Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
hhenryk88

Komputer składany, czy gotowy? Co lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Waszym zdaniem lepiej własnoręcznie złożyć komputer od podstaw, czy może lepiej kupić gotowy zestaw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej złożyć komputer od podstaw zamiast kupować gotowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyć najlepieij samodzielne (lub z pomocą fachowca), ale w sklepie składają też porządnie

Nigdy gotowce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składając komputer samodzielnie osiągniesz znacznie lepszą wydajność w tej samej cenie, ale zajmuje to trochę czasu i potrzebna jest do tego odpowiednia wiedza. Jeśli nie za bardzo się an tym znasz, to możesz skorzystać z gotowych poradników jak wybrać poszczególne części lub skorzystać z zestawów dobranych przez profesjonalistów - tutaj http://www.mamkomput...lozyc-komputer/ masz mnóstwo informacji jak złożyć komputer i trochę proponowanych zestawów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego kto będzie składał komputer i przede wszystkim do czego ma działa i w jakiej cenie ma być. Sprzęt brandowany (Dell, HP, Lenovo) jest dobry do pracy w biurze, firmie czasem do grafiki ma odpowiednią cyrkulację powietrza i jego wszystkie podzespoły zostały dobrane tak, aby nie było z nimi problemów. To rozwiązania często takie, aby sprzęte mógł chodzi cały czas ale za nowe trzeba sporo płacić. Jeśli szukasz mocnej maszyny to mogę polecić takiego Della T3500 sam go w sumie mam. Zobacz sobie poczytaj wyrób zdanie.

W przypadku składania komputera warto to zrobić samemu lub właśnie podpytać na forach, gdyż niestety są sprzedawcy i sprzedawcy złożą Ci coś nieumiejętnie i wydajność będzie słaba oraz złe chłodzenie. Wszystko to ma moim zdaniem duże znaczenie.

Edytowane przez amso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie znasz się na tym a chcesz mieć idealny komputer dla siebie, to w większości sklepów z sprzętem komputerowym pomogą Ci złożyć to czego potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer składany zawsze będzie rozsądniejszym wyborem - jest bardziej wydajny i tańszy. Na dobranie wszystkich podzespołów trzeba co prawda poświęcić trochę czasu, ale moim zdaniem warto - w razie czego w sieci nie brakuje odpowiednich poradników, tutaj http://www.mamkomput...obrac-procesor/ masz np. jak dobrać odpowiedni procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam jak mój kolega kupił gotowca i to jeszcze w hipermarkecie... no cóż, niespecjalnie było to opłacalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że lepiej jest złożyć komputer od podstaw, niż kupować takiego gotowca. Zawsze możesz wlożyć czegoś więcej, a czegoś mniej, w zależności od potrzeb. Mnie komputer składali w serwisie Redicreo w Krakowie. Powiedzialem tylko jaki mam budżet i czego oczekuję od komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikomu nie polecam kupowania w sieciówkach. Taki komputer zawsze będzie słabszy od odpowiednika cenowego składanego przez ciebie osobiście. Markety muszą zarabiac, przeważnie odbywa się to kosztem zasilacza lub słabej jakości ramu.

Edytowane przez grydopobrania
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega powyżej bardzo dobrze mówi. Niestety tak wygląda sytuacja, w marketach zawsze trzeba na czymś przyoszczędzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od budzetu lecz zazwyczaj składane są lepsze

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składany jest o niebo lepszy w tych gotowych zawsze jeden element jest wsadzony najtańszy jaki jest możliwy tak aby zaniżyć cenę, najczęściej to jest zasilacz no name lub obudowa która nawet nie ma wiatraczków i gąbki pochłaniającej kurz.

Ekspozytory na ulotki Poznań

Edytowane przez maksiu432

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy o jakich sprzętach jest mowa. Wiadomo, że zestawy no name będą wykonane z kiepskiej jakości podzespołów (płyta główna/zasilacz/pamięci) ale firmowe zestawy dla graczy jak np od alienware to zupełnie inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że składany komputer będzie lepszy od gotowca. Zawsze można go ulepszyć wkładając więcej ramu, czy lepszą kartę graficzną. Mnie komputer poskładali w serwisie redicreo. Mam teraz super sprzęt!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze w "gotowcach" (gotowych, złożonych już komputerach ze sklepu) jest to, że na dobrą sprawę nie wiadmo czego można się spodziewać, Niby w teorii możemy się spodziewać, a w praktyce wychodzi jak zwykle. Przewagą zestawów http://forgamers.ithardware.pl jest fakt, że zawsze przechodzą testy wydajności, także nie ma żadnych niespodzianek, same konkrety. Masz to, za co płacisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kogoś kto zna się na częściach to znacznie lepiej samemu sobie złożyć, sklepy nawet je składają to tylko chodzi o odpowiednie dobranie wszystkich elementów, a dzięki temu komputer chodzi znacznie sprawniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co kupować gotowców w tych sklepach elektronicznych, zazwyczaj to nie są dobre komputery. Lepiej poskładać i mieć pewność, że włożylismy do środka du zo ramu i pamięci. Mnie poskładali komputer w serwisie redicreo i mam teraz naprawdę super sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... Mam lapka, który niby ma hdd 500 GB, dopiero co kupowany, a komp składany sprzed 3 lat i hdd (to przecież stara technologia...) na kompie działa dwa razy syzbciej. Producenci wiedzą na czym uciąć, żeby zarobić... Nie koniecznie dobrze dla kupujących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej komputer samemu złożyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy skladany, bo wiesz co pakujesz mu do środka. A jak nie znasz się za bardzo na komputerach, to najlepiej poprosić fachowców z redicreo o pomoc. Mnie poskładali komputer i mam naprawdę super sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często za gotowce się dużo przepłaca, a poza tym lepiej mieć pewność, że kupiło się podzespoły, które się potrzebuje.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...