Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Moskitek

Nówka czy używka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu ponownie chodzi za mną zmiana kompa, a przynajmniej jego większości. Niestety, plany brały w łeb i kończyło się na małych wymianach. Teraz szykuje się wreszcie jakaś kasa na upgrade i teraz mam dwie opcje do wyboru:

1) Kupuje wszystko nówkę, jak chociażby ten zestaw:

Procesor: Athlon II X4 - 339zł

Płyta: ASRock M3A770DE - 230zł

Pamięć: Goodram 2GB 1600MHz - 175zł

Całość: 783zł

2) Drugą opcją jest kupno od znajomego jego części, które prezentują się całkiem, całkiem. Tylko nie wiem czy to się opłaca, ponieważ chciałby za nie 630zł.

Procesor: C2D E6550

Płyta Główna: ASUS P5K P35

Pamięć: Goodram 2 GB PC2-8500 CL6 + GoodRAM 1GB PC2-8500 CL6

Całość: 630zł

Oczywiście do obydwu zestawów należy doliczyć:

Grafika: Tutaj waham się między GF 9800GT, a Radeonem 4850. Różnica między najtańszymi wersjami wynosi niecałe 60zł, więc nie jest to wiele i chyba warto dopłacić do Radka?

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 265zł (chcę mieć zapas na przyszłość, a przy okazji dobry zasilacz).

W ogólnym rozrachunku nie chciałbym przekraczać 1500 złotych, więc chciałbym rozsądnie wydać gotówkę. Od razu zaznaczam, że komputer będzie użytkowany do gier, internetu, multimediów, edycji i tworzenia wideo. Monitor posiadam LG W2252TQ, czyli rozdziałka 1680x1050 kłania się. Budę zużyję aktualna, albo odkupię kumpla budę za parę groszy.

PS. Ostatnie zastrzeżenie to długość karty graficznej, ponieważ w mojej obudowie Radek x1950 Pro ledwo się mieści, zaś w drugiej obudowie, którą zamierzam użyć nie maa praktycznie szans aby wszedł. Brakuje dosłownie milimetrów, 9800GT na pewno wejdzie,a co do HD4850 nie mam pewności. :/

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że napęd optyczny/nagrywarkę i dysk twardy masz i nie planujesz zakupu?

Ja bym wybrał zestaw nr 1 a to dlatego, że masz podstawkę AM3 i za jakiś czas sobie dorzucisz pamięci i wymienisz procka a z P35 może być już ciężko chociaż procesory na 775 wciąż sprzedają się lepiej niż Core i5 i i7. No i masz pewność, że sześciordzeniowce od AMD będą na AM3 a nie jakiś nowy wymysł. Jeśli wybierzesz pozycję 1 to pamięci weź 2 GB w jednej kości, wtedy dorzucisz kolejne 2 GB i będzie dual. Trochę się pomęczysz ale tak lepiej niż dokupić 2 x 1 GB i mieć cztery takie kości. Mogą się wtedy pojawić problemy z OC - jeśli planujesz.

Trochę mało napisałeś o cenach. Z tych dwóch kart jakie podałeś przychylałbym się do Radeona. Niestety musisz szukać w specyfikacjach czy jest podana długość karty. No i nie każdy model danego producenta ma taką samą długość.

Zasilacz to chyba dobry wybór. Chyba, ponieważ mam właśnie taki sam (dziś przyszedł), ale jak się sprawuję będę mógł napisać dopiero najwcześniej w niedzielę, bo jest częścią mojego zestawu złożonego dla siostry, która ma mi jej obudowę, dysk i nagrywarkę podrzucić dopiero w niedzielę, a na stole nie będę składał... bo nie mam na to czasu póki co chociaż mnie to bardzo korci :D

Zamówiłem jej Phenom'a II x4 925, płytę główną Gigabyte GA-770TA-UD3 (żeby miała USB 3.0 i SATA 6 Gbps - przyszłościowe i Tobie również to radzę ale to 100 zł różnicy), pamięci również od Goodrama ale 2 x 2 GB 1333 MHz DDR3 CL9 i zasilacz OCZ ten co napisałeś.

Ponadto wybrałem dla niej kartę graficzną MSI Radeon HD 5770 1 GB GDDR5 w wersji Afterburner (cena 559 zł + DiRT2). Nie jest za długa :)

Jak chcesz zaoszczędzić to kup kartę graficzną na allegro używaną, ale na gwarancji. Zawsze to trochę grosza i możesz sobie pozwolić na inną płytę główną, więcej pamięci na starcie bądź lepszy procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszperałem, poczytałem i takie są moje konkluzje, a także pytania:

Procesor: Phenom II X4 955 Black Edition

Płyta Główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/

Pamięć: GoodRam 2GB 1333MHz CL9

Grafika: Gainward GeForce GTS 250 512MB DDR3 /256bit/

Zasilacz: Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus

Obudowa: Cooler Master Elite 331 (Black)

Razem: 1812zł

1. Warto do Phenoma 965 BC dopłacić? A może jednak 925?

2. Płyta od Gigabyte'a czy Asrocka? Czym się różnią, bo nie mogę do tego dojść?

3. Pamięci na razie styknie, a jeżeli nie to drugą kostkę się kupi... Zobaczę jak finansowo wyjdzie.

4. Największy dylemat to grafika. Mam jeszcze niecałe 100zł do dyspozycji (być może więcej jeżeli znajdę tańszy sklep niż esc.pl, ktoś jakiś poleci?). Skłaniałem się na początku ku 9800GT i HD4850, jednak najrozsądniejszym wydatkiem wydaje mi się teraz GTS250... Gdyby tylko 4870 był normalnie dostępny. :P Jakiego producenta wybrać i czy warto dopłacić do 1GB? Wydaje mi się, że korzyści nie będą wielkie w porównaniu do wyłożonej kasy. Chyba że przy 22" i rozdzielczości 1680x1050 będzie robiło to wielką różnicę.

5. Zrezygnowałem z OCZ'eta na rzecz Fortron, ponieważ wydajność i jakość podobna, więc po co przepłacać? ;)

6. Obudowa to już kwestia gustu, jednak może coś tańszego wybrać? Albo użyć starą budę, która już nie jedno przeżyła, więc wolałbym jej już nie używać. :o Ewentualnie pozostaje mi jeszcze druga obudowa, która jest troszeczkę mniejsza, ale być może się nada. Jej wymiary to 400 długość/410 wysokość/185 szerokość. Między tyłem obudowy, a miejscem montażu dysków jest około 25cm miejsca. Nie będzie to za mało na grafikę? Poniżej zdjęcie drugiej obudowy.

1z1bdb8_th.jpg

Mniejsza buda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zależy czy będziesz podkręcał procesor czy nie. Jeśli byś podkręcał to nawet Phenom II x4 925 styknąłby. Co do dopłacania do 965 to może być to troche nieopłacalne. No chyba, że podkręcałbyś na tańszej płycie głównej to wtedy zostaje Phenom II x4 955 BE.

2. Zależy jaką płyta główna asrocka i jaka płyta gigabyte. Co do płyty głównej co wybrałeś jest dobra.

4. Co do Radeona HD4870 to tylko allegro.

6. Taka ilość miejsca to nadaje się akurat prawie na styk do Geforce GTS250/Radeon HD4850 (napewno nie do 9800GTX+). Te karty są tej samej długości co X1950Pro. Jedynie HD4870 by miał problem z wejściem do tej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kiedyś na pewno pobawię się w OC, ale teraz chyba brak mi sił i chęci na te zabawy. Kiedyś bawiłem się z A64 3000+ i mi na razie styka. ;)

4. W cenie 400zł mogę na ESC dostać tego Gainward GeForce GTS 250 512MB, to chyba dobra cena i takty nie są chyba ucięte specjalnie?

6. Właśnie sprawdziłem dla pewności i Radeon x1950Pro mieści się dosłownie na styk. Jednak zamówię tą obudowę, wolę nie ryzykować i mieć porządną budę... Co najwyżej kupię trochę tańszą, ale równie dużą. Np. Tacens Prior lub w Shifcie u mnie na mieście inną do lekko ponad stówki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupiłem w Agito bo było najtaniej.

Co do płyty to tak jak napisałem wyżej, wg mnie dopłać do wersji GA-770TA-UD3, z pewnością w najbliższym czasie Ci się przyda USB 3.0 i SATA 6 Gbps ;) O taką: http://www.agito.pl/...3.0.363062.html

Procesor bym wybrał AMD Phenom II x4 925 ze względu na cenę i niższe TDP ;) (łatwiej podkręcisz).

Zasilacz bardzo dobry.

Przy wyborze producenta karty graficznej bym się raczej kierował długością gwarancji. Jeśli wybierzesz tańszego procka to spokojnie sobie dołożysz do płyty głównej no i może niewiele do grafiki. Ja bym też już wziął kartę z 1 GB pamięci. Może poszukasz na allegro czegoś używanego?

A kartę graficzną nabyłem taką, z tym, że taniej bo za 559 zł: http://www.agito.pl/...x.0.362435.html

Teoretycznie umożliwia fajną zabawę w OC (nie sprawdzałem jeszcze) no i 3 lata gwarancji a nie to co Sapphire tylko 2. No i w Agito możesz dostać kupon na DiRT-a 2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie internetowym będzie najtaniej,natomiast wracając do meritum pytania,to wydaje mi się,że zdecydowanie lepiej będzie kupić nowy sprzęt na który dostaniesz gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie wszystko ma swoje plusy i minusy. Jeśli chcesz mieć nowy sprzęt, na który będziesz mieć gwarancję to pierwszy zestaw. W drugim wypadku są lepsze podzespoły, no ale używane. To ty musisz zdecydować czy chcesz ryzykować. Zgadzam się z przedmówcą, że AM3 jest bardziej przyszłościowa, bo można wymienić procesor na coś nowszego, ale jednak Intel ma bardziej wydajne procki. Co do karty graficznej to radzę wybrać Radeona ostatnio GeForce'y są do niczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nie ma co kupować używanych, bo to jest zbyt delikatny sprzęt. Jak się coś popsuje to naprawa może być kosztowna. Jeżeli nie masz jeszcze kasy na lepszy zestaw to poczekaj. Z czasem będziesz miał więcej kasy i sprzęt będzie tańszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znajdziesz pewny i tani sprzęt używany to czemu nie, ale uważaj bo można na tym się łatwo przejechać. Osobiście tak bym zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bym z używanym nie ryzykował. W końcu sprzęt nie jest taki tani, nawet używany, jak kupisz nowy to masz gwarancję, że będzie działać przez jakiś czas, a za używkę zapłacisz trochę mniej ale może się popsuć następnego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie kupujcie nowy, nie ma co oszczędzać na używanym. Zawsze można potem odsprzedać nowy a używany z trzeciej ręki no dajcie spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...