kil 0 Zgłoś Napisano 8 Styczeń 2011 witam, mam pytanie jak mam zmienna zaokrąglić , program oblicza czy sie opłaca jechać z miasta a do b (zlecenie przewozu towaru ). mam problem bo samochód nie może zrobić 2,3 kursu tylko 3 powinien i nie wiem jak to zrobić . ktoś pomorze ? var cenapali,km,opl,l,ilosc,lad:real; cenapali// cena paliwa :=5.67 ; km:=km/100 ;// ilość przejechanych km dzielona przez 100 opl:=l*km*cenapali ;// obliczanie kosztów transportu towaru z miasta a do b l ile samochód pali km podane w np 3,44 e:=ilosc/lad ;// ładowność samochodu i ilość jaką musi przewieść opl1:=zysk-(opl*e); Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Zgłoś Napisano 8 Styczeń 2011 Pomoże. Do zaokrąglania służy funkcja round(). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 0 Zgłoś Napisano 8 Styczeń 2011 tak wiem , tylko jak robię to nie działa błąd wyskakuje xxxxx jakiś kod round(e); xxxx tylko musi być xxxx writeln('cos tam',round(e)); xxx a chce żeby jak by było np 3.3 to żeby zaokrągliło do 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Zgłoś Napisano 8 Styczeń 2011 Czyli zawsze ma zaokrąglać w górę? Musisz sam napisać taką funkcję, bo w TP czegoś takiego nie ma. Wyglądałoby to pewnie tak: function ceil(value: real): integer; begin if frac(value) > 0.0 then ceil := trunc(value) + 1 else ceil := trunc(value); end; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 0 Zgłoś Napisano 9 Styczeń 2011 luk1999 nie rozumiem tej funkcji , możesz objaśnić albo powiedzieć jak to zrobić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Zgłoś Napisano 9 Styczeń 2011 Ale czego nie rozumiesz? Trunc() odrzuca część po przecinku, a Frac() zwraca część ułamkową. Masz użyć tej funkcji zamiast round(). Sprawdź coś takiego: function ceil(value: real): integer; begin if frac(value) > 0.0 then ceil := trunc(value) + 1 else ceil := trunc(value); end; begin WriteLn(2.0); WriteLn(ceil(2.0)); WriteLn(2.3); WriteLn(ceil(2.3)); ReadLn; end. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamilla122 0 Zgłoś Napisano 23 Maj 2016 Bardzo dobre i pouczające wymiany .. Dziękuję! 192.168.1.254 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roksidzik 0 Zgłoś Napisano 24 Styczeń 2017 czesc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cenialow 0 Zgłoś Napisano 30 Maj 2017 xxxxxxxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan9898 0 Zgłoś Napisano 8 Lipiec 2018 Bardzo mało pozytywnych porad widzę w tym wątku.Dlaczego tak jest? ____________________________________ odzież dla puszystych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kambec 0 Zgłoś Napisano 27 Maj 2019 czesc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriucem 0 Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2019 czesc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach