nnn2007 0 Napisano 8 Wrzesień 2009 Jak wygląda procedura sprawdzania przesyłki kurierskiej w momencie dostarczenia jej do domu? Czy muszę cokolwiek podpisać zanim ją otworzę w obecności kuriera w celu sprawdzenia zawartości? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 8 Wrzesień 2009 Nie, musisz jedynie poinformować kuriera zanim da Ci ją do ręki i podpiszesz odbiór, bo najczęściej uciekają jak najszybciej Masz prawo do sprawdzenia i kłóć się jeżeli kurier powie co innego, różne typki się trafiają. W razie czego ma obowiązek sporządzić protokół uszkodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
nnn2007 0 Napisano 9 Wrzesień 2009 A co jeśli np. kurier nie zastanie mnie w domu, zostawi paczkę u sąsiada, który podpisze odbiór - potem ja ją odbiore od sąsiada i stwierdzę, że jest uszkodzony towar? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 9 Wrzesień 2009 To będziesz cierpiał przez swoją głupotę, wybacz no ale taka prawda. Polecam być w domu, albo kazać sprawdzić sąsiadowi. Lepsza opcja, zostawić na drzwiach karteczkę (o ile kurier nie będzie dzwonił przed dowozem) żeby NIE zostawiał u sąsiada. 2-3 razy będzie próbował Ci ją dowieźć (znaczy na następny dzień ). Jeżeli się nei uda zostawi awizo i będziesz mógł odebrać paczkę w rozdzielni, a gdzie to poszukaj oddziału najbliżej Twojej miejscowości. Najpewniej tam trafi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
D154573R 1 Napisano 14 Wrzesień 2009 A to firmy kurierskie mają coś wspólnego z elektrycznością? Nie rozdzielni a sortowni Często trafia się na głupich kurierów, którzy nawet nie chcą pokazać paczki przed podpisaniem odbioru. Zdarzyło mi się trafić jednak na pewnego kuriera DHL, który sam polecił mi otworzyć przesyłkę, w której znajdował się notebook i sprawdzić wszystko. Kiedy już mu powiedziałem, że ok to jeszcze poradził rozpakować go całkowicie i sprawdzić czy matryca nie jest uszkodzona. Prawda jest taka, że czasem trafi się na chama, ale w przypadku drogich towarów chyba lepiej być upartym i sprawdzić wszystko dokładnie. Pozostawienie przesyłki u sąsiada wiąże się z tym, że odbiorca (sąsiad) podpisuje odbiór i możesz mieć tylko do niego pretensje, że nie sprawdził bądź oskarżyć go, że to on zniszczył i w jego obecności otworzyć przesyłkę. Dlatego ja nigdy niczego nie odbieram za sąsiadów !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
michasiek 0 Napisano 25 Wrzesień 2009 To będziesz cierpiał przez swoją głupotę, wybacz no ale taka prawda. Obawiam się, że prawa taka nie jest. Wychodzenie z domu nie jest głupotą. Kurier nie ma prawa zostawić paczki sąsiadowi. Nie zastawszy adresata w domu kurier powinien zadzwonić i umówić się na inny termin. Paczka która nie spoczęła w rękach adresata z rąk kuriera jest paczką niedoręczoną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Kero 0 Napisano 17 Listopad 2010 Tak jak napisali inni, kurier ma obowiązek poczekać aż sprawdzisz paczkę. Jeśli jest uszkodzona, kurier spisuje protokół szkody i to jest podstawą do odszkodowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi