Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Amarax

Notebook dla studenta

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić notebooka, taniego, maks. 3500 zł. Wstępnie chce Core Duo, 512 MB RAM-u, grafa bez znaczenia, dysk 100 GB, fajny wyświetlacz, koniecznie Windows XP (żadnej Viśty). Myślałem o jakimś Acerze, bo są dość tanie. Co polecacie?

Nie orientujecie się, czy dostane notebooka na raty mając kredyt studencki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślałem o jakimś Acerze, bo są dość tanie.

I to jest ich 1 zaleta. Wada jest serwis , wykonanie , awaryjnosc. To samo ma Asus. Od tych firm zdala. Acer lata do Czech , Asus lata do Wroclawia ale czesci musza sprowadzac z Australii. Wiec wystarczy , ze ci padnie laser co w Asusach jest norma i nie masz lapka dlugie miesiace bo Asus olewa Orike. Acer to dno totalne , a ich serwis w Brnie to zenada.

Nie dam ci modelu ale zwroce uwage na to co musi miec:

-ram to minimum 512 ale to wiesz

-dyski to minimum 5400 RPM aby nie mulilo tak jak przy 4200RPM

-grafika zalezy od kasy :

PCLAB:

SiSy i starsze Intele < GMA900 < X200 = GMA950* < Go 6100 <= X11x0 < Go 6150 <= X300 < Go 6200 < Go 7300 <= X1300 < X600 <= Go 7400 < X1400 < 6600 < X700 < X1600 < Go 7600 <= Go 6800 < X800 < X1800 <= Go 7800 < X1800XT < Go 7900
-bateria to minimum 4000/4400mAh

-matryca szklana przeszkadza , ale wyglada ladnie

Firmy wedlug zestawien Laba:

-IBM

-Apple

-Dell

-HP

-F-S

-Toshiba

(kolejnosc losowa)

Wydajnosc prockow PCLAB:

VIA C7

Celeron M – FSB400

Sempron <=> Celeron M – FSB533

Athlon 64

Turion <=> Pentium M

Core Solo

Core Duo <=> Turion X2

Core 2 Duo

Czipsety PCLAB :

SiS

VIA

nVidia

ATi <=> Intel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

swego czasu testowałem laptopy Dell Inc., sam mam Dell-a i jeśli chodzi o użytkowanie praktyczne to mogę pochwalić go za bezawaryjność (wliczam w to dość wysokie i niskie temperatury), porządne wykonanie, długi czas czuwania oraz przyjazny i szybki support techniczny.

Niektóre serwisy IBM nie zwracają uwagi na szczegóły, które mogą przeszkadzać perfekcjonistom. Jeśli laptop działa poprawnie, to ich więcej nie obchodzi. Żadne skrzypienie, żadne luzy, smugi matrycy etc. Oczywiście są to tylko moje doświadczenia z tą firmą.

Aristo / Acer / BenQ jest niewątpliwym przykładem stosunku jakości do ceny, co zauważył już mój przedmówca.

W moim przekonaniu laptopy Maxdaty są najbardziej optymalne dla użytku domowego / biurowego, jeśli nie chcemy za dużo wydawać i mieć typowo przeciętnie dobry i bezawaryjny komputer. Przykładem: Maxdata Pro 600IW Promo PL.

Moim zdaniem to decyzja, który laptop kupić nie powinna być aż tak dramatyczna i trudna. Generalnie każdy sprzęt jaki Pan kupi posiada kilkuletnią gwarancję (2, 3 lata). Za ten czas - nie ukrywajmy - zapewne będzie Pan planował zmianę. Warto kupować notebooki uznanych producentów, ale jeśli ci mniej uznani będą sugerować na prawdę atrakcyjne parametry za niską cenę - można się nad nimi poważniej, ostrożnie zastanowić.

/MG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W moim przekonaniu laptopy Maxdaty są najbardziej optymalne dla użytku domowego / biurowego, jeśli nie chcemy za dużo wydawać i mieć typowo przeciętnie dobry i bezawaryjny komputer. Przykładem: Maxdata Pro 600IW Promo PL.

Tanie a atrkacyjne sa tez HP'ki , ktore maja znakomity serwis. Maja to co w sumie kazdy lapek czyli Celka , 512DDR2 , 60GB , DVDRW , Intela 950 itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz możliwość kupna sprzętu za granicą to bez zastanawiania się bierz Della. Dla studenta najlepiej 14-calowego z rozszerzoną baterią. Insert pisze o starszym Dellu. Nowe są tanie, dobrze wyposażone i tak sobie wykonane.

Laptopy hp? W moim odczuciu drogie i ciężkie.

Jeżeli nie Dell to Asus czyli wysoka jakość wykonania za przystępną cenę. Akurat za 3500 zł masz model F3F z procesorem Core Duo T2250 (1,73GHz), 512 MB i dyskiem 80 GB oraz wszystkim co nowoczesny laptop posiadać powinien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli nie Dell to Asus czyli wysoka jakość wykonania za przystępną cenę.

A jak sie sypnie to armageddon z serwisem Asusa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując sprzet nie myślę o tym, że się w okresie gwarancyjnym w ogóle zepsuje. Jeżeli się zepsuje to przy nast. wyborze prawdopodobnie nie będę brał przetestowanego producenta pod uwagę. Z laptopami Asusa nigdy nie miałem problemów + znajomi nigdy nie mieli problemów. Podobnie z

Dellem. Mam jednak przypadek jednego kolegi ktory kupil sobie komputer HP i zepsuł mu się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
komputer HP i zepsuł mu się.

HP to MSI....

Zepsuc sie moze wszystko ale idzie wlasnie o serwis. Bo majac HP , IBM , DELLA zrobia ci w ustawowym...majac Acera czy Asusa...bedziesz czekal i czekal. Nie mowie , ze zaraz wsystko sie sypie ale u Acera obudowy to norma a u Asusa napedy. Dodajmy do tego , ze Asus ma siedzibe w Australii a Orika czeka na czesci do lapkow z tamtego ogzotycznego kraju ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a u Asusa napedy.

A tu Ci chyba racje przyznam. Mojemu koledze niedawno napęd padł w notebooku asusa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kilka Asusów do testów, nie narzekam :) Kolega też niedawno kupił Asusa z C2D - póki co się nie skarży. Zobaczymy, jak będzie w przyszłości. Odnośnie notebooków HP, korzystałem tylko HP nx6110, ale słyszałem, że mają dobry serwis. Prezes HP Polska, Andrzej Dopierała, nieźle to wszystko zorganizował.

Amarax, śledź łamy PC Centre. Niebawem pojawi się test Toshiby Satellite A110-195 z Core Duo za całkiem niezłe pieniądze :) Może Cię zainteresuje: http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...-195_torba.html

W przyszłości (chyba że masz pieniądze już teraz) polecam dokupienie 512 MB RAM-u. Nawet jeśli nie chcesz korzystać z Windowsa Vista, przyda Ci się to - wiem po sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem studentką i od roku czasu korzystam z surface book 2 jestem bardzo zadowolona. Komputer jest lekki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za polecenia, wydaje mi się, że na Święta zamówię sobie Surface. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem albo kupuje się lapek tani albo lapek poleasingowy. Polecam szczególnie poleasingowe Delle, dobra jakość, dobry serwis ( również ten pogwarancyjny) ale również i dobra cena jak na takie parametry. NIe są to raczej laptopy do gier, ale jeśli nie potrzeba mocnego sprzętu do grania ale do wygodnego przeglądania sobie neta oraz do pracy przy laptopie to jest to bardzo dobra opcja. 

W sieci największy wybór takich laptopów ma ten outlet:

https://at-outlet.pl/

Polecam sobie przejrzeć. 

Edytowane przez Elion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...