Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
rave500

Problem z Realtek HD Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z tą kartą od dłuższego czasu. Otóż jeżeli kliknę na lewy głośniczek który przedstawiony jest na zdjęciu słyszę głos w prawej słuchawce a jak kliknę prawy to słyszę w lewej. Przez ten problem nie można zagrać w żadną grę. Wie ktoś jak naprawić ten problem?

post-13708-0-33168700-1358638283_thumb.jpg

Edytowane przez rave500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc po screenie wygląda jakbyś głośniki miał podłączone do wejścia micro(różowe) z tyłu obudowy. Odtwarzanie dźwięku z tego gniazda jest możliwe, ale mogą pojawić się właśnie takie zamiany. Podłącz głośniki do zielonego gniazda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podłączone do przedniego panelu do zielonego gniazda

Edytowane przez rave500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy podłączeniu na tylnym panelu też są takie objawy? Istnieje możliwość że przedni panel jest źle podłączony do płyty.

Dobrze by było zaktualizować też sterowniki do karty dźwiękowej jeżeli robiłeś to dawno lub wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy podłączeniu do tylnego panelu takie same objawy zaktualizowałem sterowniki i dalej to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jeszcze z tymi sterownikami , te od ASUSa mogą być już bardzo przedawnione(i zapewne są), mimo że w ich pobieralni są ostatnie.

Może problem tkwi w głośnikach, co to za model? Masz możliwość sprawdzić je na innym urządzeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem z tymi sterownikami i nadal to samo. Problem występuję na słuchawkach i na głośnikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwny problem dosyć rzadko spotykany, najpewniej coś jest pomieszane z płytą główną. Widzę takie rozwiązania:

1. Szybkie, darmowe,wymagające. Najprostszym rozwiązaniem jest po prostu zamienić głośniki miejscami i (co jest trochę trudniejsze) podmienić piny na wtyczce z front panelu podłączanej do płyty(by zamienić kanały w słuchawkach)

2. Szybkie, płatne, proste. Kupujesz np. takie coś i taki kabelek. adapter podłączasz do komputera do tego odwrotnie kabelek(jeżeli są kolory to biały do czerwonego i czerwony do białego). Każde proste urządzanie stereo podłączone przez taką przejściówkę będzie mieć zamienione kanały.

3. Wolne, darmowe. Nękasz support ASUSa i ew. Realteka i odpowiedzieć muszą, tyle że Realtek może zwalić winę na producenta płyty, a ASUS odsyłać z płytą do serwisu.

4. Na chwile obecną nie znalazłem, ale może istnieć oprogramowanie dla windows pozwalające na zmianę kanałów.

Zależnie w jakich przypadkach problem Ci przeszkadza, ale niektóre playery np. VLC mają możliwość zamiany kanałów na potrzeby filmów lub muzyki.

Edytowane przez TomTom
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...