Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
pola01

Nie działa internet na nowym laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłam sobie nowego laptopa z windowsem 10, firmy HP i niestety nie chce mi tu działać internet, zarówno wi-fi jak i sieciowy łączy się cały czas, na chwilę połączy, że tylko zdąży załadować strona startowa i znowu rozłączy, ciągle łączenie i albo na chwilę połączy albo w ogóle.

Piszę ze starego laptopa i jest ok, na stacjonarnym komputerze jest ok, na telefonie jest ok, czyli raczej nie wina internetu.

Dla przykładu teraz mam na nowym laptopie napis "połączone, zabezpieczone", a jednak ani strona nie chce sie załadować ani komunikator ani outlook jakby faktycznie połączenia nie było.

Internet mam lokalny z anteny na dachu, nigdy żadnych problemów, na laptopie, z którego piszę teraz, śmiga, a na nowym obok "witryna nieosiągalna" i żadne inne programy, które potrzebują netu, nie działają.

Momentami zmienia się w "brak internetu, zabezpieczone", a równolegle na innym laptopie albo na telefonie działa bez problemu, router ciągle włączony.

Zaraz się zmienia z powrotem w "połączono, zabezpieczone" ale albo działa na chwilę albo w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpewniej to będzie jakiś błąd w konfiguracji, może też być brak jakichś sterowników. Wątpię żeby było to spowodowane błędem w instalacji sytemu lub uszkodzeniem sprzętowym czy tym podobnym. No ale skoro dopiero co kupiłaś tego laptopa to nie prościej byłoby oddać go na gwarancję ? Albo w twojej okolicy musi być firma it, która zerknęłaby na to pół okiem za grosze. wink.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu spróbowałbym po prostu raz jeszcze wgrać sterowniki, przede wszystkim od karty sieciowej, plus sprawdź stan zapory sieciowej bo to też ważny element, jeśli będzie włączona to dezaktywuj ją i wszystko powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkryłam, że siedząc przy samym routerze działa wi-fi. Czyli chyba jednak nie konfiguracja albo sterowniki?

Na innych laptopach i telefonach wi-fi dzała nawet na podwórku, nawet na innym piętrze od routera, a na nowym tylko w tym samym pokoju. Co to może znaczyć? Problem z zasiegiem wi-fi, ale tylko na nowym laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie spróbuj raz jeszcze skonfigurować laptopa oraz modem, zainstaluj ponownie sterowniki oraz skontaktuj sie z operatorem aby sprawdził jaka jest jakość łącza, być może przyczyną słabego zasięgu wi fi nie jest sam laptop czy router a właśnie błąd u operatora, dostawcy internetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgranie sterowników pomogło? Jeżeli nie, to wydaje mi się konieczne oddanie laptopa do serwisu i powiadomienie ich o tym problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może problemem jest źle skonfigurowana krata sieciowa bądź uszkodzone wejście na kabel ethernet. Warto to sprawdzić jeżeli wgranie sterowników nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...