Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Precel

Sprzęt dla gracza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zastanawiałem się nad zestawem głównie do gier i uzbierał się taki zastaw:

Procesor: AMD X4 FX 4170

Płyta główna: AsRock 970 Pro3

RAM: GoodRam 8GB 1333MHz CL9

K. Graficzna: Club3D Radeon HD7850 CoolStream 2GB

Napęd: Samsung SH-224BB

Dysk: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Zasilacz: Chieftec GPA-500S S8 500W iArena

Chciałem się zapytać, czy wszystko do siebie pasuje?

Jeśli nie to prosiłbym o zaproponowanie innej części, ale tak żeby nie odbiegała za daleko z ceną od podanych.

Z góry dziękuje za pomoc.

PS. Jeśli potrzebne byłoby jakieś chłodzenie to piszcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, zastanawiałem się nad zestawem głównie do gier i uzbierał się taki zastaw:

Procesor: AMD X4 FX 4170

Płyta główna: AsRock 970 Pro3

RAM: GoodRam 8GB 1333MHz CL9

K. Graficzna: Club3D Radeon HD7850 CoolStream 2GB

Napęd: Samsung SH-224BB

Dysk: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Zasilacz: Chieftec GPA-500S S8 500W iArena

Chciałem się zapytać, czy wszystko do siebie pasuje?

Jeśli nie to prosiłbym o zaproponowanie innej części, ale tak żeby nie odbiegała za daleko z ceną od podanych.

Z góry dziękuje za pomoc.

PS

Jeśli potrzebne byłoby jakieś chłodzenie to piszcie.

Zdecydowanie nieopłacalny CPU. Zmień na chociazby FX-6300 (znacznie korzystniejszy stosunek cena/wydajność). Poza tym FX-4170 to pierwsza generacja AMD FX, zaś FX-6300 jest reprezentantem drugiej generacji.

PS 2

Nauczony niską jakością napędów Samsunga wybrałbym Sony AD-5280S-0B lub Lite-ON iHAS124-04.

PS 3

+10 zł i masz Kingston HyperX XPM Beast DDR3-1600 CL9 8 GB (2 x 4 GB).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Mam dwa pytania:

Czy naprawdę będą mi potrzebne te dwa dodatkowe rdzenie, a jeśli nie to czy jest jakiś procesor czterordzeniowy z drugiej generacji, dzięki któremu oszczędzę kilka złoty?

Jest jakaś duża różnica pomiędzy jedną kością ram 8gb, a dwiema 4gb? Myślę, że pierwszym wypadku w przyszłości będzie łatwiej dołożyć, ale dla pewności pytam.

Z góry dzięki za pomoc.

EDIT: Doczytałem i myśle, że fx6300 będzie odpowiedni, zostaje jeszcze pytanie dotyczące ramu.

Edytowane przez Precel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wiesz, że w niedługim czasie dokupić drugą kość możesz na początek kupić 1x 4 GB. Najczęściej jednak jest tak, że zostaje to co się kupiło - "bo działa" - i zapomina się o modernizacji. Jeśli masz na starcie odpowiednią ilość $ kup 2 x 4 GB i masz spokój do końca użytkowania tej platformy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się tak zapytam - ile masz kaski na sprzęt? Bo jeżeli masz wystarczająco na Intela, to będzie on dużo wydajniejszy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce przeznaczyć 3tys. na sprzęt z czego ~2,2tys. na "wnętrze"

EDIT: Słyszałem, że ten procesor lubi się grzać, czy trzeba mu dokupić lepsze chłodzenie niż to które ma?

Edytowane przez Precel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://pccentre.pl/article/show/jaki-komputer-kupic-marzec-2013/id=17984;page=11 Z tego zestawu nie weźmiesz SSD, chłodzenie nie koniecznie musisz kupować i masz już 500 zł mniej. Na czymś przytniesz koszty i się zmieścisz, ewentualnie kilka złociszy dołożysz, a będzie to sporo szybszy zestaw ;)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem sobie samemu repke przez przypadek ;d

Wielkie dzięki a pomoc NuCore i Sticky, wiem wszystko co chciałem wiedzieć, leci repka.

Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając ostatnio FB na profilu MSI Polska natrafiłem na stronkę opisującą rozwiązania gamingowe na ich produktach http://game.msi.com . Mam nadzieję ,że komuś przyda się. A wracając do tematu to sprzęt dla gracza to najlepszy jest Intel i płyty pod tego typu procesory.

Edytowane przez komers23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...