Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nerd

Alkomat

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was posiada alkomat?? Czym się kierować przy zakupie aby kupić dobrej jakości dający wiarygodne pomiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie urządzenie powinno mieć atest i przede wszystkim zostać odpowiednio skalibrowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to nie problem, praktycznie każdy alkomat tak ma. Zwłaszcza alkomaty elektrochemiczne (sensor), które należy później co jakiś czas kalibrować. Ja mam na swoje potrzeby Alkohit X5. Kupowałem już ze 3 lata temu. Co roku odsyłam na kalibrację. Działa bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to nie problem, praktycznie każdy alkomat tak ma. Zwłaszcza alkomaty elektrochemiczne (sensor), które należy później co jakiś czas kalibrować. Ja mam na swoje potrzeby Alkohit X5. Kupowałem już ze 3 lata temu. Co roku odsyłam na kalibrację. Działa bez problemu.

ta kalibracja jest darmowa?? Dostajesz jakieś potwierdzenie, gwarancję że urządzenie pokazuje dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem darmową kalibrację w ciągu 12 m-cy od zakupu. Ale jak szukałem info na ich stronie to widziałem że te okresy darmowej kalibracji były też dłuższe. Wysyłałem do firmy, najpierw kontaktowałem się z nimi jak to zrobić. Akurat serwis mają sprawny bo sprzęt szybko wraca. Z tego co pamiętam do dorzucają jakieś potwierdzenie, jakiś wydruk z parametrami. Dla mnie najważniejsze, że działa . 3 lata to sporo jak na alkomat, wcześniejsze nie wytrzymywały nawet roku. Ale były innej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ta kalibracja Alkohita to nie zależnie od ilości wykonanych pomiarów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być albo co określoną liczbę pomiarów, albo raz do roku. Z tego co pamiętam to nie zdażyło mi się przekroczyć tej liczby pomiarów. Musiałbym się badać chyba codziennie, a tak nie jest. Alkomat w użyciu mam kilka razy w m-cu. Tyle mi wystarczy. Jak czytałem instrukcję to tam wszystko było, jak nie wywaliłem pudełka i gwarancji to Ci napiszę co ile powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydatna rzecz. Ja mam i polecam ten https://www.x-kom.pl/p/420364-alkomat-xblitz-alcontrol-mini.html jest wysoko precyzyjnym, przenośnym alkomatem elektrochemicznym. Wystarczy założyć ustnik, nacisnąć przycisk zasilania i rozpocząć badanie. Łatwo wszystko można z niego odczytać, łatwo się obsługuje, no czego chcieć więcej? A i dodatkowo przez pierwsze 12 miesięcy masz nieograniczoną ilość kalibracji gratis. Polecam.

Edytowane przez Mouth9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez dłuższy czas używałem tamiego IBOXa, do czasu aż mnie zawiódł :/ Teraz dołożyłem trochę do Hi-Techa, model MEDICAL BACscan F-30 i różnica potężna. Bardzo dokładny,± 0.05 ‰ rozbieżności dla 1 promila, możliwość kalibracji. Dużym plusem jest też rozmiar, niewielkie urządznenie, zawsze można mieć pod ręką. Niewiadomo kiedy się nagle przyda.. :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim należy szukać alkomatu elektrochemicznego - co prawda są droższe od popularnych półprzewodnikowych, ale za do pewniejsze - wynik nie jest zakłócony ani dietą, ani stopniem rozładowania baterii. Ja polecam Xblitz ALControl Mini właśnie z sensorem elektrochemicznym - można go kupić poniżej 300 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej wydać więcej i mieć pewność wyniku niż zapłacić mniej i mieć wątpliwości co do wyniku. Fajnie że Alkohit daje taką gwarancję więc potwierdzaj jakość swoich urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jakość potwierdza się w użytkowaniu. Nie psuje się i nie rozkalibrowuje się u mnie ponad 3 lata. Znaczy się jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...