Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MANIAK

6letni komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Qmpel ma 6 letniego kompa, różnie to bywało ale zawsze jakoś działał, niestety ok tydzień temu przestał działać normalnie tzn. czasami odpala czasami nie (teraz to już chyba wogule nie) qmpel mówił że bywało tak że odpalał po 20 włączeniu, wygląda to tak że po naciśnięciu przycisku wszystoko się włącza, wiatraki chodzą lampka od zasilania się pali tylko nie ma sygnału biosu i nic się nie pokazuje na ekranie. Sprawdziłem już większość żeczy które podejżewałem,

inny zasilacz -nic

inne ramy powkładane w różne sloty - nic

clear CMOS - nic

zastanawiałem się jeszcze nad jedną żeczą którą dziś sprawdzę, tylko nie wiem czy to może mieć taki efekt. mianowicie skoro komp ma 6 lat to może poprostu padła bateryjka podtrzymująca pamięć na płycie głównej

co o tym sądzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij grafe, odkurz, włóż dobrze i zadziała!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qmpel ma 6 letniego kompa, różnie to bywało ale zawsze jakoś działał, niestety ok tydzień temu przestał działać normalnie tzn. czasami odpala czasami nie (teraz to już chyba wogule nie) qmpel mówił że bywało tak że odpalał po 20 włączeniu, wygląda to tak że po naciśnięciu przycisku wszystoko się włącza, wiatraki chodzą lampka od zasilania się pali tylko nie ma sygnału biosu i nic się nie pokazuje na ekranie. Sprawdziłem już większość żeczy które podejżewałem,

inny zasilacz -nic

inne ramy powkładane w różne sloty - nic

clear CMOS - nic

zastanawiałem się jeszcze nad jedną żeczą którą dziś sprawdzę, tylko nie wiem czy to może mieć taki efekt. mianowicie skoro komp ma 6 lat to może poprostu padła bateryjka podtrzymująca pamięć na płycie głównej

co o tym sądzicie??

zlituj się popraw te orty :)

co do rady to j/w tylko jeszcze slot agp/pci wyczyść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyjmij grafe, odkurz, włóż dobrze i zadziała!

miom zdaniem, gdyby przyczyną była karta graficzna, komputer podczas próby włączenia piszczałby. Ale oczywiście nie można tego wykluczyć. Ja bym bardziej stawiał na RAM - sprobuj tak jak kolega wyżej powiedzał przeczyścić wszystko w środku - zwłaszcza styki. Jeżeli chodzi o RAM możesz sprobować przełożyć do innego slotu. Czesto się zdarza w tym przypadku, że niestety płyta gł jest uszkodzona a dokładniej styki ktore łączą kntrolery z RAMem

co o tym sądzicie??

bateria raczej w porzadku - gdyby to była bateria komp normalnie startowałby wyskoczyłby tylko komunikat

CMOS checksum error - deflauts loaded

Mam nadzieje ze dojdziesz do tego co jest uszkodzone, bo aż sam jestem ciekaw...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A monitor? Nie ma obrazu a komp daje znaki życia. To może kabel od monita przegryziony ;] hm..szczury :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

on ma tylko rybki, ale tak jak mówiłem niema żadnego sygnału biosu, nic zero dźwięków, więc to raczej nie monitor. dziś u niego nie byłem, może jutro pójdę coś pokombinować. i zdam raport

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób to co napisałem wyżej, miałem identycznie jak przywiozłem tutaj swego kompa. Zero dźwięków.

PS. Aha wyjmij jeszcze kable od dysku/dysków i włóż jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny problem ze starym kompem, niestety okazało się że padł BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem u qmpla dziś, przeczyściliśmy mu komputer jak radziliście i właściwie nadal to samo, tzn odkryłem jedną dziwną rzecz, mianowicie kiedy włącza się normalnie kompa to tak jak mówiłem nie ma żadnych dźwięków, nic na ekranie itp. natomiast kiedy uruchomiony już raz komputer zresetuję to zaczyna on piszczeć tzn długi dźwięk, przerwa, długi dźwięk przerwa i tak w nieskończoność, kiedy znowu wyłączę kompa z powera i włącze spowrotem to nadal są dźwięki, dobiero clear cmos, sprawia że dźwięki znikają do następnego reseta.

wiem że strasznie zagmatwałem, jak coś nie jasne to spróbuję wyjaśnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy komputer zaczyna uruchamia się w kratkę... to winne są najprawdopodobniej spuchnięte kondensatory na płycie głównej... Polecam obejrzeć czy wyglądają normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerio ma rację!!! Zresztą pisało to w ostatnim Ekspercie :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo no to faktynie by się zgadzało, kondensatory nie są tam w najlepszym stanie, wiele jest spuchniętych. W sumie to mógłbym mu je powymieniać ale to się troche mija z celem bo niedługo będzie miał nowego kompa i nie ma sensu się z tym bawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...