Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Carlo Polo

dysk przenośny

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie, potrzebuje dysku przenośnego, pod usb, coś w granicach 500GB - 1TB, nie wiem czy 1tb to nie za dużo, chyba nie wykorzystam tego, jest sporo modeli na runku, nie wiem który wybrać nie znam się na dyskach przenosnych, z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wybrać coś z USB 3.0 - przyszłościowo. Masz wiele różnych modeli, w większości różnią się one wyglądem. Pracuję na Adacie i Samsungu (USB 2.0), obydwa działają całkiem przyzwoicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wistler ma rację, jak już brać to warto z USB 3.0, dysk kupuje się raczej na dłużej, więc jak brać to już porządny. Mi również się wydaje, że aktualnie występujące różnice to w większości tylko kwestia wyglądu (rzadko ale jednak także jakości obudowy, szczególnie jeśli zamierzasz z nim dużo "biegać"). Oczywiście pomijamy kwestię wielkości i bierzemy pod uwagę jedynie produkty markowe, z górnej półki. Ewentualnie możesz zwrócić uwagę na dołączone do dysku oprogramowanie (programy do archiwizacji, synchronizacji i szyfrujące dane), czy też stacje dokujące - ale są to jedynie dodatki.

Ja swego czasu dostałam dysk LG, używam go już prawie 2 lata i jestem z niego zadowolona (dodatkowo idealnie pasuje mi kolorystycznie do mojego laptopa smile.png ). Teraz są na rynku bardzo ładne dyski Toshiby. Rewelacyjnie wygląda też Verbatim InSight z wyświetlaczem.

I trzeba pamiętać, że najważniejsze to o taki dysk dbać, dobrze się z nim obchodzić, a będzie służył długo smile.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że dyski LG całkiem nieźle się prezentują również pod względem parametrów. No są w dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio ceny dysków poszły do góry. Ale jakbym miał zamiaru teraz coś kupować to tylko z USB 3.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam 1TB Seagate i uwierz, ta pojemnosć jest zdecydowanie ok, nie za dużo. Ceny wysokie, ale raczej to nie zabawka na dzień, czy miesiąc. Sprawdź np taki model: Verbatim 1TB 2,5"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jakiś czas temu używałem Toshiby 500 gb, coś takiego - http://***.pl/dyski-przenosne/toshiba-canvio-500-gb-usb-3-0.html

Miałem ładną, edycję limitowaną w skórze, którą dostałem na targach, ale parametry były podobne do tego, co podałem. Generalnie za Tośki trzeba trochę zapłacić, ale prędkość, jak i trwałość dysków jest niezastąpiona. Czy ktoś kiedyś narzekał, że Toshiba mu się zepsuła? Są drogie, ale solidne. A co do pojemności - powiem Ci, że to zależy od upodobań. Zależy co chcesz przenosić. Ja nosiłem trochę gier, podczas formatu upchnąłem na niego całą zawartość Steamu i nie miałem żadnego problemu. Myślę że różnicy między 500 gb a 1 TB nie zauważysz, no chyba że jesteś typem chomikującego człowieka, który lubi wszystko mieć zapisane :)

Btw, witam na forum, bo tak się składa, że to mój pierwszy post.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...