Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
TomTom

Nowe bebechy

Rekomendowane odpowiedzi

Po nowym roku zamierzam zmienić co nieco w moim blaszaku na pierwszy ogień idą mobo, procek, RAM i karta graficzna. I tu zaczynają się moje pytanka:

1.Wymyśliłem by dokupić takie coś:

1.1 CPU:AMD ATHLON II X4 620

Zamierzam odblokować cache L3 i/lub ewentualnie podkręcić. Czy wystarczy podkręcić tego procka by nie ograniczał karty czy coś innego?

1.2 MOBO:Gigabyte GA-790XTA-UD4

Ta płyta jest najbardziej wątpliwa w tym zestawie od GA-MA790XT-UD4P różni się chyba tylko USB 3.0 i mimo że mieć jest lepiej niż nie mieć, zależnie od cen w 2010 wybiorę ją albo GA-MA790XT-UD4P lub Waszą propozycję :)

1.3 RAM: ???

tu jakieś 2GB 1333MHz po miesiącu zamierzam dokupić kolejne 2 GB

1.4 Karta graficzna: ATI Radeon HD 4890 1GB

Druga po płycie wątpliwa pozycja. Zupełnie nie znam się na Radeonach dlatego prosiłbym o doradzenie producenta lub innego modelu.

To taki pierwszy "zestawik" jaki przyszedł mi do głowy i na pewno przydały, by się jakieś uzasadnione sugestie/zmiany

Do wydania mam ok 1600 zł zamierzam pokupować części jakieś 2 tyg po nowym roku jak już ceny trochę spadną i zaczną się wyprzedaże.

Zastosowanie: Gry, najchętniej w roździelczości 1680x1050; filmy i co jakiś czas zabawa grafiką(Gimp).

2.Czy zasilacz Chieftec CFT-500-A12S udźwignie to wszystko razem z 1 napędem i 3 dyskami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odblokowania Cache L3 w Athlon II X4 620 to teraz wątpie by ci się to udało, ponieważ zmieniono rdzeń (Propus). Pierwsze sztuki, które były miały taką szanse bo były na rdzeniu Deneb

Co do podzespołów to:

Procesor: AMD Phenom II x4 945 - 530 zł

Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P - 295 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 - 160 zł

Karta Graficzna: HIS Radeon HD4890 iCooler - 699 zł

Razem: 1684 zł

Ceny z www.esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje z propozycję :)

Gigabyte MA770T-UD3P słyszałem że w tym mobo grzeje się mostek północny i sekcja zasilania przy podkręcaniu(w co się na pewno będę bawił) czy przesadzam?

Co do procka w przypadku gdyby nie udało się odblokować L3 samo podkręcenie nie wystarczy by uzyskać optymalną dla zestawu wydajność i nie dusić karty.

A jak jest z Phenomami II x2 z odblokowaniem 2 rdzeni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Phenomów II x2 to nie wiem.

Co do Gigabyte MA770t-ud3p to zapytaj Sorka. On jest w stanie odpowiedzieć na pytania związane czy grzeje się sekcja zasilania itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź pod uwagę, że ludzie mają problemy z osiągnięciem stabilnego HTT > 270 MHz na GA-MA770T-UD3P z GoodRamami Value. No chyba, że oficjalny BIOS F5 coś zmienił w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra sprawa zakupu nowych bebechów "trochę" się przeciągnęła. Ma to swoje plusy jak i minusy:

Mam trochę więcej kasy, ale Radka 4890 już raczej nie uda mi się dostać, a z racji kiepskiego współczynnika cena/wydajność w przypadku nowego 5830, będę musiał się chyba zadowolić jakimś 5770. W kwestii płyty już się raczej uparłem na 790XTA(USB3 i brak problemów z OC).

Co do procka pojawiło się takie fajne coś a mianowicie Phenom II X2 555 BE jest C3 kręci się więc ładnie, a z racji że jest krótko na rynku prawie wszystkie sztuki da się odblokować na B55 inną opcją jest PII X4 955, ale to to samo co B55 i nie wiem czy jest sens dopłacać.

Więc miało by to wyglądać to tak:

Phenom II X2 555 BE - 356zł

Gigabyte GA-790XTA-UD4 - 441zł

GoodRAM 2x2GB 1600Mhz - 375zł

Asus Radeon HD 5770 CuCore 1GB - 564zł

------------------------------

1745zł

Wszelkie sugestie oczywiście bezcenne :)

Edytowane przez TomTom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o Phenomy II to z czystym sumieniem mogę polecić,AMD zrobiło tutaj kawał dobrej roboty i wolę te procesory zdecydowanie bardziej niz i3 lub i5. A czemu uparłes się akurat na tą płytę główną?

Edytowane przez PCKom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...