nnn2007 0 Napisano 27 Sierpień 2009 (edytowane) Kupiłem kilka dni temu nieużywanego laptopa na aukcji Allegro. W treści aukcji było zaznaczone, że lapek posiada zainstalowany system operacyjny oraz że użytkownik sprzedaje cały komplet w oryginalnym opakowaniu. Odbiór osobisty miał miejsce w galerii handlowej. Sprawdziłem tam zawartość pudełka, włączyłem laptopa - Windows Vista Home Premium pojawił się na ekranie. Wszystko wydawało się być ok więc zapłaciłem gotówką kolesiowi i się pożegnaliśmy. Niestety, dopiero dwa dni później zorientowałem się, że na spodzie laptopa brakuje naklejki z kluczem do systemu operacyjnego zainstalowanego w komputerze. Zaniepokojony tym faktem skontaktowałem się ze sklepem komputerowym, w którym laptop był pierwotnie kupiony w celu weryfikacji faktury zakupu dołączonej do pudełka. Sklep poinformował mnie, że faktura i gwarancja są prawdziwe ale do całego zestawu powinna być dołączona nalepka na spodzie laptopa, płyta z systemem operacyjnym oraz krótki przewodnik do Windowsa. Tych elementów oczywiście brakowało. Próbowałem się zatem skontaktować z kolesiem mailowo i telefonicznie ale nie odpowiada na wiadomości i ma wyłączony telefon. wiem, że skopałem sprawę ze sprawdzeniem na miejscu ale co wg was powinienem zrobić w tej sytuacji i czy gra jest w ogóle warta świeczki (lapek w sklepie kosztował 4199zł, ja go nabyłem za 3049zł)? Dodam tylko, iż lapek przyszedł od producenta bez systemu operacyjnego, Windows został zainstalowany przez sklep i w takiej formie wystawiony do sprzedaży sklepowej. Niestety, dowiedziałem się od sklepu, że nie posiadają w swojej bazie danych który klucz systemu operacyjnego przypisany jest do którego laptopa (numeru seryjnego laptopa). Windowsa aktywowałem pomyślnie wchodząc na WindowsUpdate i wykorzystując dodatek "Powiadamianie o oryginalności systemu operacyjnego". Niestety ten Windows nie kwalifikuje się do darmowego upgrade do Windows 7. Edytowane 27 Sierpień 2009 przez nnn2007 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 27 Sierpień 2009 hmmm... dziwna sprawa... Skoro sklep to instalował to nie ma pewności, że oni czegoś nie zawalili (poza tym instalacja mogła odbywać się na zasadzie licencji grupowej - sklep miał prawo do instalacji systemów na wielu komputerach, ale posiada tylko jeden klucz, etc.) Inna wersja - gość, który sprzedawał laptopa jeżeli wziął naklejkę to nie wiem na ile ona mu się zda skoro i tak nie ma dowodu zakupu na nią... No i nie wiem czy możesz coś wskórać ... bo sprawa dość skomplikowana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn2007 0 Napisano 27 Sierpień 2009 Pewnie koleś komuś opchnie tego Windowsa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 27 Sierpień 2009 musiałby trafić na niezłą ofiarę losu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 27 Sierpień 2009 Skoro aktywacje przeszedłeś pomyślnie to ok. tak: http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPytan/1751...ytkowanego.aspx albo tak: http://magicaljellybean.com/keyfinder/ lub tak: http://www3.sympatico.ca/gtopala/about_siw.html sprawdź sobie klucz windowsa, obraz ściągnij z sieci wypal. Po prawdzie ja niespecjalnie widze problem ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn2007 0 Napisano 28 Sierpień 2009 (edytowane) Tu jest strona aukcji jakby co: http://www.allegro.pl/item717620481_nowy_l...cja_okazja.html Sklep kupil od Asusa laptopa. Sklep dogral VHP i wstawil do swojej oferty jako "komplet". Taki "komplet" kupil KTOS. KTOS podarowal taki "komplet" kolesiowi. Koles mial mi sprzedac taki "komplet". Na fakturze widnieje jedna pozycja, czyli "Asus N51VF-SX036X-C P8600/.../VHP ..... 4199zł" Edytowane 28 Sierpień 2009 przez nnn2007 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tassiek 4 Napisano 28 Sierpień 2009 Ja mam taką samą sytuacje z blaszakiem dziadka chciałbym przeinstalowac system, ale nie mam nigdzie tej naklejki z kluczem, system również był instalowany w sklepie i przeznaczony tylko do nowych komputerów i aktywacje przeszedł pomyślnie. Zrobię tak jak podpowiedział Clamoor to może uda mi się coś z tym zrobic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 28 Sierpień 2009 @nnn2007: okej rozumiem ale co chcesz z tym zrobić, możesz się cofać po kolei i próbować się dowiedzieć komu się podobała naklejka albo olac sprawe i zrobic jak napisałem czyli tylko wyciagnac sobie klucz i zapisac gdzies Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tassiek 4 Napisano 29 Sierpień 2009 nnn2007: Ja na twoim miejscu olał bym to, wyciągnął klucz (tak jak napisał Clamoor) i dał sobie spokój, chyba, że zamierzasz sprzedac tego laptopa wtedy przyszłemu właścicielowi mógł by się nie spodobac brak naklejki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn2007 0 Napisano 29 Sierpień 2009 Kiedys pewnie go sprzedam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 31 Sierpień 2009 tylko na kiego czorta owe kiedyś bedzie mu windows vista ;-) szczególnie ze teoretycznie na 2012 planuja Windowsa8 który ma być zakończeniem lini okienek (prawdodpodobnie ;-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukrec 0 Napisano 31 Sierpień 2009 Jeśli w takim razie jak mówił kolega że jest to windows ktory ma licencję grupową- to możesz zgłosić się do sklepu i muszą ci powiedzieć czy był czy nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn2007 0 Napisano 2 Wrzesień 2009 mial nalepke, zadna licencja grupowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 2 Wrzesień 2009 @nnn2007: okej rozumiem ale co chcesz z tym zrobić, możesz się cofać po kolei i próbować się dowiedzieć komu się podobała naklejka albo olac sprawe i zrobic jak napisałem czyli tylko wyciagnac sobie klucz i zapisac gdzies Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn2007 0 Napisano 2 Wrzesień 2009 a co powiem policji jak sie doczepi podczas kontroli drogowej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 2 Wrzesień 2009 pomijajac to ze raczej to sie nie zdarzy, pokazesz fakture z tego co piwłas jest tam VHP, sreszta oni sprawdza czy był cracowany win a nie czy masz naklejke (ktoś w ogole dba o naklejke :| jak miałem win 98 to zgubiłem ja natychmiast?) albo powiesz ze z komputera korzysta znajomy student co ma MSDN Academic i on to instalował, juz pomijam to ze najprawdopodobniej policja wtedy znajdzie setki ciekawszych powodów do przyczepienia sie (a czy ta mp3 legalnie zakupiona ? a czy ten film pan ma na dvd, a czy zdaje pan sobie sparwe ze total commander ma wersje testowa na 30 dni ? ) mysle ze najlepiej podsumuje to tym: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D154573R 1 Napisano 14 Wrzesień 2009 Ja bym się tam nie przejmował. Producenci do notebooków dodają jedynie płyty ratunkowe i gotowe kopie systemów. Podczas instalacji takiego systemu nie potrzeba klucza. Skoro masz zainstalowanego Windowsa sklepowego to wyciągnij z niego klucz i tyle. Nie będziesz się musiał martwić o aktualizacje, VHP masz na fakturze a sprawdzenie legalności online przynosi dobry rezultat a zatem... Jak będzie kontrola to powiedz, że poharatałeś spód i wymieniłeś sobie sam obudowę lub w serwisie Ci wymienili i nie mogłeś mieć dalej naklejki. Albo, że Ci się zdarła i tyle. Niech Ci później udowodnią, że klucz ukradłeś... sklep potwierdzi, że ten komputer został sprzedany z systemem i po kłopocie. Zapłaciłeś 1000 zł mniej to nawet jak kupisz winde jesteś do przodu Tylko po co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PCKom 0 Napisano 16 Luty 2010 W zasadzie wszystko jest jasne,ale ogólnie powinna być to przestroga dla kupujących sprzęt elektroniczny na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach