamy w domu grafika komuterowego, itd). Chcialabym, aby komputer byl sprarwny i starczyl na nastepne PARE ( 5 albo wiecej) LAT, bez potrzeby wymiany i unowoczesniania. Czytalam, ze dobrze jest kupic dysk SSD. Za cene okolo 4000 zl moge kupic 'All in One' :z dyskiem SSD 256 GB ( wydaje sie,ze to bardzo mala pojemnosc! ) albo HDD 1 TB. Co mam kupic ?? SSD czy HDD ? Czy tez mam doplacic dodatkowa kwote 1,000 zl za zwiekszenie pojemnosci SSD do 1TB ( wykrocze wtedy ponad moj planowany budzet, ale jesli sprzet bedzie dobry i bedzie sluzyl przez wiele lat jestem gotowa to zrobic.) Dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patyk 0 Zgłoś Napisano 6 Marzec 2019 Do zwiekszenia pojemnosci to tyle nie doplacaj. A co masz zamiar trzymac na tym sprzecie, ze dysk za maly? Ogolnie to wybralbym SSD nawet przy mniejszej pojemnosci. Komputer stanie sie o wiele bardziej responsywny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starkeeper 10 Zgłoś Napisano 14 Marzec 2019 (edytowane) Zdecydowanie lepiej wybrać opcję z SSD, na którym postawiony będzie system. Sprzęt będzie włączał się nieporównywalnie szybciej, jego działanie będzie ponadto bardziej optymalne w zasadzie na każdym kroku. Bardzo dobre rozwiązanie zwłaszcza, na komputerze domowym, z którego często korzysta kilka osób, a więc często jest uruchamiany. 256GB to wcale nie mało, w mojej ocenie wystarczająco, tym bardziej, że komputer nie będzie użytkowany do gier. Jeżeli natomiast miałbyś zamiar gromadzić duże ilości zdjęć, filmów itp - dopłacanie do SSD 1TB nie jest dobrym rozwiązaniem, po prostu możesz sobie kupić zewnętrzny HDD 1 TB np WD BUZG001 i na niego migrować multimedia. Edytowane 14 Marzec 2019 przez starkeeper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach