Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
AndrzejSnk

Instalacja Windowsa XP

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zainstalować Windows XP by AndrzejSnk @ PCCentre.pl

Komputer to nie tylko urządzenia w środku obudowy. Pecet bez oprogramowania a przede wszystkim bez systemu operacyjnego mógłby się nam przydać najwyżej jako podstawka pod książki. Dlatego właśnie z myślą o początkujących użytkownikach komputerów napisałem ten poradnik w którym znajdziemy instrukcje pokazująca krok po kroku jak zainstalować najpopularniejszy obecnie system Windows XP. Opisze w nim również najczęstsze problemy występujące w trakcie instalacji.

KROK1

A wiec aby móc rozpocząć instalacje Windowsa XP musimy skonfigurować BIOS tak aby podczas startu komputera odczytywane były dane z napędu a nie z dysku. Aby to zrobić należy podczas włączania komputera wciskać na klawiaturze przycisk del lub F2. Gdy jesteśmy już w Biosie poruszamy się tam przy pomocy klawiszy kierunkowych naprowadzamy czerwone pole na pozycje Advenced BIOS Features wciskami klawisz Enter. Wyświetla się panel konfiguracji podstawowych komponentów peceta. Za pomocą klawiszy góra dół naprowadzamy czerwone podświetlenie obok napisu First Boot Device i klikajamy Enter szukamy w tabelce napisu CDrom i naciskamy Enter, po wprowadzeniu zmiany wciskamy klawisz ESC. Na ekranie widzimy ponownie główne okno programu. Wciskając klawisze kierunkowe najeżdżamy czerwonym zaznaczeniem na Save & Exit Setup wciskamy Enter Y następnie znowu Enter.

KROK2

Umieszczamy płytę zawierającą system w napędzie CDROM ustawionym jako master. Następnie restartujemy komputer. Po ponownym włączeniu peceta zostają odczytane dane znajdujące się na nośniku. Następnie komputer automatycznie uruchamia instalator Windows.

W wypadku gdy dysk komputera podzielony jest już na partycje wyświetlony zostanie komunikat ,,Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysk CD’’ Więc klikamy np. Enter.

Przez kilka minut wyświetlane są informacje o pracy aplikacji. Następnie widzimy komunikat proponujący trzy wyjścia:

1.Aby rozpocząć instalacje systemu Windows naciśnij klawisz Enter

2.Aby naprawić istniejąca instalacje systemu przy użyciu konsoli odzyskiwania naciśnij klawisz R.

3.Aby zakończyć naciśnij klawisz F3.

Teraz na ekranie monitora wyświetlona zostaje treść umowy licencyjnej aby ja zatwierdzić naciskamy klawisz F8.

winda6ay.png

winda15jw.png

winda24ez.png

KROK3

Aby system mógł zostać zainstalowany na dysku twardym musi znajdować się przynajmniej jedna partycja o pojemności minimum 1,5GB. Często zdarza się jednak, że nowe komputery nie maja utworzonych partycji. Na szczęście instalator Windows umożliwia wygodne tworzenie ich (radzę utworzyć przynajmniej dwie partycje). Gdy instalator wykryje brak partycji na dysku twardym, zaproponuje nam utworzenie ich. Najpierw wciskamy klawisz C. Teraz zdecydujemy jaka pojemność powinna mieć partycja podstawowa naszego dysk. Na początku wciskając klawisz Backspace usuwamy dane z pola. Następnie wpisujemy odpowiadająca nam pojemność w MB (1024MB=1GB) następnie wciskamy klawisz Enter. Wyświetlona zostaje lista dysków logicznych które zostały utworzone w naszym pececie. Pierwsza pozycja listy to skonfigurowane partycja podstawowa. Widzimy również że cześć dysku nie została podzielona. Aby utworzyć partycje rozszerzoną która posłuży do przechowywania danych , za pomocą klawiszy kierunkowych zaznaczamy ,,obszar nie podzielony na partycje” instalator zaproponuje nam utworzenie partycji na całej wolnej powierzchni dysku wciskamy wiec Enter aby potwierdzić wybór. Na ekranie ponownie widzimy listę partycji, przy pomocy klawiszy kierunkowych wybieramy dysk na którym chcemy zainstalować system (najlepszy wybór to partycja C). Następnie wybieramy system plików za pomocą klawiszy kierunkowych. Mamy do wyboru dwa systemy FAT i NTFS (jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem wybierz FAT).

winda32ii.png

winda46vl.png

KROK4

Instalator wyświetla informacje o partycjach utworzonych na dysku(ach). Za pomocą klawiszy kierunkowych zaznaczamy partycje na której chcemy zainstalować Windows XP. Wciskamy Enter. Klawiszami góra dół zaznaczamy ,,Formatuj partycje stosując system plików (FAT lub NTFS)’’. Instalator sformatuje dysk przed zainstalowaniem systemu. Z partycji zostaną usunięte wszystkie dane. Wybieramy Enter a następnie F i ponownie klawisz Enter.

winda55vl.png

KROK5

Na tym etapie działania instalatora pliki systemu są przenoszone z płyty CD na dysk. Widoczny na ekranie pasek obrazuje postęp procesu kopiowania danych. Po skopiowaniu wszystkich danych komputer zostanie zrestartownany.

KROK6

Instalator przystępuje do konfigurowania plików skopiowanych na dysk. Dane zostaną zmodyfikowane by Windows mógł się prawidłowo uruchamiać i sterować urządzeniami peceta. Na początku instalowane są urządzenia po ich zainstalowaniu przychodzi czas na wybranie języka oraz układu klawiatury (najlepiej zostawić domyślne ustawienia). Potem instalator pyta się o nasze nazwisko organizacje następnie zostajemy poproszeni o podanie klucza produktu aby upewnić się że jesteśmy posiadaczami legalnej kopi, po wpisaniu klucza klikamy na Dalej. Teraz jesteśmy proszeni o podanie aktualnej daty. Aby przejść dalej klikamy na Dalej. Okno konfiguracji systemu zostaje zamknięte. Po chwili instalator pyta nas jakie ustawienia sieciowe chcemy wybrać( radzę wybrać opcje ,,Ustawienia standardowe” i klikamy Dalej instalator pracuje dalej. Komputer zostaje zrestartowany.

KROK7

Pecet został zrestartowany lecz system operacyjny nie jest jeszcze gotowy do pracy. Przystępujemy do konfigurowania Windowsa. Klikamy na widoczną w prawym dolnym rogu zieloną strzałkę. Teraz określamy w jaki sposób komputer będzie łączył się z Internetem. Jeżeli nie używamy sieci lokalnej LAN wybieramy DSL i klikamy w strzałkę. Zaznaczamy opcję ,,Nie ten komputer jest zawsze połączony z Internetem” Następnie wybieramy przycisk ->. Na ekranie widzimy panel, pozwalający skonfigurować połączenie sieciowe. Jeżeli łączymy się z Internetem przez modem (lub jeżeli nie wiemy jak wypełnić pól ) zaznaczamy pola ,,Uzyskaj adres IP oraz serwer DNS automatycznie” Następnie wybieramy zieloną strzałkę. W tym etapie instalacji tworzone są konta użytkowników. Musimy stworzyć przynajmniej jedno konto. Dzięki temu po zainstalowaniu Windowsa XP będziemy mogli zalogowac się do komputera i korzystać z niego.

Gdy już wpiszemy swoją nazwę użytkownika wybieramy ponownie strzałkę.

KROK8

Po zakończeniu instalacji system Windows uruchomi się po raz pierwszy. Na razie nic nie instalujmy najpierw przeczytajmy informacje zawarte w kroku 9.

KROK9

BIOS komputera jest wciąż skonfigurowany tak aby na starcie systemu były odczytywane dane z napędu a nie z dysku. Aby to zmienić postępujemy na odwrót niż w Kroku 1.

PROBLEMY Z INSTALACJĄ

1.Płyty główne są często wyposażone są we wbudowane karty graficzne. Pomimo to wiele osób instaluje w pecetach dodatkowe, szybsze urządzenia wyświetlające grafikę. Obecność dwóch kart graficznych może powodować nieprawidłową prace instalatora. Chcąc temu zapobiec, w BIOSIE powinniśmy wskazać rodzaj używanej karty graficznej.

2.Jezeli Pecet zawiesza się podczas instalacji systemu warto zwrócić uwagę na podłączenie dysku pamiętajmy że dysk podłączamy na ostatnim złączu kabla.

Oprócz tego zworka dysku powinna być ustawiona w pozycji master.

3.BIOS niektórych płyt głównych jest wyposażony w ,,ochronę antywirusową". Na czas instalacji wyłączamy ją (tej opcji szukać w BIOSIE powinna się nazywać Virus Warning ustawiamy na Disabled).

4.Nowsze komputery są wyposażone w dyski SATA. Czasami Windows może wyświetlić informacje że nie widzi dysku w takiej sytuacji mam dwa rozwiązania:

- wgrać na dyskietkę sterowniki do SATA

- zintegrować sterownik razem z systemem za pomocą programu nLite

CO MAM ZROBIC

Instalacja na nowym komputerze z czystymi dyskami twardymi – wszystkie etapy prócz 4.

Ponowna instalacja Windows na dysku istnieją już partycje – wszystkie etapy prócz 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

mam do ciebie prosbe. kupilem jakis czas temu kompa i dostalem do niego dyskietke prawdopodobnie ma to zwiazek z wykrywaniem dysku twardego,bo jak robie krok po kroku tak jak pisales to w pewnym momencie wyskakuje komunikat ze komp nie widzi zadnych dyskow i przerywa instalacje. zanioslem kompa do sklepu i tam koles zainstalowal mi windowsa ale teraz chce go zmienic bo kupilem orginala i problem wrocil. nie wiesz moze jak to zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czesc

mam do ciebie prosbe. kupilem jakis czas temu kompa i dostalem do niego dyskietke prawdopodobnie ma to zwiazek z wykrywaniem dysku twardego,bo jak robie krok po kroku tak jak pisales to w pewnym momencie wyskakuje komunikat ze komp nie widzi zadnych dyskow i przerywa instalacje. zanioslem kompa do sklepu i tam koles zainstalowal mi windowsa ale teraz chce go zmienic bo kupilem orginala i problem wrocil. nie wiesz moze jak to zrobic?

na tej dyskietce masz może stery do SATA ?

napisz najlepiej jaki masz konfig

nie bic jesli napisałem głupote z tymi sterami tylko wykasowac posta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wybaczcie pytanie ..ale mam kłopot..

mam dwa osobne dyski [c] i [d]

na jednym [c] xp na drugim pusto..

obecny idzie do ludzi[c].. więc będzie potrzebny fomat

chcę zainstalowac system na [d]

formatowałem pod windowsem [działajacy xp na c] >d z opcja zachowaj sterowniki

startuje z d [wypinam tasme z c] - i d widziany jest przez bios.

sys ładowany jest z cd-ka(zmiana w biosie- primary)

ładuje mi inf z dysku[cd] ale nie ładuje setupu instalacyjnego xp.

wpisuje c:dir

i widze że plik setup.exe jest

wiec powinno ruszyc..ale dostaje komende,że nie mozna tej operacj zrobić pod dosem

jak to obejść ?

wpisuje cd win51 i widze inne pliki

ale nie mogę uruchomić pliku c:setup.exe nie mozna tej operacj zrobić pod dosem

jak to obejść ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm wybaczcie pytanie ..ale mam kłopot..

mam dwa osobne dyski [c] i [d]

na jednym [c] xp na drugim pusto..

obecny idzie do ludzi[c].. więc będzie potrzebny fomat

chcę zainstalowac system na [d]

formatowałem pod windowsem [działajacy xp na c] >d z opcja zachowaj sterowniki

startuje z d [wypinam tasme z c] - i d widziany jest przez bios.

sys ładowany jest z cd-ka(zmiana w biosie- primary)

ładuje mi inf z dysku[cd] ale nie ładuje setupu instalacyjnego xp.

wpisuje c:dir

i widze że plik setup.exe jest

wiec powinno ruszyc..ale dostaje komende,że nie mozna tej operacj zrobić pod dosem

jak to obejść ?

wpisuje cd win51 i widze inne pliki

ale nie mogę uruchomić pliku c:setup.exe nie mozna tej operacj zrobić pod dosem

jak to obejść ?

pozdrawiam

hmm wyjmij kabel zasilajacy + tasme tego dysku na którym masz obecnie windows

i jeszcze jedno podziel sobie dysk na partycje

PS

Nie ma dysku c i d są co najwyżej partycje założone na dysku twardym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie daje..

ponownie zakładałem partycje i ponowny format spod windy

partycje są widziane - rozmiary i nazwy poprawne

po wpisaniu c:dir widze plik setup .exe -ale nie odczytuje go pod dosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post.

192.168.l.254

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki akurat planuję formata i zapomniałem jak to się robi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja Windows Xp... oj, piękne to były czasy a ile lat temu, jak dobrze pamiętam moją pierwszą instalację XP'ka instalowałem gdzieś na przełomie lat 2001/2002 a więc świeżo po premierze. Przyznać muszę że był to wtedy prawdziwy przełom a już szczególnie później gdy system został uzbrojony we wszystkie łatki i update'y.. na dobre zniknęły problemy z blue screenami, restartami czy poświęcaniu godzin na instalowanie sterowników. Był to pierwszy system który sam się naprawiał a w przypadku wszystkich poprzednich 95/98/Millenium jak coś się zrypało to trzeba było system od nowa wgrywać (choć później co mądrzejsi robili buckup z drive image całej partycji systemowej). Miło powspominać ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP to piękny system. Mam mnóstwo wspomnień z jego używaniem i chyba przerobiłem kazdy najdziwniejszy błąd jaki ten system może nam pokazać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem wiele przydatnych informacji, chętnie dołączę do twojej społeczności

Edytowane przez malkova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...