Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
GhostRider27077

Zobaczcie sami.....

Rekomendowane odpowiedzi

No tak.Moich tematów są 2 czy 3 ale są to tematy bezsensowne prawie.ten chyba też taki będzie. :rolleyes:

Nie wydaje się Wam że wszędzie piszą o OC oveclockingu czy podkręcaniu proca.Z początku nie zaprzątałem sobie tym głowy,ale gdy było takich tematów więcej ,tym bardziej mnie to intrygowało :) .

Jakąś tam wiedzę o tym zdobyłem (choć i tak za małą)i pomyślałem sobie:czemu nie?.Wiem że jest to platforma AMD która dużych możliwości overclocerskich nie oferuje,ale chciałbym coś z niej "wycisnąć".Głownie to chyba robię dla zabawy,ale też do zobaczenia "jak to się robi" gdyż w jak najbliższym czasie mam nadzieję wymienić ten komp chociaż i tak dla mnie nie jest zły.No ale zanim zabiorę się do właściwego OC (jeżeli to będzie miało jakiś sens,a wiem że reszta "wnętrzności" mojego kompa mi to będzie złośliwie utrudniało :D )muszę wiedzieć czy te części mogą w ogóle coś wykrzesać.A więc:

Proc:Jest to stary poczciwy Athlon 64 3200+,rdzeń Venice,obecnie 2.1 GHZ bez OC :P .Chłodzenie ,które dołączyła firma

Mobo:Gigabyte GA-K8NF-9 Socket 939(tutaj płyta powinna wytrzymać) ;)

Zasilacz:Ugh jest to zdecydowanie najgorsza część mojego PC-eta.Take me 350W (eh wymieniono mi go w serwisie a ja wtedy miałem krótko mówiąc gdzieś jaki on jest :rolleyes: )

Obudowa:Ta też dla mnie wystarcza ale nie jest też żadnym "cudem" po prostu zwyczajna obudowa, moze nie najlepszej firmy ,ale to nie ja wybierałem sobie konfigurację rok temu xD.Jest bez żadnych wentylatorków dodatkowych.Wszystko tak jak producent skonstruował. rOto link do niej który o wiele więcej dostarczy wam infosków o niej: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...16&katid=13

Aha i jeszcze do zasiłki: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...16&katid=13

No to by było na wszytsko.

Wersji Biosu nie aktualizowałem.Jest bodajże z roku 2006.

Czy te OC się w ogóle by opłacało i czy w ogóle jest możliwe.

Z góry dzięks za pomoc B)

Pozdrowienie dla wszytskich :P

Edytowane przez GhostRider27077

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar zatopić swojego kompa w oleju mineralnym w akwaium i go wtedy dopiero podkrecić :D

Takie liczby jak 10% mnie nie kręcą, a więc czekam na nowego kompa i biore się do pracy z starym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emek oj Emek.....

Olej mineralny???Jakoś nie jarzę...mniejsza z tym.

Hehe liczba 10% fajna jest.Ale myślę że na tym procku dałoby się coś więcej wycisnąć,chociaż nie przy moim kompie.Ale mi chodzi o poznanie "co i jak" a nie wzrost o tyle i tyle.Eh ja jak mówiłem coś nowszego będę miał może za rok bo obecnie mam grosze w portfelu.....(kurka powiedziałem fundusze sprzęt jeszcze adres i nieszczęście gotowe :P ) nie no około 350 a w jednordzeniówkę nie mam ochotyn inwestować.Dobra kończę bo to się robi nudne,nieprawdaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie nie masz nic do stracenia, a zawsze pare procent wydajnosci wydasz.

Generalnie to najsłabszym ogniwem w twoim komputerze oprócz zasilacza jest płyta. Musisz najpierw "odkręcić" pamięci, stopniowo podnosić HTT by zwiekszyc tatkwoanie procesora, a gdy dojdziesz do górnej granicy ustawić pamięci w najwydajniejszym trybie.

Emek

zanurzenie w oleju nic ci nie da. Bardzo niepraktyczne i mało skuteczne. Znacznie lepiej skonstruować tanim ksoztem jakieś chłdzoenie wodne. Jak sie postarasz to zmiescisz sie w 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh co rozumiesz przez "odkręcić"?

Wiesz ja na razie nie wiem o co chodzi,bo takich rzeczy to ja się ucze.....

Radzisz mi po prostu sprawdzić górną granicę możliwości taktowania procesora?

Jak znajdę dzień czasu to się tym zajme.

Thx za pomoc. :)

EDIT

Sprawdzałem temperatury na procku:54 C na włączonym Stress Prime 2004,ale wpadłem na pomysł zmniejszenia tej tempy.Otworzyłem okno wieczorkiem,zrobiłem w pokoju lodówkę i zjechałem do 48 C.To sie nazywa chłodzenie.Tylko strasznie zimno.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''odkręcic'' pamięci czyli ustawic najmniejsze mozliwe takty ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Ci bardzo,ale komp poddał się przy 214 MHZ.Zawiesił się jak wyszedłem z BIOSu.Przyznaję sie że spanikowałem i i po 10 sec. chciałem zresetować.Nic nie dało.Więc zastosowałem 5 sec. wyłączanie.Udało się.Ustawienia Biosu zresetowane a za chwilę z ekranu na którym startuję BIOS wyskoczył błąd.Coś z Hard Disk i Floppy.Musiałem F1 nacisnąć.Poszło dalej.Myślałem że problem zakończony a tu niespodzianka.Mam stację dyskietek...której nigdy nie miałem! :D Przy włączaniu zawieszą się Mój Komputer,czyli jak wszyscy wiemy w jakim przypadku.No ale od czego jest reset?Tylko ze przy wyłączaniu jak zwykle-błąd.Tym razem coś z dyskiem A czyli ze stacją dyskietek.Nie zdążyłem przeczytać.jestem teraz w kropce.Poprzednie błędy się nie powtórzyły.Jak odmontować ten cholerny napęd? :lol: I czy da się ominąć granicę 214 MHZ na mojej płycie gdzie pisze tu:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=521-4

W pkt:Podkręcanie.

Proszę o jak najszybszą pomoc,bo nie lubię niezałatwionych spraw.

Z góry thx za pomoc ;)

EDIT

Napęd odmontowałem.Jest OK.Tylko jak ja chce podkręcić kompa to jak?Mam limit 214 MHZ.Jak zwiększe to już nie wstaje.Jak zrobić by ominąć ten "limit"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...