misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 witam serdecznie mam taki problem , otóz gdy wchodze w właściwosci systemu to pisze "zainstalowana pamiec Ram: 8,00gb (dostępne 3,75 gb)" nie wiem co zrobic by było dotepne 8gb. pozdrawaim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 System jaki? Pewnie odmiana x86, a tutaj cudów nie wymyślisz, gdyż architektura x86 nie pozwala na zaadresowanie więcej niz 4 GB pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 (edytowane) a zeby nie było x86 trzeba kupic nowy procesor?? Edytowane 17 Marzec 2011 przez misiu23174 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 Jeżeli nie wspiera standardu 64-bitowego (a praktycznie od kilku lat każdy procesor jest 64-bitowy) to tak + system operacyjny x64. Najprościej jakbyś podał specyfikację komputera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 (edytowane) http://img854.imageshack.us/i/snap20110317194153001.png/ cos jeszcze dodac?? Edytowane 17 Marzec 2011 przez misiu23174 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wistler 19 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 Zainstaluj system 64-bitowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 nic innego nie pomoze ?? a skad ja teraz skąbinuje nowego windowsa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 A skąd wziąłeś takiego kompa w ogóle? Jedyne co mi na myśl przychodzi to jakiś market, bo nikt normalny nie wkłada 8 GB do systemu 32-bitowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 (edytowane) kompa kupiłem na necie ,a system później dokupiłem osobno i mam jeszcze wersje windowsa ultimate Edytowane 17 Marzec 2011 przez misiu23174 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 Ale ten Windows Ultimate też x86? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 Ale ten Windows Ultimate też x86? tak Mozna 32 bity przerobic na 64 bity?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wistler 19 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 Nie można. Cały nowy system + sterowniki w odpowiedniej wersji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 eh no to szkoda bo windows tani nie jest a w szczególnosci ultimate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2011 Kup sobie Home Premium i Ci starczy. Po co komu Ultimate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2011 no tak ale to tez wydatek ponad 300zł,wiec zostawie sobie te 4 gb ramu bo tyle mi w zupełnosci wystarczy do normalnego uzytkowania, a drugie 4 gb ramu moze sprzedam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzesi 0 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2011 no tak ale to tez wydatek ponad 300zł,wiec zostawie sobie te 4 gb ramu bo tyle mi w zupełnosci wystarczy do normalnego uzytkowania, a drugie 4 gb ramu moze sprzedam Coś w tym jest. Powoli zacznij jednak myśleć nad systemem 64bitowym. Programy są już i nie trzeba być informatykiem żeby dać sobie z nim radę. Pamiętaj też że suport dla XP chyba już wygasł, więc system umiera, choć jest tak popularny że potrwa to jeszcze jakiś czas. Co do ramów to lepiej sprzedaj całe 8GB i kup sobie najszybsze jakie możesz. To zwykle RAM na dłuższa metę blokuje możliwości komputera. Nie jego ilość bo 4GB chyba starczą na parę lat ale szybkość robi swoje. Sprawdź jakie masz włożone ale podejrzewam że jakiś chłam. Zastanów się może warto zamienić na jakiś porządny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2011 no tak ale to tez wydatek ponad 300zł,wiec zostawie sobie te 4 gb ramu bo tyle mi w zupełnosci wystarczy do normalnego uzytkowania, a drugie 4 gb ramu moze sprzedam Wiele zależy od tego do czego wykorzystujesz komputer. Jak są to tylko gry to 4 GB RAMu Ci wystarczy, ale IMO nie ma za bardzo sensu sprzedawać drugich 4GB możesz je jeszcze wykorzystać tworząc szybki RAM Disk i z niego odpalać niektóre programy/gry. Z czasem 64 bitowe systemy wyprą x86 i nie ma sensu byś wtedy dokupywał ileś GB RAMu. Napisz do czego wykorzystujesz kompa, bo jak nie są to gry, to masz jeszcze opcje by zacząć korzystać z jakiejś 64-bitowej dystrybucji Linuxa, które działają bardzo dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2011 Wiele zależy od tego do czego wykorzystujesz komputer. Jak są to tylko gry to 4 GB RAMu Ci wystarczy, ale IMO nie ma za bardzo sensu sprzedawać drugich 4GB możesz je jeszcze wykorzystać tworząc szybki RAM Disk i z niego odpalać niektóre programy/gry. Z czasem 64 bitowe systemy wyprą x86 i nie ma sensu byś wtedy dokupywał ileś GB RAMu. Napisz do czego wykorzystujesz kompa, bo jak nie są to gry, to masz jeszcze opcje by zacząć korzystać z jakiejś 64-bitowej dystrybucji Linuxa, które działają bardzo dobrze. kompa wyjorzystuje do normalnych czynnosci duzo siedze na necie i gram w gry GOODRAM ELIXIR DDR3 1333Mhz -moja pamiec ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2011 To raczej ani 8GB RAMu ani 64-bitowy system Ci na chwilę obecną nie potrzebny, jak potrzebujesz kasy możesz sprzedać niepotrzebną kość ja jednak na twoim miejscu zrobił bym RAMdisk i postawił na nim plik stronicowania i np. odpalał gry/programy. Nie inwestuj w żadną inną pamięć RAM, szybsza Ci nic nie da(tzn. musiałbyś się bawić overclocking). Używaj opcji edytuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 18 Marzec 2011 To raczej ani 8GB RAMu ani 64-bitowy system Ci na chwilę obecną nie potrzebny, jak potrzebujesz kasy możesz sprzedać niepotrzebną kość ja jednak na twoim miejscu zrobił bym RAMdisk i postawił na nim plik stronicowania i np. odpalał gry/programy. Nie inwestuj w żadną inną pamięć RAM, szybsza Ci nic nie da(tzn. musiałbyś się bawić overclocking). Używaj opcji edytuj. Ramdisk to znaczy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Zgłoś Napisano 19 Marzec 2011 Co jak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiu23174 0 Zgłoś Napisano 19 Marzec 2011 Co jak nierozumiem o co chodzi z tym RAMdiskiem i jak to zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach