Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kryska90

Uszkodzona matryca w lapku - ile kosztuje używana i czy warto kupować?

Rekomendowane odpowiedzi

mam laptopa niestety uszkodziła sie matryca. Chciałabym ją wymienic ale nie wiem czy warto kupowac używane np. na Allegro? Na razie odkładam pieniądze i chyba jednak kupię nowa ale to wszystko nie tak szybko. Co mi poradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj najlepiej w sklepie ile za coś takiego liczy sobie sklep. Jeżeli laptop jest nowy, to warto kupić nową matryce. Jednak w przypadku kiedy bardziej ekonomicznie byłoby kupić nowy, to nie warto już starego naprawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe matryce nie są na ogół dużo droższe od używanych, przy matrycy akurat bym obstawiał nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, natomiast z drugiej strony jeżeli zdecydujesz się na zakup nowej matrycy to będziesz miał ją na gwarancji czego nikt nie zapewni Ci w przypadku matrycy używanej, musisz wziąć ten fakt pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy w jakim stopniu matryca się uszkodziła, i ile dany zakład naprawczy czy sklep policzy sobie za naprawę - warto najpierw obliczyć takie koszty, a one są różne w zależności czasem nawet i od regionu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto podpytać w tej materii znajomych. To może być najlepsze możliwe rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryce w zdecydowanej większości przypadków ulegają uszkodzeniom mechanicznym, a więc gwarancja na nie tak naprawdę nie ma znaczenia. Matryce używane często mają jakieś drobne ślady, czy defekty. Używana matryca w naprawdę dobrym stanie będzie kosztowała jakieś 10 - 15 % mniej od nowej, ale jeśli nie przeszkadza Ci plama wielkości 5 zł na środku ekranu - da się coś kupić i 80 % taniej. Wszystko zależy od tego, ile masz pieniędzy i jakie wady jesteś w stanie zaakceptować. 

Oczywiście możesz też wyrzucić laptopa i pójść do Euro po nowy. Kro bogatej zabroni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...