Precel 1 Zgłoś Napisano 8 Marzec 2013 Witam wszystkich, zastanawiałem się nad zestawem głównie do gier i uzbierał się taki zastaw: Procesor: AMD X4 FX 4170 Płyta główna: AsRock 970 Pro3 RAM: GoodRam 8GB 1333MHz CL9 K. Graficzna: Club3D Radeon HD7850 CoolStream 2GB Napęd: Samsung SH-224BB Dysk: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Zasilacz: Chieftec GPA-500S S8 500W iArena Chciałem się zapytać, czy wszystko do siebie pasuje? Jeśli nie to prosiłbym o zaproponowanie innej części, ale tak żeby nie odbiegała za daleko z ceną od podanych. Z góry dziękuje za pomoc. PS. Jeśli potrzebne byłoby jakieś chłodzenie to piszcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NuCore 9 Zgłoś Napisano 9 Marzec 2013 Witam wszystkich, zastanawiałem się nad zestawem głównie do gier i uzbierał się taki zastaw: Procesor: AMD X4 FX 4170 Płyta główna: AsRock 970 Pro3 RAM: GoodRam 8GB 1333MHz CL9 K. Graficzna: Club3D Radeon HD7850 CoolStream 2GB Napęd: Samsung SH-224BB Dysk: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Zasilacz: Chieftec GPA-500S S8 500W iArena Chciałem się zapytać, czy wszystko do siebie pasuje? Jeśli nie to prosiłbym o zaproponowanie innej części, ale tak żeby nie odbiegała za daleko z ceną od podanych. Z góry dziękuje za pomoc. PS Jeśli potrzebne byłoby jakieś chłodzenie to piszcie. Zdecydowanie nieopłacalny CPU. Zmień na chociazby FX-6300 (znacznie korzystniejszy stosunek cena/wydajność). Poza tym FX-4170 to pierwsza generacja AMD FX, zaś FX-6300 jest reprezentantem drugiej generacji. PS 2 Nauczony niską jakością napędów Samsunga wybrałbym Sony AD-5280S-0B lub Lite-ON iHAS124-04. PS 3 +10 zł i masz Kingston HyperX XPM Beast DDR3-1600 CL9 8 GB (2 x 4 GB). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Precel 1 Zgłoś Napisano 9 Marzec 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Mam dwa pytania: Czy naprawdę będą mi potrzebne te dwa dodatkowe rdzenie, a jeśli nie to czy jest jakiś procesor czterordzeniowy z drugiej generacji, dzięki któremu oszczędzę kilka złoty? Jest jakaś duża różnica pomiędzy jedną kością ram 8gb, a dwiema 4gb? Myślę, że pierwszym wypadku w przyszłości będzie łatwiej dołożyć, ale dla pewności pytam. Z góry dzięki za pomoc. EDIT: Doczytałem i myśle, że fx6300 będzie odpowiedni, zostaje jeszcze pytanie dotyczące ramu. Edytowane 9 Marzec 2013 przez Precel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NuCore 9 Zgłoś Napisano 10 Marzec 2013 Jeśli wiesz, że w niedługim czasie dokupić drugą kość możesz na początek kupić 1x 4 GB. Najczęściej jednak jest tak, że zostaje to co się kupiło - "bo działa" - i zapomina się o modernizacji. Jeśli masz na starcie odpowiednią ilość $ kup 2 x 4 GB i masz spokój do końca użytkowania tej platformy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sticky 17 Zgłoś Napisano 12 Marzec 2013 A ja się tak zapytam - ile masz kaski na sprzęt? Bo jeżeli masz wystarczająco na Intela, to będzie on dużo wydajniejszy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Precel 1 Zgłoś Napisano 13 Marzec 2013 (edytowane) Chce przeznaczyć 3tys. na sprzęt z czego ~2,2tys. na "wnętrze" EDIT: Słyszałem, że ten procesor lubi się grzać, czy trzeba mu dokupić lepsze chłodzenie niż to które ma? Edytowane 13 Marzec 2013 przez Precel 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sticky 17 Zgłoś Napisano 13 Marzec 2013 http://pccentre.pl/article/show/jaki-komputer-kupic-marzec-2013/id=17984;page=11 Z tego zestawu nie weźmiesz SSD, chłodzenie nie koniecznie musisz kupować i masz już 500 zł mniej. Na czymś przytniesz koszty i się zmieścisz, ewentualnie kilka złociszy dołożysz, a będzie to sporo szybszy zestaw 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Precel 1 Zgłoś Napisano 13 Marzec 2013 Dałem sobie samemu repke przez przypadek ;d Wielkie dzięki a pomoc NuCore i Sticky, wiem wszystko co chciałem wiedzieć, leci repka. Temat do zamknięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komers23 0 Zgłoś Napisano 28 Marzec 2013 (edytowane) Przeglądając ostatnio FB na profilu MSI Polska natrafiłem na stronkę opisującą rozwiązania gamingowe na ich produktach http://game.msi.com . Mam nadzieję ,że komuś przyda się. A wracając do tematu to sprzęt dla gracza to najlepszy jest Intel i płyty pod tego typu procesory. Edytowane 28 Marzec 2013 przez komers23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komers23 0 Zgłoś Napisano 3 Kwiecień 2013 Znalazłem jeszcze do tego newsa filmik na YB http://www.youtube.com/watch?v=_WUAS-7RQP0&feature=youtu.be Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach