Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
DeLaPaz

Odzyskanie danych z partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest zagmatwana:

Mam dysk zewnętrzny, w którym próbowałam zwiększyć rozmiar jednej prawie w całości zapełnionej partycji (ok. 200GB), niestety podczas tego procesu dysk mi się odłączył od kompa i partycja się zablokowała tak, że nie można na nią wejść.

Programem EUSEUS partition master chciałam odzyskać te wszystkie pliki. żeby to zrobić musiałam usunąć partycję, co też uczyniłam ale wtedy nie znalazł żadnych danych.

Sięgnęłam po MiniTool Partition Wizard i tu się zaczęło. Otóż, tą rozszerzaną partycję przedzieliło na 2 części: wielkość danych w pierwszej to 111GB a w drugiej to 179GB (wielkość całej partycji to 222GB). I tu w jakiejś części te dane (czy partycje) nakładają się na siebie. A *muszę* odzyskać wszystkie pliki, z obu części.

I teraz nie wiem, co się stanie z drugą partycją, jak nacisnę Finish w tym programie zaznaczając tylko jedną partycję do odzyskania. Czy dane z tamtej będzie można jakoś odzyskać czy już przepadną?

Czy jest jakiś program, który może odzyskać dane, np. przenosząc je na inną partycję, tak, żeby jedna nie nadpisała się na drugiej? Albo coś jeszcze innego? sad.png

post-9324-0-51712100-1341071967_thumb.jpg

post-9324-0-01592800-1341072370_thumb.png

Edytowane przez DeLaPaz
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, sama sobie strzeliłeś w kolano. Jak chcesz takie zabawy robić to chyba oczywiste jest że trzeba kopię zrobić na innym nośniku.

Korzystasz z jakiś dziwnych programów. Spróbuj tego:

http://www.cgsecurit...g/wiki/PhotoRec

Najlepszy i darmowy. Można podać inne miejsce zapisu danych (co jest wręcz wskazane)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, fajnie.

A czy ten program kopiuje te odnalezione pliki czy je przenosi? Zależy mi, żeby ta skasowana partycja została nienaruszona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nerio

DeLaPaz to kobieta;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, nie spojrzałem ;)

Kopiuje. Nie wiem po co ci nienaruszona partycja skoro i tak wszystko co znajdzie to przekopiuje, a struktura partycji jak była uszkodzona tak jest (inna sprawa, że można ją najpierw spróbować odratować z użyciem innego programu z zestawu, tj. testdisk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy można w tym programie ustalić od którego do którego sektora chcę odzyskać pliki, bo mi pisze 41 godzin, a pierwszą mam partycję zdrową i nie chcę, by z niej kopiował... Po niej mam wolne miejsce i tam się właśnie rozgrywa mój dranat

Edytowane przez DeLaPaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z poziomu program się nie da (no chyba, że ostatnio coś zmienili). Ja robiłem to poprzez edycję pliku (nie pamiętam już jakiego). Jest on chyba tworzony w folderze z programem. Najlepiej jest puścić program na tak 10 min. Dać abort, potwierdzić i wtedy trzeba w tym pliku dopisać na końcu nową linię z zakresem sektorów.

Inna sprawa to spróbowanie testdiska i próba naprawienia tablicy partycji, jeżeli będzie się zgadzać ze stanem faktycznym to dopiero nadpisać i zobaczyć czy dane są normalnie dostępne (no chyba, że obie partycje są normalnie dostępne bez żadnych kwiatków to mija się z celem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do Testdisk, odtworzyłam partycję ale komputer jej nie widzi i nie mogę do niej wejść i się rozglądnąć po moich zgliszczach sleep.png , więc to nie był strzał w kolano tylko w serce sad.png . Photorec owszem skopiował pliki, niestety większość z nich to kilku kilobajtowe.txt, .h, .java, lub mp3. Chyba to są porozrywane pliki podczas przenoszenia.

Niestety photorec nie kopiuje struktury folderów ani nazw plików... huh.png Dowaliłam sobie na całej linii!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem nie odtwarza katalogów tylko same dane, na każde 1000 (czy ileś tam) plików tworzy nowy katalog. Jeżeli tym programem nie możesz odzyskać danych to sprawa wygląda bardzo kiepsko.

Jedyne co mogę zasugerować to napisanie wraz z zrzutami co robisz w którym kroku (zarówno dla photorec jak i testdisk). Może coś robisz źle i program nie odzyskał tego co mógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...