Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
StoProGratis

Internet przez router i problem

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj router D-link Dir 100. Podłączyłem wszystko tak jak jest w instrukcji i w momencie w który powinno znaleźć mój komputer wyskakuje komunikat "Nie znaleziono karty sieciowej Ethernet". Połączenie z panelem administracyjnym routera przez 192.168.0.1 również nie działa. Kable są na pewno dobrze podłączone na laptopie kolegi wszystko działa dobrze a u mnie nie chce.

Płyta główna Asus P5N-E jeśli to ma jakieś znaczenie.

Edit!

Rozwiązanie:

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Ściągnięcie nowych sterowników do chipsetu.

Edytowane przez StoProGratis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna z tego, co wyczytałem, ma zintegrowaną kartę sieciową.

Spróbuj dograć sterowniki do karty sieciowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Płyta główna z danych, które wyczytałem ma zintegrowaną kartę sieciową.

Spróbuj dograć sterowniki do karty sieciowej.

Przeinstalowywałem i nic. Dodatkowo Firewalla wyłączyłem też nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czy ta plyta ma podwojna karte sieciowa? Sprawdz czy ktoras z nich nie jest wylaczona w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale karta działa właśnie z tego komputera piszę, jest podłączony do internetu i internet działa. Połączenia z innymi routerami też nigdy nie było nie jedno Lan Party PC przeżył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzu to odpowiedz mi JAKIM CUDEM DOSTAŁEŚ KOMUNIKAT: Nie znaleziono karty sieciowej Ethernet skoro twierdzisz, że karta działa i jest zainstalowana? He? Nie widziałem takiego komunikatu w życiu. Jak już, że kabel sieciowy jest odłączony lub wystąpił problem z połączeniem sieciowym (ograniczona lub brak łączności). Ale wiem, że ciężko ruszyć mózgownicą:

- kabel jest uszkodzony - sprawdź inny

- port w routerze jest uwalony - sprawdź inny

A przede wszystkim OPISZ porządnie problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mistrzu to odpowiedz mi JAKIM CUDEM DOSTAŁEŚ KOMUNIKAT: Nie znaleziono karty sieciowej Ethernet skoro twierdzisz, że karta działa i jest zainstalowana? He? Nie widziałem takiego komunikatu w życiu. Jak już, że kabel sieciowy jest odłączony lub wystąpił problem z połączeniem sieciowym (ograniczona lub brak łączności). Ale wiem, że ciężko ruszyć mózgownicą:

- kabel jest uszkodzony - sprawdź inny

- port w routerze jest uwalony - sprawdź inny

A przede wszystkim OPISZ porządnie problem...

Jak będziesz zaczynał takimi słowami to na to forum nikt nie przyjdzie.

Komputer ma zintegrowaną kartę na P5N-E SLI. Karta sieciowa działa, właśnie teraz piszę z tego komputera. Jedyne co nie działa to połączenie akurat z tym routerem który kupiłem ( komputer rok chodził na routerze TPSA, na lan party też zawsze śmigał). Po włożeniu płyty jest instalator routera na laptopie działa a na PC wyskakuje "Nie znaleziono karty sieciowej Ethernet". Nie jest to wina kabla i portu bo na tym samym kablu i porcie na laptopie działa. Gdyby problem był tak prosty to bym tego tematu nie zakładał. Brak mi już pomysłów co może być nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce opadają...

Po pierwsze nie konfiguruj routera przez jakąś płytkę ... Router po włączeniu do prądu powinien się podnieść i nadać twojemu komputerowi IP (połączenie na karcie sieciowej będzie podniesione). Czytasz w instrukcji jakie jest domyślne IP routera, klepiesz w przeglądarce (hasło i login domyślne z instrukcji). Konfigurujesz co trzeba (choć IMO skoro to router kablowy to konfiguracja może być znikoma)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu tkwi właśnie problem. Na Laptopie działa bez zarzutu a na desktopie dupa. Robię tak jak mówisz i nie chce za nic się połączyć z routerem.

Może w BIOSie coś będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobiera adres z routera?

Sprawdź czy w przeglądarce nie masz ustawionego Proxy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomaga. Chyba problem leży w mojej karcie sieciowej nie możliwe, żeby na sztywno ustawionych adresach u mnie nie chodziło a na laptopie działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pożycz od kolegi sieciówkę na pci i sprawdź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pożycz od kolegi sieciówkę na pci i sprawdź

Domyślam się, że to zadziała. Tylko szkoda pieniędzy trochę ;/

Jaki człowiek jest głupi. Pierwsze co powinienem zrobić to wgrać nowe sterowniki. Jako, że moja płyta Asus P5N-E SLI jest na chipsecie nForce 650 Sli wystarczyło wejść na stronę Nvidii http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl i ściągnąć nowe sterowniki do chipsetu nForce. Dobrze, że jest Nvidia na stronie Asusa ze sterownikami jest kompletna klapa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak mówili koledzy żeby dograć sterowniki (wiadomo, że najnowsze) a się nie słuchało to tak jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak mówili koledzy żeby dograć sterowniki (wiadomo, że najnowsze) a się nie słuchało to tak jest :P

Dogrywałem ale ze strony Asusa a tam były stare.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... nie instaluje się ze strony producenta płyty głównej (bo zreguły na to zlewa), tylko producenta danego chipu, podzespołu, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...