Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
helmutek

Wysoka temperatura czujnika IT8718F

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów :)

Starałem się znaleźć podobny temat tutaj na forum, ale niestety takowego nie znalazłem. Otóż mam problem z wymienionym w temacie czujnikiem. W programie spedfan właśnie jedna z jego temperatur wynosi cały czas 90 stopni i ani drgnie , przy czym cała reszta jest w normie. Chciałem dodać , że wymieniałem wczoraj chłodzenie w procesorze z boxowego na spartan pro he924, a boxowe chłodzenie prowizorycznie zamocowałem na karcie grafiki , ponieważ ma pasywne chłodzenie i mocno się nagrzewa przy obciążeniu.

I tutaj moje pytanie : Czy da się jakoś obnizyc tą temperaturę ? A może nie ma powodów do obawy i nie należałoby się tym przejmować ?

Moja konfiguracja:

CPU: Intel quad Q6600, GPU: geforce 9500 gt, Mobo: Gigabyte GA P31 DS3L, 4GB RAM

post-17028-0-46084100-1442305753_thumb.png

post-17028-0-97487600-1442305968_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź temperatury w BIOS-ie/innych programach. Moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Sprawdź tylko fizycznie, czy radiator na SB siedzi poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki inny program polecasz do sprawdzenia temp ? I co to znaczy SB bo nie do końca kojarzę :) Zapomniałem dopisać że złoty radiator z napisem gigabyte przy CPU jest bardzo gorący i nie wiem czy tak być powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"SB - South Bridge, mostek południowy, odpowiada za komunikację z dyskami, nagrywarkami, modułu czasu rzeczywistego itp."

Sprawdź np. HWMonitorem. Na grafice rozumiem, sam mam trzy czujniki, na środkowym temp. wynosi 5 stopni wyżej niż pozostałych dwóch.

Popatrz czy nie ma tam luzu czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...