Ganja 0 Zgłoś Napisano 2 Listopad 2008 Witam wszystkich Potrzebuje pomocy w stworzeniu programu do obliczania równania liniowego Do tej pory udało mi się stworzyć to ale programik nie działa tak jak powinien Program Rownanie; uses crt; var a: real; b: real; x: real; begin Clrscr; write ('wprowadz wspolczynnik kierunkowy a: '); readln(a); write ('wprowadz wspolczynik b: '); readln(b); if( a=0 and b=0 ) then writeln ('Nieskonczenie wiele rozwiazan') if ( a=0 and b<>0 ) then writeln ('brak rozwiazania;) else x:=-b/a writeln ('x=' ,x:2:2); end. Proszę o pomoc z tym problemem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Zgłoś Napisano 5 Listopad 2008 Finito skoro AND między warunkami to warunki w nawiasach: if (a=0) AND (b=0)... if (a=0) and (b<>0)... Secundo. Po Else już masz 2 osobne polecenia, więc musisz to potraktować jako osobny blok: else begin x:=-b/a; writeln("x= ", x:2:2); end; readln(); {żeby konsolka nie znikała odrazy po wykonaniu programu} Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamilla122 0 Zgłoś Napisano 29 Maj 2016 This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! 192.168.l.254 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panistefanin 0 Zgłoś Napisano 24 Lipiec 2017 Niestety, nie mogę ci pomóc! Nie jestem w tym dobry. Przepraszam!(( mcdvoice.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karolinka777 0 Zgłoś Napisano 2 Wrzesień 2017 #SPAMER UP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach