Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Olcio

Komputer dla gracza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Niebawem mam zamiar kupić komputer, ma on służyć tak jak w temacie napisałem do gier. Mam wiele dylematów między innymi: ile rdzeni, 2 a może 4. Z jakiej firmy ten procesor, Intel czy może AMD. Jaka karta graficzna, od nVidii czy może od ATI. Lepiej jedną mocniejszą kartę czy 2 słabsze, np. 2x ATI 5770 czy może 1x 5850. To są moje główne dylematy. Komputer bez monitora ma kosztować w granicach 3 tysięcy. Chciałbym aby można było grać w takie gry jak Battlefield Bad Company 2 na rozdzielczości przynajmniej 1640 na wysokich detalach.

Z góry dzięki o podesłane propozycje.

Pozdrawiam, Olcio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po krótce bo nie mam czasu się rozpisywać. Na oko myślę że zmieścisz się w cenie.

4 rdzenie od AMD, najlepiej Phenom II np 955 BE (no i oczywiście OC wskazane)

Testy dwóch świetnych płyt na AM3 są na portalu, przeczytaj sobie.

Pamięci 4GB. Ponoć między 1333 a 1600MHz nie ma znaczących różnic.

Karta grafiki JEDNA. Nie baw się w CF czy SLI bo to ma sens przy budżecie 3tysięcy ale na same karty i ich zasilanie. Tak więc na co starczy pieniędzy. Coś klasy 5770 jak sam pisałeś.

Zasilacz, może jakiś OCZ 500W. Raczej da radę. Tu oczywiście tylko markowe w cenach przynajmniej 200zł. (no dobra, Fortron 500W za 160zł mógłby dać też radę, ale na zasilaczu się nie oszczędza).

I to tyle jeśli chodzi o podstawę. Dysk, napęd to już wedle uznania :) (polecam od siebie samsunga f3, zmieniłem Seagate 7200.12 500GB i sobie chwalę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 3 tyś bez monitora spokojnie wybierz 4 rdzenie Phenom II,4 giga ram oraz dobry zasilacz. Jeśli chodzi o karte graficzna to postawibłym na któregoś Radeona z 1gb pamięci własnej. Dysk może być samsung,tak do 320 giga-większy chyba nie będzie potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...