Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
stefan33

LAIK'S ZONE ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zalozylem ten temat z mysla o ludziach takich jak ja, ktorzy dopiero rozpoczynaja swoja przygode z komputerami. Chcialbym, zeby odpowiedzi na zadawane tu przez "poczatkujacych" pytania, byly pisane prostym jezykiem ("na chlopski rozum"), aby kazdy, nawet niedoswiadczony uzytkownik komputera mogl cos zrozumiec. Mam nadzieje na akceptacje tematu przez administratorow i moderatorow, oraz na aktywnosc uzytkownikow forum w tym temacie. Fajnie byloby, jakby zostal przyklejony, ale to juz pozostawiam Waszej kwestii. Prosilbym, aby nie wywyzszac sie swoja wiedza, bo przeciez kazdy kiedys zaczynal od podstaw.. :)

Korzystajac z okazji, chcialbym od razu zadac pytanie. Otoz obecnie jestem posiadaczem starego PCta ale w planach mam zakup laptopa. O czesci parametrow juz troche poczytalem, ale chcialbym zeby mi ktos wytlumaczyl jaka jest roznica pomiedzy procesorami Core Duo i Core 2 Duo. No i w ktorego warto zainwestowac patrzac na wspolczynnik cena/jakosc. Slyszalem, ze dobre tez sa Athlony 64. Co sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na forum ;)

Ja przynajmniej na razie nie będe przyklejał, bo nie ma w tym temacie na razie nic wartościowszego od innych zwykłych tematów to raz, dwa to, że laik kojarzy mi się z osobą nie potrafiącą windowsa zainstalować ... więc nazwa według mnie jest troszke myląca, poza tym temat zbiorczy powinien dotyczyć jakiegoś jednego problemu - Ty poruszyłeś procesory - do takich tematów jest odpowiedni dział

a jeśli chodzi o Twoje pytanko to Core Duo (aka. Yonah) jest około 20% wolniejszy zegar w zegar od Core 2 Duo (aka. Merom w laptopach), dodaktowo Merom posiada intrukcje SEE4 (czy SEEE3 według CPU-Z) i EMT64, czyli działa w środowisku 64-bitowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a jeśli chodzi o Twoje pytanko to Core Duo (aka. Yonah) jest około 20% wolniejszy zegar w zegar od Core 2 Duo (aka. Merom w laptopach), dodaktowo Merom posiada intrukcje SEE4 (czy SEEE3 według CPU-Z) i EMT64, czyli działa w środowisku 64-bitowym

Ne ma co jezyk serio bardzo prosty i zrozumały dla nieobeznanych w temacie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ne ma co jezyk serio bardzo prosty i zrozumały dla nieobeznanych w temacie... :P

No dokladnie :P Ale dziekuje za zainteresowanie tematem. Warto zatem doplacac do C2D czy CD wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dokladnie :P Ale dziekuje za zainteresowanie tematem. Warto zatem doplacac do C2D czy CD wystarczy?

SEE4 to instrukcje multimedialne, które na razie nie dają wzrostu wydajnośći ale za rok, dwa pare proc. conajmniej ...

podaj różnice w cenie miedzy C2D a CD bo z tego co widziałem w sklepach US to są praktycznie te same ceny lub nawet C2D są tańsze! tyle że różnica będzie pewnie wynikała też z nowszego mobo dal C2D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie C2D sa obecnie w Stanach i Kanadzie tansze. Nie wiem jak sytuacja wyglada w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób najlepiej wymieniać dajne pomiędzy laptopem i pc'tem oraz pomiędzy dwoma laptopami? FireWire nie posiadam, przez USB się jakoś da? I jakie go tego potrzebuję kable, ew. sterowniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez USB da się np. tym. Jednak oba komputery muszą mieć port USB 2.0 (żeby to szybko działało). Do tego taki kabelek jest krótki...

Najbardziej opłacalne jest połączenie za pomocą kabla sieciowego (RJ45) - krosowanego. Oba komputery muszą mieć karty sieciowe (jeżeli stacjonarny nie ma to koszt PCI ok 20 zł - karta 10/100 Mbps, a jeżeli notebook to zakup karty 10/100 na USB => koszt 20-30 zł). Można też dokupić zwykły switch (5 portów ok 50 zł ten). Łączysz komputery do switcha (komputer=>switch

3 opcja za pomocą radia - oba komputery muszą mieć karty sieciowe - bezprzewodowe. Jeżeli stacjonarny nie ma, a tym bardziej jeżeli oba nie maja to jest postrzelony pomysł (za drogo). Jeżeli jednak oba komputery mają to ustawiasz karty w tryb ad-hoc...

Istnieje jeszcze kilka innych metod, ale są one albo za wolne albo za drogie (kabel LPT, Com, a nawet przez instalacje elektryczną) :)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytanka odnośnie przejściówek. Otóz zakupiłem notebooka, a drukaręmam tylko na LPT (chyba tak się to nazywa?). Widziałem na allegro jakieś przejściówki na USB, tylko czy to będzie sprawnie działało? ;/

A kolejne pytanko, nie mam wyjścia tv-out, czy można go uzyskać z USB czy Fire-wire (lub innego popularnego portu?) za pomocą jakiejś przejściówki? Wiem że qmpel mi kiedyś coś takiego gadał, tylko że nie pamiętam jak to można było zrobić... I wpsominał że to niby drogie heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specem od sprzętu... ale:

USB-LPT: jeśli istnieje coś takiego to powinno działać OK. Wiem, że są przelotki COM-USB (no takie pseudo przelotki)

USB-TVOut: Trudno mi sobie wyobrazić jak technicznie miałoby to wyglądać, ale nawet jeśli istnieje takie rozwiązanie, to jest na pewno bardzo drogie - wymaga całego "dekodera" sygnału w wersji "sprzętowej" + wsparcia ze strony karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne pytanko. Mam neostrade, czyli dzieki ponownemu polaczeniu za kazdym razem mam inne IP (co dla mnie jest korzystnym rozwiazaniem). Czy po zakupieniu routera i podzieale lacza na 2 komputery moje IP bedzie juz zawsze stale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router da Ci stale IP tylko wtedy gdy będzie cały czas włączony. Niestety routery trzeba resetować gdyż nawet najlepsze się zacinają.

Co do USB --> TV Out jest to raczej niemożliwe. Gdyż taki urządzenie musiałoby mieć w sobie karte graficzną. Isnieją tylko karty USB <-- TV In czyli dekodery które są dość tanie i dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Router da Ci stale IP tylko wtedy gdy będzie cały czas włączony.

j.w.

Niestety routery trzeba resetować gdyż nawet najlepsze się zacinają.

Tutaj musze się niezgodzić. Używam edimaxa (właściwie jednego z najtańszych na rynku) i chodzi 24h- nie pamiętam kiedy się zaciął. Oczywiście uparcie nie będe stał przy moim stanowisku - może mam takie szczęście i trafiłem na taką twardą sztukę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy prawda to ze kazdy Core 2 Duo jest lepszy od Core Duo?

Ktory procek jest zatem lepszy (nie zwazajac na cene itp.)

- Core 2 Duo T5500 (1,66GHz/2MB/64BIT/667MHz/65nm/34W) czy

- Core Duo T2450 (2.0 GHz, 2MB cache)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy prawda to ze kazdy Core 2 Duo jest lepszy od Core Duo?

Ktory procek jest zatem lepszy (nie zwazajac na cene itp.)

- Core 2 Duo T5500 (1,66GHz/2MB/64BIT/667MHz/65nm/34W) czy

- Core Duo T2450 (2.0 GHz, 2MB cache)??

C2D jest około 15-20% szybszy zegar w zegar od CD (przy takim samym FSB i ilośc cache L2)

więc te procesory są mniej więcej równej wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie AndrzejSnk za cierpliwosc i za wyczerpujace odpowiedzi na moje laikowe pytana ;)

Mam kolejne, czy roznica pomiedzy procesorami

-Core 2 Duo T5200 (1.6 GHz, 2MB cache)

-Core 2 Duo T5500 (1.66 GHz, 2MB cache)

bedzie wogole zauwazalna? Bo jest to dla mnie kwestia powiedzmy 100zl i nie wiem czy warto doplacac do T5500?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzieki wielkie AndrzejSnk za cierpliwosc i za wyczerpujace odpowiedzi na moje laikowe pytana ;)

Mam kolejne, czy roznica pomiedzy procesorami

-Core 2 Duo T5200 (1.6 GHz, 2MB cache)

-Core 2 Duo T5500 (1.66 GHz, 2MB cache)

bedzie wogole zauwazalna? Bo jest to dla mnie kwestia powiedzmy 100zl i nie wiem czy warto doplacac do T5500?

do dodatkowych 66 MHz dochodzi jeszcze różnica FSB T5200 ma 533 QPB a T5500 667 QPB, a to kolejne pare procent wydajności ... dodatkowo najprawdopodobniej T5500 współpracuje z pamięciami 667 MHz (taki trend zauważyłem), a T5200 na pewno z 533 MHz...

No nie wiem ciężka decyzja ja bym brał T5500 ;), albo najlepiej zwiększył za te 100zł ilośc pamięci RAM czy coś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, czy kazdy WinXP wspolpracuje z procesorami Core2Duo? Bo np slyszalem ze XP Home E. sie nie nadaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E to rzecz raczej niemożliwa ;) głupot się nasłuchałeś. Zreszta to procesor współpracuje z systemem jeśli już, nie na odwrót. Ale ciężko żeby jakiś niewspółpracował :D

Pewnie chodziło o jakieś specjalne stery do obsługi dwóch jajek czy coś. XP Home jest dosyć skrojony więc może niewykorzystywać po prostu pełnej mocy c2d jeśli już tak by miało być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokladnie jak piszesz. Nie ze wogole tak sie nie da, ale ze XP Home poprostu nie wspomaga dwurdzeniowek i dzialaja wtedy jak 'zwykle' procesory. Tylko czy to prawda? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
więc może niewykorzystywać po prostu pełnej mocy c2d jeśli już tak by miało być.

ke?

to gry i programy niewykorzystują pełnej mocy bo są pisane pod jednordzeniówki

a może chodzi oto, że niektóre gry działają dwa razy szybciej (nie w fps) tylko są przyśpieszone na XP'ekach? ale to nie wina systemu tylko gier.. i jest na to prosty sposób ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o to ze system z braku czegos tam moze jakiejs uslugi (to sa spekulacje tylko ;) ) nie umozliwia wykorzystania dwoch jajek przez aplikacje. ale co ja tam wiem, pierwsze slysze o takich cyrkach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie: cytując za "Microsoft Windows Internals" Microsoft Press, wyd. 4:

Windows XP Home Edition

Number of Processors Supported (32-bit edition): 1

Physical Memory Supported (32-bit edition): 4 GB

Number of Processors Supported (64-bit edition): Not available

Physical Memory Supported (Itanium editions): Not available

Physical Memory Supported (x64 editions): Not available

Windows XP Professional

Number of Processors Supported (32-bit edition): 2

Physical Memory Supported (32-bit edition): 4 GB