Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
:nuuk:

Nietypowy problem z dźwiękiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem niedawno zakupiłem nowego Peceta, wszystko cacy, ale nie obyło się bez żadnego problemu, mianowicie chodzi o dźwięk- kartę dźwiękową.

Dźwięk jest, lekko zniekształcony- jakby zubożały.

Największy problem da się zauważyć grając gry.

Przykładowo Hitman Absolution, Dialogi wymawiane przez postacie są zupełnie nie słyszalne, podczas gdy muzyka w tle i efekty specialne są słyszalne.

Dalej, call of duty4 MP, często nie słyszę kroków przeciwnika, wystrzałów z broni, mimo iż gracz jest koło mnie, a docierają do mnie dźwięki z dalszej odległości.

Zauważyłem, że zmiana kierunku widzenia, powoduje wyciszanie się dźwięków z kilku stron. Po prostu one nie docierają do mnie.

W Hitmanie, by usłyszeć głos jakiejś postaci, która stoi na przeciw mnie, muszę się zazwyczaj obrócić o 90 stopni. A w cutscenkach, zazwyczaj nie słyszę żadego dialogu, tylko samą muzykę.

Odtwarzana muzyka np. na yt, nuty, które zawierają złożone bity, są pomijane przez karte dziwekowa, po prostu nie słysze ich.

Płyta główna: ASRock B75 Pro3-M Intel B75 LGA 1155

Wbudowany układ dźwiękowy: Realtek ALC892

System: Windows 7 64 bit.

Próbowałem coś kombinować z menadżerem Realtek HD Audio, lecz nic nie pomogło.

Problem występuje na słuchwkach jak i na głośnikach.

Edytowane przez :nuuk:
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze zmianą głośności w zależności od kierunku "patrzenia" w grach spowodowany jest najczęściej zła konfiguracją głośników.

Z jakiego zestawu korzystasz, stereo, 5.1 czy jeszcze innego?

Ustawienia w menadżerze Realteca muszą być zgodne z aktualnie podłączoną konfiguracją, jeżeli słuchawki podłączasz do tylnego wyjścia(zielonego) wówczas w menadżerze powinno być stereo, jeżeli do frontowego nie musisz nic zmieniać. Sprawdź również, czy sama gra nie oferuje ustawień konfiguracji głośników.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze zmianą głośności w zależności od kierunku "patrzenia" w grach spowodowany jest najczęściej zła konfiguracją głośników.

Z jakiego zestawu korzystasz, stereo, 5.1 czy jeszcze innego?

Ustawienia w menadżerze Realteca muszą być zgodne z aktualnie podłączoną konfiguracją, jeżeli słuchawki podłączasz do tylnego wyjścia(zielonego) wówczas w menadżerze powinno być stereo, jeżeli do frontowego nie musisz nic zmieniać. Sprawdź również, czy sama gra nie oferuje ustawień konfiguracji głośników.

Słuchawki podłączam do przedniego wyjścia, w tylnim mam włożone głośniki. (co w takiej opcji ?)

Gra, niestety nie oferuje żadnych tego typu zmian.

grając w Mafie, zauważyłem, że w piosenkach lecących w radiu, nie słychać głosu wokalisty, lecz nie przy każdej nutce, tylko nie które. Nie jest to błąd w grze, bo na poprzednim kompie wszystko było cacy.

Edytowane przez :nuuk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku nowego hitmana sporo osób ma podobne problemy z dźwiękiem, trzeba czekać na patcha lub jako tymczasowe rozwiązanie opcje w Windows jak i w Realtek audio Menadżer ustawić na stereo. Jak mimo wszystko dalej będzie problem spróbuj jeszcze zaktualizować sterowniki do dźwięku, poprzednie możesz wcześniej całkiem usunąć.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku nowego hitmana sporo osób ma podobne problemy z dźwiękiem, trzeba czekać na patcha lub jako tymczasowe rozwiązanie opcje w Windows jak i w Realtek audio Menadżer ustawić na stereo. Jak mimo wszystko dalej będzie problem spróbuj jeszcze zaktualizować sterowniki do dźwięku, poprzednie możesz wcześniej całkiem usunąć.

Działa, troche to stereo. wink.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...