Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gość Clamoor

LCD Boom

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Clamoor

Bry, to nie ja tylko mój duch ... :P *ja* kiedyś wrócę ;-) (Zaznacz wszystkie posty jako przeczytane :P )

ale mój duch przybył z konkretnym pytaniem :) chcę nabyć monitor lcd ...

na oku mam takie 4 zabawki

http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&...96&tab=main

http://www.iiyama.com/pl_PL/Product/product/3

http://www.samsung.com/us/consumer/detail/...=LS24KIEEFV/XAA

http://accessories.us.dell.com/sna/product...mp;sku=320-6095

który wybrać ... ewentualnie czy są jakieś inne które znacie / wiecie ze sa świetne i zdecydowanie polecacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 spośród twoich monitorów - matryca TN

pozostały 1 - nie znalazłem informacji

Kilku osobom polecałem już markę Hyundai i są bardzo zadowolone

Niestety nie napisałeś jaki monitor chcesz... tyle zauważyłem, że 24" panorama

Najlepsze parametry w tej cenie, matryca S-PVA (!) - Hyundai W241D

Nie wykluczone, że znajdziesz taniej... komentarze, jak zawsze świetne i średnie

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż :) Jak na te pieniądze ;) Poza tym co człowiek to opinia ;)

Lepiej napisz jaki budżet... W końcu 24" to nie mało ;)

może ten?

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

hmmm do 2k ...

ale hmmm nic nie wie nikt na temat tych co pokazałem :P ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że są na TN, a skoro ma być bdb monitor to taka matryca raczej nie wchodzi w gre :) Jeżeli jednak nie znalazłbyś monitora firmy Belinea za zadowalającą cię cenę to NEC jest chyba najlepszy ze wszystkich (patrząc na dane...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że są na TN, a skoro ma być bdb monitor to taka matryca raczej nie wchodzi w gre :) Jeżeli jednak nie znalazłbyś monitora firmy Belinea za zadowalającą cię cenę to NEC jest chyba najlepszy ze wszystkich (patrząc na dane...)

tyle, ze to też TN'ka a tu http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...80,cpsrc,ceneo/ Gateway na S-PVA za 1700zł!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, dlatego polecam monitorek Belinea na MVA. Kolega pytał co będzie najlepsze z tych co podał (ja wzięłem szerszy zakres... najlepszy na TN do 2100 zł wg parametrów...) i ten NEC nie jest zły.

Co do Gatewaya dawno go zauważyłem. Opinie dobre... test dobry... ale mimo wszystko Gateway ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Belinea kiedys robiła crt'ki które po roku sie spalały .. wiec uhm jakos nie darze tej firmy zaufaniem.

Obecnie najbardziej mnie kusi dell bo słyszałem świetne opinie o dellach, iiyame widziałem w akvji tez mi sie podoba ale nie wiem jak bedzie sie sprawowac na dłuższa mete.

co do s-pva o ile widziałem to monitory na tej matrycy zaczynaja sie od 4k .. wiec jak jest cos za 1700 a cała reszta za 4 i wiecej to chyba nie chce ryzykować (chyba ze ktos z was ma taki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem... nie spotkałem się z taką opinią. Miałem do czynienia ze starymi monitorami Belinea, jak i nowymi LCD. Najmniejszych problemów nie było i nie ma.

Co do Delli to u mnie na opak... była swego czasu seria monitorów LCD, które ewidentnie sie psuły i partiami trafiały na serwis. Ponadto ten model, który podałeś to nie jest jakiś rewelacyjny, jeżeli chodzi o parametry.

Iiyama OK, ale ten model też jakąś rewelką nie jest.

Nie wiem kiedy ty oglądałeś te ceny. 4000 tys. zł to kosztują monitory specjalistyczne np. dla grafików itp. Dla normalnego człowieka są monitory w normalnych cenach. A lepsze matryce po to, żeby przede wszytkim wady monitorów LCD nie były takie duże (odwzorowanie kolorów, kąty, itp.).

Osobiście mam to co w podpisie i chwale sobie bardzo (obecnie nadal jeden z lepszych monitorów, a jak kupowałem najlepszy). Braciszek w biurze ma właśnie Belinea na MVA i jest też bardzo zadowolony.

// Edit:

S-IPS, jeszcze inne podejście, ale wciąż bdb matryca obok MVA i PVA (lub S-PVA i MVA Premium) - KLIK

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kąty... a więc i matryca nie będzie powalać...

Przeczytaj topic jeszcze raz od początku i będziesz wiedział co polecam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

hmm chyba poczekam tak do wrzesnia .. i wtedy cos wybiore ;-) a pzrez ten czas moze cos potanieje lub pojawi sie nowego :] albo ktos cos jeszce poleci :)

dzięki Nerio za takie odświeżające spojrzenie :)

co do Dell'a wiem ze graficy jesli nie uzwaja eizo to własnie della (ze wzgledu na ponoć świetne kolory a duzo lepsze czasy reakcji niz eizo) .

przemysle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Mam takie pytanie pewnie wielu z was ma monitory lcd .. pewnie wielu panoramiczne .. co sie dzieje gdy odpalimy gre w rozdzielczosci np 1024 / 768 na monitorze panoramiczym, bo z tego co widziałem na wiekszosci obraz ulega piekielnej deformacji, słyszałem o pewnych monitorach gdzie sprzetowo jest to wsparte tak ze pojawiaja sie czarne paski,

czy ktos zna takei monitory, ew czy sa jakies softwarowe metody zeby to osiagnac ...

no i znowu zapytam specjalistów co aktualnie warto :D panoramka, no i wazne zeby była własnie ta mozliwosc zachowania proporcji ... i tak jak wczesniej do 2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor za ponad 3 tys. zł? Jesteś grafikiem, czy co? :o

Wysoki czas reakcji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

monitor za 2950 zł, tak uzywam monitora do profesjonalnych zastosowan równiez jak np fotografia

powiem wprost .. gadanie o czasie reakcji jest o dupe rozbić bo kazdy podaje inaczej ...

odpalałem rozne rzeczy juz i nie zauwazam czegos takiego jak smużenie itp .. monitor jest obłędny ...

polecam kazdemu :)

poza tym cóz ... 12 lat temu kupiłem 17 calowy samsung za około 3k ... działał do przed wczoraj bezbłędnie ... tu zakładam podobnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superowy monitor - gratuluję, zazdroszczę i kup mi też :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Jak już bede robił te 10 koła miesiecznie przypomnij sie :D to ci kupie ten ^^ ale zanim to nastapi to pewnie beda 100 razy lepsze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Co by nie tworzyć entego tematu o monitorach.... Planuje (już od pół roku :huh: ) zakup monitora. Ostatnie 3 tygodnie szperania w internecie zaowocowały takim oto podium:

1. Hyundai w220d

2.LG Flatron L226WU

3.ASUS 22'VW222U na czele całej reszty monitorów jakie brałem pod uwagę

Kryteria: szukałem monitorka do gier ,filmów ogólnie domowego zastosowania, 22'!,krótki czas reakcji itp.= matryca TN

Który z tych 3 monitorów byście polecili lub ewentualnie z poza?

Bardzo mile (jeśli nie milej)były by widziane opinie tych 3 monitorów ,a najbardziej tego Hyundai gdyż rzeczowych opinii o nim nie znalazłem ,a parametry i wygląd ma niezły.

Co do pozostałych dwóch :

LG podobno seria 226 jest nawiedzana przez duchy jednak na stronie z testami którymi się po trochy sugerowałem ten model wypadł dobrze http://www.digitalversus.com/article-358.html

ASUS

1.bo mi się podoba

2.Na papierze parametry ma całkiem ok

3.W opiniach w np.Komputroniku dobrze się o nim wyrażano jednak trudno uznać je za rzeczowe.

EDIT: Monitorek jak widać w sigu już wybrałem i zadowolony jestem. ASUSa brać się bałem a LG za drogie i chyba wcale nie lepsze.

Pozdr

Edytowane przez TomTom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Iiyamę 22" i jestem zadowolony. Cena przystępna a jakość bardzo wysoka. Testy też wykazały wysoka jakość tych monitorów.

Wersja z wyjściem DVI.

Jedyna wada jaką zauważyłem to słabe trzymanie się wtyku zasilania w monitorze co czasami powodowało, że gniazdo nie kontaktowało. Wymieniłem kabel i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też posiadam monitor IIYAMA (nie pierwszy i na pewno nie ostatni) i jestem bardzo zadowolony. Ciekaw jestem tego Hyundai'a. Może opiszesz krótko co i jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już po takim czasie myślę że mój pierwszy zachwyt monitorem miną. I dalej jestem z niego zadowolony świeci bardzo przyzwoicie ,kolorki jak w podanej przeze mnie wcześni stronce oddane niemalże idealnie (jak na TN) ,dosłownie nie poznałem paru stronek które wcześniej oglądałem na 5 letnim LCD 17' AOCa :P. Podświetlenie matrycy również bardzo równomierne ,oczywiście rozjaśnienie przy brzegach są (od tego chyba nie ma ustępstw) ,ale stają się mniej widoczne po przyciemnieniu lampy ,która przyciemnić trzeba bo nie wiedzieć czemu producent wymyślił że(przynajmniej na papierze) jasność świecenia lamp jest większa od standardowych i tak za dużych 300 cd/m2.

O ile w kwestii jakości wyświetlanego obrazu jest bardzo dobrze o tyle troszkę gorzej(choć nie źle) jest z czasem reakcji może dlatego że za wielu monitorów pod tym względem nie testowałem ale smużenie znalazłem co prawda tylko na pulpicie machając okienkami , bo w grach albo mi nie przeszkadza albo go nie zauważam.

Co do gier to wielu osobom na tym zależy a w internecie sam tego nie znalazłem to monitor ma bardzo fajną funkcje automatycznego przełączania w tryb 5:4 jeżeli gra wyświetla się w takich proporcjach ,czyli mówiąc krótko nie ma rozciągania tylko 2 czarne pasy po bokach.

Na koniec może co nieco o wykonaniu wizualnie monitorek mi się bardzo podoba przyzwyczaić(zapamiętać co gdzie jest przy słabym oświetleni bo nie widać wyżłobień) się trzeba tylko do dotykowego panelu sterowania. Możliwości regulacji położenie zarówno w pionie jak i poziomie jest bardzo dużo do tego jak dla mnie niepotrzebna funkcja pivot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...