MINIOO 0 Zgłoś Napisano 10 Luty 2012 (edytowane) Witam Wszystkich forumowiczów Jestem nowym użytkownikeim forum ale postaram się zwięźlei na temat. Mianowicie mam problem z niedawno zakupionym laptopem hp compaq nc6120. Podłączyłem do niego dysk ATA IBM 30GB przez specjalną przelotkę ponieważ nie było innej możliwości i nie jest on wykrywany w biosie no i oczywiście się nie bootuje. Dysk jest sprawny ponieważ przełożyłem godo innego laptopa i działa (jest na nim win xp), leczpodłączyłem go bez przelotki ponieważ nie jest ona potrzebna. Czytałem wiele wątków na różnych forach lecz niestety nie jestem w stanie stwierdzić co jest przyczyną tego problemu. Laptop jest w 100% sprawny, więc wydaje mi się że jest to wina przelotki. Może ktoś też miał podbny problem i wie jak się z nim uporać?? Pozdrawiam:) Edytowane 10 Luty 2012 przez MINIOO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tassiek 4 Zgłoś Napisano 10 Luty 2012 Rozumiem, że jest to przejściówka ATA > USB, a dysk podłączony jest przez zewnętrzny zasilacz. Skoro dysk jest sprawny, to według mnie jedynym sposobem jest sprawdzenia przejściówki na innym dysku i innym laptopie/PC, ale sądzę, że to właśnie adapter jest niesprawny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MINIOO 0 Zgłoś Napisano 10 Luty 2012 Nie jest to adapter usb. Żeby podłączyć dysk w tym hp trzeba użyć czegoś takiego jak to: http://www.21th.pl/?83,przelotka-dyskow-ata-konektor-przejsciowka-do-laptopow-hp-compaq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NuCore 9 Zgłoś Napisano 10 Luty 2012 Opcje są dwie: 1. Uszkodzony adapter (przelotka) 2. W/w nie jest kompatybilna z tym modelem laptopa. Sprawdź jeszcze, czy wszystko jest dobrze podłączone i dociśnięte oraz sprawdź dla spokoju ustawienia w BIOS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MINIOO 0 Zgłoś Napisano 10 Luty 2012 Właśnie tak mi się wydaje że adapter jest uszkodzony:/ W biosie wszystko wygląda jakby było ok. 2. - "Business Notebook NX6110, NC6110, NX6120, NC6120 (nie posiada śrub mocujących do ramki)" Nie sądziłem że będę miał tyle kłopotu z laptopem... Chociaż się czegoś nowego nauczę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MINIOO 0 Zgłoś Napisano 19 Luty 2012 NuCore miałeś rację, ta przelotka nie jest dla tego modelu, natomiast znalazłem odpowiednią i w tym tygodniu powinna do mnie dotrzeć. Jak już uda mi się włączyć laptopa to napiszę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MINIOO 0 Zgłoś Napisano 24 Luty 2012 Właśnie uruchomiłem laptopa:) Dzisiaj przyszła do mnie przelotka do hdd i wszystko działa jak powinno:D Po prostu potrzeba było podłączyć dysk odpowiednią przelotką Dzięki za pomoc i pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eMPOINT_pl 0 Zgłoś Napisano 4 Wrzesień 2012 To sie czesto zdarza,kumpel miał podobny problem i też okazało się,że brakowało odpowiedniej przelotki. Nie problem było w tym wypadkudopkupić,teraz wszystko śmiga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach