RobertS 0 Zgłoś Napisano 1 Lipiec 2011 ile musiałbym wydac kasy na kompa , na którym gry które wyjda przez najbliższe 2 lata , będę mogł grac na full opcjach ... najwyzsza rozdzielczoscitp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 1 Lipiec 2011 Na jakim monitorze i w jakiej rozdzielczości? Eyefinity czy pojedynczy ekran? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertS 0 Zgłoś Napisano 1 Lipiec 2011 noo monitor zeby był przynajmniej 22 calowy , nie wiem o co chodzi z tym Eyefinity ... na googlach wyskoczyło mi 6 monitorów które sa ustawione w kostke i widac na nich wszystkich jeden duzy obraz... ale takich bajerów mi nie potrzeba... bo i za co btw ile to cos kosztuje? i czy wgl jest juz dostepne w polsce :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 1 Lipiec 2011 Jest jest Eyefinity można zrobić już na jednej karcie od AMD (czyli Radeonie). Najlepiej gdy jest wtedy 3 lub właśnie 6 monitorów (na dwóch masz środek ekranu na listwach, więc raczej nie będziesz widział celownika w shooterach ). Jak 22 calowy to zapewne rozdzielczość 1920 x 1080 px. Żebyś mógł zagrać ze wszystkim na maksimum to myślę że około 5 - 6 tysięcy zł. + monitor oczywiście. Nie martw się jednak, taniej też się da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 Cześć. Mam prośbę. Czy możecie mi pomóc/doradzić co i jak? Chciałbym kupić kompa. Głównie do gier, oglądania filmów, słuchania muzyki na głośnikach 5.1 Jakiś przykładowy zestaw byście mogli podać podzespołów? tak do 2800zł chcę kupić samą skrzynke bez monitora/myszek itp. Obecnie mam to wszystko a monitor dokupie z czasem jakiś LED-owy wybrać core i5 np. 2400 czy może AMD PHENOM II X4 4 x 3,20 GHz Zgaduje,że AMD jest gorszy bo tańszy? dysk to od 500 GB w górę (lepiej jakby był większy). Z tego co wiem to karta graficzna jest dość istotna. Co sądzicie o GeForce Nvidia GTX 560 Ti z tego co się zorientowałem to komputer 4 rdzeniowy spokojnie wystarczy jeśli chodzi o gry? Grafikiem nie jestem więc dużo ich chyba nie trzeba. Co sądzicie o tym? http://allegro.pl/extreme-gamer-phenom-x4-840-4gb-1tb-gtx-560-ti-oc-i1702933961.html Proszę o szybką pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 Z Allegro nigdy nie kupuj gotowców. Ten ich phenom to tylko z nazwy phenom bo bez cache L3 (czyli Athlon). Ogólnie ten ich zestaw to lekko śmieszny jest. Spójrz na przedostatni post w tym wątku - http://forum.pccentre.pl/topic/164637-2200-2300-zl-na-kompa-do-gier/ . Zamień procesor na 2500K i kartę graficzna na GTX560 TI lub HD 6950 i będziesz miał całkiem dobry zestaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 Czyli ogólnie komp w miare tylko lepiej zainwestować w core i5 2500k? a czym się różni karta gtx560 Ti od gtx560 (bez "TI")? A tu jeszcze Ti OC coś tam. http://allegro.pl/titanium-quad-i5-2300-4x3-1-4gb-500g-gtx-560-ti-oc-i1712464515.html Ten w miare chyba dobry tylko jest 2300 Podaje dla przykładu linka,żeby obrazowo mieć wgląd co i jak a tu już 2400 http://allegro.pl/core-i5-2400-4-x-3-1ghz-8gb-gtx-560-1gb-1tb-sandy-i1716730137.html wole jakoś geforca od radeona odnośnie zestawu w tamtym poście co podałeś Bo chyba dobrze wnioskuje że geforce lepszy? O tu znalazłem z tym prockiem co podałeś http://allegro.pl/sandy-bridge-4x3-3ghz-i5-2500-1tb-4gb-gtx-560-1gb-i1715159903.html ale już karta jest bez Ti ;/ Duże znaczenie ma to TI czy OC ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 Mówiłem, żebyś nie kupował na allegro. To nie ma najmniejszego sensu. Te komputery to totalna kaszana. Ludzie je sprzedający zwykle w ogóle nie potrafią sensownie złożyć komputera. Zapomnij też o dobrym zasilaczu, od którego zależy bardzo dużo, a który jest praktycznie zawsze przez nich spychany na drugi plan. Obie karty różnią się dość mocno. Przejrzyj sobie moją recenzję 560-tki, gdzie znajdziesz także 560 Ti. Prawda, że jest różnica? Test Nvidia GeForce GTX 560 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzarnaEtc. 0 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 Ja mam: AMD Phenom II x6 2.81 GHz GF GTX460 1GB 4GB RAM USB 3 i parę innych fajnych dodatków I taki komputer wyniósł mnie 4 tyś,sama go sobie złożyłam. I posłuży mi pewnie na jakieś 6 lat. Pozdro dla siwaAK'a ,wszędzie Cie pełno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 @Czarna Grupa: Redakcja do czegoś zobowiązuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzarnaEtc. 0 Zgłoś Napisano 16 Lipiec 2011 (edytowane) Sie wieeee A swoją drogą,jak tu już jestem: tak w skrócie - Opłacalny jest ten monitor dotykowy? Zastanawiałam się nad kupnem,ale ani z praktyki ani z teorii nic mi większego nie wiadomo,np.o zawodności tego sprzętu itp. Edytowane 16 Lipiec 2011 przez CzarnaEtc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 (edytowane) na allegro nie będę kupował tylko tak patrze obrazowo żeby mieć zakres informacji co i jak No jak karta graficzna mocna to i zasilacz musi być,żeby dał rade. Nom jest różnica to powiedzcie mi czy znacie jakieś dobre sklepy poza komputronik gdzie można by się dowiedzieć ile by chcieli za złóżenie kompa. Patrząc po Twojej recenzji to wychodzi na to że Radeon HD 6950 jest lepszy od GTX 560TI? A i jeszcze powiedzcie mi czy do dobrego dźwięku i dobrego bassu w kompie na głośnikach 5.1 wystarczy karta dźwiękowa 5.1 czy muśi być jakaś konkretna 5.1? Edytowane 17 Lipiec 2011 przez Arczi128 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzarnaEtc. 0 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 (edytowane) Zależy o jakie miasto pytasz,ja mogę powiedzieć tyle,że we Wrocławiu jest ProLine (mają też swoje siedziby w innych miastach),który ma duży wybór sprzętu,nawet można fajnie "stuningować" sobie u nich kompa... Mają karty graficzne z bohaterami gier,fajny bajer.. Nie są drodzy,czy składają sprzęt? Pewnie tak.. Nie gwarantuję,bo ja kupuje u nich części i składam sama,ale skoro mają serwis,to i pewnie składaka zafundować mogą... Pozdrawiam. Edytowane 17 Lipiec 2011 przez CzarnaEtc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 (edytowane) województwo lubelskie. Janów Lubelski, Lublin, Kraśnik itp "Mają karty graficzne z bohaterami gier,fajny bajer.." a co to takiego ? pierwsze słyszę Na komputronik w tym konfiguratorze złożyłem sobie żeby zobaczyć ile mi wyjdzie Zdeka za dużo mi wyszło ;/ 3 894,70 zł szok Ale ogólnie w miare dobre rzeczy wybrałem? Bo nie we wszystkim się czaje dlatego tu Was pytam 1. Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX 799 zł 2. Kingston HyperX DDR3 3X 4GB 1600MHz XMP CL9 Genesis 429 zł 3. Seagate 2 TB Barracuda Green (64MB, SATA/600) 359 zł 4. Tracer Highlander 600W Silent 199,90 zł 5. MSI P67A-C43 B3 Zawiera: karta sieciowa, karta muzyczna 379 zł 6. Arctic Cooling Freezer 13 Pro 119,90 zł 7. BitFenix Colossus Big-Tower czarna (BLUE/RED LED) - bez zasilacza 679 zł 8. Samsung DVD+/-RW SH-S222AB bulk black (Serial ATA, bez oprogramowania) 70,90 zł 9. GeForce with CUDA GTX 560Ti Gigabyte 1GB DVI&HDMI (PCI-E) 859 zł Czy może coś z tego jest zbędne lub zamienić można na tańsze ? Edytowane 17 Lipiec 2011 przez Arczi128 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzarnaEtc. 0 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 (edytowane) A no takie coś,że na zabudowie karty graficznej jest np.Assasin,Obcy czy Wiedźmin.. Cała zabudowa karty graficznej jest z fajnym motywem z gry bądź filmu a nie napisane tylko GeForce czy ATI Radeon.. A ProLine raczej nie ma siedziby blisko Ciebie Mają opcjach wysyłkę,więc się dogadać można. Edytowane 17 Lipiec 2011 przez CzarnaEtc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 @Arczi Zasilacz do wymiany (nie kupuje się Tracerów, Modecomów, TakeMe i innych tego typy wynalazków). Komputronik jest jednym z najdroższych sklepów w Polsce, mają za to dobrą gwarancję i zwykle blisko sklep. Po pierwsze, po co Ci 2TB dysk twardy? Pamięci złe dobrałeś, bo nie 3x4 ale 2x4 GB (ta platforma obsługuje pamięci w trybie Dual Channel. tylko LGA1366 w Triple Channel). Zamiast tej płyty MSI weź ASRocka P67 Pro3 - bardzo polecany mobas. Cooler też za drogi, do tego CPU wystarczy nawet box (jeśli nie kręcisz), albo coś do 80 zł. Oczywiście musi być zgodne z podstawką (LGA1155). Nagrywarka może być (wszystko byle nie LG), obudowa nie wiem po co taka droga. Za 230 jest SilentumPC Pilum 400 Pure Black, który choć pod względem wyglądu nie wyróżnia się, to jest baaaaardzo funkcjonalną obudową. Zresztą przeczytaj mój test - http://pccentre.pl/article/show/silentiumpc-pilum-400-pure-black/id=17618. HD6950 i HTX 560 Ti są bardzo podobne do siebie. Pamiętaj jednak, żeby kupować karty z autorskim, niereferencyjnym chłodzeniem. Raz, że jest ono wydajniejsze, dwa, że cichsze. Ten który wybrałeś możesz brać. Z drugiej strony jest coś takiego jak Ceneo.pl gdzie możesz sobie sprawdzić ile dany komponent kosztuje i wybrać najtańszy sklep. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 Jeżeli buda ma być BigTower to osobiście polecam wynalazki od Chiefteca - bardzo solidne obudowy (i ciężkie, moja waży wyposażona ok 15 kg ). http://www.chieftec.com/products.html - tutaj można zrzucić okiem http://www.chieftec.com/CX01.html - ta IMO jest bardzo w porządku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 (edytowane) Czarna dzięki za objaśnienie No niby zawsze mogą wysłać Czyli zasilacz innej firmy.A 600W wystarczy? Czy może większy lub mniejszy może być? 2TB? Może się przydać chociaż 1,5TB lub 1TB powinnien styknąć a 2 TB niewiele się różniły cenowo przynajmniej na komputronik. Czyli musi być 2x4 GB? Łącznie 8GB. Chyba wystarczy? a jak coś to podejrzewam,że można dołożyć chyba ? No w tym ASRock P67 Pro3 można max 32 GBpamięci mieć czyli po 8GB każdy. To przy wyborze na początek jednego bądź dwóch takich kości pamięci RAM czymś szczególnym się sugerować? MOBAS nie wiem co to ;/ wystarczy box jeśli nie kręcisz? box np. jaki? a nie kręcisz że chyba nie podkręcam procka tak o to chodzi? Jeśli o to to nigdy się w to nie bawiłem A skąd mam poznać czy dany zasilacz jest zgodny z podstawką LGA1155 ? bo w specyfikacjach zasilaczy nie widze nic takiego chyba,że coś źle robię co bardzo możliwe Obudowa no fajnie wygląda no ale może być ta co podałeś :)a jakieś takie tanie z podświetleniem ledowym chociaż skromnym są tanie dostępne w miare? co do tych dwóch kart graficznych to może powiedz mi tak jak byś Ty miał dla siebie wybierać to którą byś wybrał z tych dwóch Radeona HD 6950 czy GeForca GTX 560 TI? Edytowane 17 Lipiec 2011 przez Arczi128 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 17 Lipiec 2011 Heh, bierz najtańszy 1TB. Ty wybrałeś 2 TB z serii Green, które są zwykle mniej wydajne niż standardowe dyski. 8 GB starczy Ci do wszystkiego, nawet 4 GB obecnie ciężko w pełni wykorzystać (chyba, że jesteś grafikiem, to wtedy RAM-u jak najwięcej). Do tego komputera, który chcesz kupić komplet albo 2x4GB DDR3, albo 2x2 GB DDR3. Mobas to takie nasze określenie płyty głównej Jak kupujesz procesor w wersji Box (pudełkowej) to masz w środku dołączone do niego chłodzenie. Takie proste, ale wystarcza. Podkręcać procesora nie musisz, bo jest i tak bardzo wydajny. To nie chodziło mi o zasilacz, że jest zgodny z podstawką (bo to niemożliwe, zasilacze działają z każdą nową płytą główną), a o chłodzenie, jeśli kupował byś osobno. Sam zasilacz nie musi mieć 600W, dobry markowy 500W lub 550W wystarczy. Ogólnie możesz brać wszystko od firm OCZ, Antec, Enermax czy Corsair od ~500W wzwyż. Co do kupna karty, to już jak chcesz. Ja wolę Radeony, chociaż pozbawiam się wtedy efektów PhysX, które działają tylko na GeForce'ach. Ale jeśli już tego Radeona, to zawsze z niereferencyjnym chłodzeniem, bo standardowe od AMD to suszarka jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2011 No z tego co wiem to nie jestem grafikiem Czyli RAM 2x4GBDDR3 Co do reszty to dzięki wielkie za pomoc i doradztwo Co do karty to nadal nie wiem którą brać Radeon czy GeForca Mówisz,że zasilacz 500 wystarczy? żeby mi się nie spalił bo się okaże za mały a co kart muzycznych to każda zwykła z wejściem 5.1 będzie ładnie śmigać tzn ładnie będą grać głośniki i będzie dobry bass czy jakieś kontretne karty muszą być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2011 Standardowe kodeki dźwiękowe płyt głównych dają radę (o ile nie jesteś audiofilem jak ja ). Co do karty bierz co tańsze, ale pamiętaj, żeby brać GTX 560 Ti jeśli Nvidia. Jeśli Radeon HD 6950 to możesz wziąć wersję 1 GB, bo 2 GB (standardowa) jest nieco droższa, a w normalnych rozdzielczościach tj. do FullHD (1080p) nie ma różnicy w wydajności. Oczywiście tylko z niereferencyjnym chłodzeniem, żadnych standardowych konstrukcji. Jeśli się obawiasz o zasilacz zawsze możesz wziąć mocniejszy, ale taka konfiguracja nie pobierze z gniazdka nawet 350W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2011 no obecnie w kompie mam kontroler audio nvidia 00EA, kodek audio ALC850 reszty nie mogę znaleźć odnośnie dźwięku w tym właśnie daje rade jeśli chodzi o dźwięk i bass W drugim kompie mam takie same głośniki 5.1 ale grają dużo gorzej. CO prawda w tym drugim są wejścia tylko na 2 głośniki Tzn,że Radeon ma większą pamięć tak? bo gtx ma 1GB To jak bym brał radeona 2GB to i muszę osobno chłodzenie jakieś bo mówisz,że standardowe to lipne jest w radeonie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2011 Chodzi o to, żeby kupować z rozbudowanych chłodzeniem, a nie te, które wyglądają jak pudełka z małą turbiną z tyłu Chłodzenie musi mieć wentylatory, ale to przecież widać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arczi128 0 Zgłoś Napisano 19 Lipiec 2011 Rozumiem Musi być chłodzenie dobre by się nie grzało Więcej konkretnych pytań na obecną chwilę chyba nie mam więc może tak na podsumowanie wiedząc już co i jak mniej więcej wymienimy może te podzespoły i cena ostateczna. Uzupełnijce jakbym coś nie napisał czy przekręcił 1. Płyta ASRocka P67 Pro3 - 420zł 2. Przykładowa obudowa np. SilentumPC Pilum 400 Pure Black - 230zł 3. Karta graficzna Nvidia GeForce GTX-560 TI -jakieś 850zł 4. Dysk 1TB Segate - 180-190 zł 5. KINGSTON HYPERX 8GB (2X4GB) DDR3 1600MHz XMP I7 I5 - 260zł 6. Jakiś zasilacz 550W lub 600W np ZASILACZ AEROCOOL E80-600 (600W) 80+ - 200zł 7. Procesor INTEL Sandy Bridge i5-2500K BOX 3,3GHz Black OC - 760zł 2910zł prawie 3 tysi ;/ Dobrze czy coś byście zmienili? np. pamięć nie hyper czy zasilacz lub coś innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 19 Lipiec 2011 Zasilacz może być, pamięci jakiekolwiek mogą być. Zwykłe bez radiatorów 1333 MHz CL9 też, bo akurat szybkość RAM-u ma niewielkie znaczenie czy to w grach, czy nawet w programach graficznych. A napęd optyczny (czytaj nagrywarkę) masz? Jeśli nie, to dodaj do zestawu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach