Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
zaopatrzeniowiec

Komp za około 3333zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Komp ma być do ciężkiego grania: Anno 2070, Borderlands 2, Cities XL, Contrast, Enslaved, Journey, Metro 2033, Remember Me, Skyrim na modach, StarCraft 2, Wiedźmin 3 oraz inne im podobne na najwyższych detalach rzecz jasna i przy rozdziałce minimum 1900. Ma obsługiwać obsługiwać ambienty, okluzje, mgłę, światłocień, filtr x16 (cokolwiek to znaczy), anizotropy, antyanalising i inne bajery, które poważnie obciążają kalkulator. Minimum 60fps.

Oto co zostało mi zaproponowane:

Płyta główna

ASRock Z87 EXTREME4, Z87

Zasilacz

SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG SPC088

Procesor

Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL

Pamięć

Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)

Karta graficzna

MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5

Chłodzenie CPU - jedno z trzech

Scythe Mugen 4 SCMG-4000

Scythe Ashura SCASR-1000

Raijintek Themis

Dysk SSD

Kingston SSDNow V300 120 GB 7mm

Obudowa

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black

Procek i grafika wybrane z powodu tego, że lepsze wersje kosztują już około 40% więcej, a dają tylko kilka % lepszych osiągów, więc zostało mi doradzone by wydać mniej kasy, a za dwa lata podkręcić/wymienić na bardziej aktualny sprzęt.

Chłodzenie proca wybrane z uwagi na wydajność oraz cichość. Ich osiągi są bardzo zbliżone i nie wiem czy w praktyce ta drobna różnica hałasu będzie słyszalna i warto wydać parędziesiąt złotych więcej. A chciałbym by działały możliwie cicho nawet na podkręconym procu.

Obudowa wybrana ze względu na filtry, wentylacje i przestronność, ale jeżeli ktoś znajdzie jakiś fajniejszy kolorek (preferowane srebro, błękit lub biel), ale nie czerwoną czy czarną to się ucieszę.

Reszta bzdetów wybrana bo jakoś nic innego nie wydało się godne uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zmienił tylko zasilacz na XFX 550W. Reszta jest ok, ale dysk 128GB to za mało - do tego musisz dorzucić jeszcze jakiegoś talerzowca.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:

ASRock Z87 EXTREME4 - bez zastrzeżeń, jedna z najlepszy płyt Z87 do OC w dobrej cenie.

Intel CORE I5-4670K - najlepsza opcja do gier.

Pamięć i grafika OK, nawet bardzo. Masz racje do do upgrade sprzętu za jakiś czas.

Co do chłodzenia to polecę od siebie: Thermalright HR-02 - Macho: ok. 185 zł. lub Raijintek EreBoss ok. 155 zł.

Zasilacz: Be Quiet! Pure Power L8 500W 80PLUS - cichszy, lepsza kultura pracy, mniej mocy ale wystarczy do OC, chyba że zależy ci na modularności to bierz ten co podałeś.

XFX dobry jak zależny ci na mocy.

Dysk SSD: Plextor 2,5' 128GB, SATA III - lepszy od twojego, powinieneś zmieścić się w budżecie.

A co do białej obudowy to np. Zalman Z3 (biała z czarnym frontem i niebieskimi wentylami) - twoja generalnie lepsza, ewentualnie jeszcze Zalman Z9.

Edytowane przez kluzor
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...