Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
AndrzejSnk

[Poradnik] Podkręcanie karty graficznej, Vmody & BIOS-y

Rekomendowane odpowiedzi

Juz wszystko ok. Poprostu opuscilem podczas zmiany biosu parametry -f -u -p czyli wygladalo to nastepujaco:

nvflash.exe nowy.rom

i tyle.

Oczywiscie komunikat potwierdzajay prawidlowe flashowanie pojawil sie na koncu.

Na koniec podam ze dokonalem zmiany biosu na karcie Galaxy 7600GT. Po podniesieniu napiecia na rdzeniui przez przestawienie zworki i zwiekseniu obrotow wiatraczka udalo mi sie wykrecic karte na 649 rdzen i 1656 pamieci. Wszytstko bez artow i temperaturze 40 stopni pod win i 55 podczas stresu.

Pozdrawiam !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Juz wszystko ok. Poprostu opuscilem podczas zmiany biosu parametry -f -u -p czyli wygladalo to nastepujaco:

nvflash.exe nowy.rom

i tyle.

Oczywiscie komunikat potwierdzajay prawidlowe flashowanie pojawil sie na koncu.

Na koniec podam ze dokonalem zmiany biosu na karcie Galaxy 7600GT. Po podniesieniu napiecia na rdzeniui przez przestawienie zworki i zwiekseniu obrotow wiatraczka udalo mi sie wykrecic karte na 649 rdzen i 1656 pamieci. Wszytstko bez artow i temperaturze 40 stopni pod win i 55 podczas stresu.

Pozdrawiam !!!

heh to raczej powinno być odwrotnie :)

bo komenda z parametrami nakazuje wgranie BIOSu mimo braku zgodnośći a zwykła tylko jeśli wszystko "pasuje"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkich którzy pytają mnie o przyczyny problemów z flashowaniem BIOS-u itp

Proszę zadawać pytania w tym temacie ja Alfą i Omegą nie jestem więc nie znam na wszystko odpowiedzi, a nawet jak znam odpowiadam tylko na forum nie na PM lub emaila :)

Pozdrawiam

AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem zgrać bios 7900GTO ale co wpisywałem nazwę to nie mogło otworzyć. Moje pytanie to skąd spisać nazwę nowego biosu i co wpisać po -b=1......rom no i mam nowy bios GTX i tam jest plik z biosem MSI.7900GTX.PCIe.512MB.Rev.02.rom co mam wpisać po -f-u-p.....rom. Pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie okazało sie ze moge w swojej karcie odblokować 4 potoki. Zrobiłem to w RivaTuner. Ale nadal tam pisze disabled przy tych potokach:

3d870f0fbfd851dem.jpg

I na górze po prawej pisze ze mam 16PS i nadal pisze disabled a tutaj pisze mi ze nadal mam 12 juz po restarcie systemu.

26916ec9990f947cm.jpg

Więc zapytuje sie was czy mam 16 potoków czy 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Własnie okazało sie ze moge w swojej karcie odblokować 4 potoki. Zrobiłem to w RivaTuner. Ale nadal tam pisze disabled przy tych potokach:

3d870f0fbfd851dem.jpg

I na górze po prawej pisze ze mam 16PS i nadal pisze disabled a tutaj pisze mi ze nadal mam 12 juz po restarcie systemu.

26916ec9990f947cm.jpg

Więc zapytuje sie was czy mam 16 potoków czy 12

daj większe zdjęcia bo nic nie widać i (przycisk powiększ nie działa) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszym zdjęciu widac dodatkowe potoki i opcja DISABLED:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4f4d5eb27f068a7.html

Na drugim widać ze w custom nawet jest 16 potoków, ale w miejscu zaznaczonym po lewej na czerwono widnieje 12 potokow nawet po restarcie systemu który powinien dać te efekty:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1829f6a498303958.html

Dodam że w Everest Ultimate edition pisze mi ze mam 12. Ale sam niewiem czy to są potoki pikselowe czy jednostki cieniowania?? A może wogóle to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na pierwszym zdjęciu widac dodatkowe potoki i opcja DISABLED:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4f4d5eb27f068a7.html

Na drugim widać ze w custom nawet jest 16 potoków, ale w miejscu zaznaczonym po lewej na czerwono widnieje 12 potokow nawet po restarcie systemu który powinien dać te efekty:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1829f6a498303958.html

Dodam że w Everest Ultimate edition pisze mi ze mam 12. Ale sam niewiem czy to są potoki pikselowe czy jednostki cieniowania?? A może wogóle to samo

o ile dobrze pamiętam w 7600GT nie da się odblokować potoktów ponieważ są zablokowane sprzętowo a nie programowo więc mimo tego że pisze w RV iż są potoki do oblokowania to ich nie można odblokować /// ale poczekaj niech ktoś potwierdzi moje słowa bo nie jest na 100% pewnien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam poszukuje BIOS'a do GeForce 3 Ti 500 (Creative), prosze o odpowiedz z góry dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam poszukuje BIOS'a do GeForce 3 Ti 500 (Creative), prosze o odpowiedz z góry dzięki !

ale jak zepsuła Ci się grafa czy co? bo naprawde ciężko będzie znależć BIOS do tego Creativa - chociaż w ostateczności możesz zastosować ten od MSI, ale tylko jeśli karta jest zdechła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Tym problem, ?e jest :( . Fachowcy w serwisie powiedzieli, ?e ostatnia deska ratunku do zmiana BIOS'a. Dlatego te? pisz? w sprawie BIOS'a do Mojego GF3Ti500

*Edit

Mam jeszcze pytanie, czy mo?liwe jest flashowanie biosu karty z poziomu Windowsa ? Czy tylko DOS wchodzi w gre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jeszcze pytanie, czy mo?liwe jest flashowanie biosu karty z poziomu Windowsa ? Czy tylko DOS wchodzi w gre?

tak jest taka możliwośc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem jak zaktualnizować swój BIOS, ale pozostaje najważniejsze, nie moge znalezc odpowiedniego biosa do geforce 3 Ti500 firmy Creative...Dlatego proszę serdecznie o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już wiem jak zaktualnizować swój BIOS, ale pozostaje najważniejsze, nie moge znalezc odpowiedniego biosa do geforce 3 Ti500 firmy Creative...Dlatego proszę serdecznie o pomoc.

ciężko jest coś znalezć :/

spróbuj na google jeszcze poszukać no i zapytaj na forum creativa http://forums.creative.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wkoncu uda?o si?, znalaz?em :D

Podaje www skad sciagna?em:

http://www.x86-secret.com/articles/nvbios.htm

to jest na pewno BIOS do karty firmy Creative?

A tak swoj? drog? BIOS i nvflash maja sie znajdowa? na jednej dyskietce tak ? Musze DOS;a uruchomi? a potem wspisa? 2 komendy i tyle ?

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz ja :P

GF 7300GT galaxy z zalmanem ofkors. No i się zastanawiam czy da sie tutaj potoki odblokować. Szczerze mówiąc boje się odrobinę klikać w rivie żeby czegoś nieuwalić. Pomożcie cosik ;)

maly screen ze stanem z rivy:

73gtjz4.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

73GT/76GS/GT itp - potoki zablokowane są tak, że niby możesz je programowo odblokowac ale to nie da na wydajności nic bo są zablokowane sprzętowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey, troche szkoda. a jeszcze jedno pytanie. polecisz jakis program typu ati try tools do oc ofkors? cholerka no nie moge sie z ta riva ani power stripem porozumiec ;/ ustawienia sa idiotyczne automatyczne tylko i przy przejsciu z 3d do 2d zmniejsza sie tylko rdzen a pamieci stoja na 850mhz to samo na odwrot, po starcie sysa mam 175mhz na rdzeniu i za cholere samo sie nie chec przestawic ;/ potrzebuje czegos z mozliwoscia ustawienia profili jak w ATT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
okey, troche szkoda. a jeszcze jedno pytanie. polecisz jakis program typu ati try tools do oc ofkors? cholerka no nie moge sie z ta riva ani power stripem porozumiec ;/ ustawienia sa idiotyczne automatyczne tylko i przy przejsciu z 3d do 2d zmniejsza sie tylko rdzen a pamieci stoja na 850mhz to samo na odwrot, po starcie sysa mam 175mhz na rdzeniu i za cholere samo sie nie chec przestawic ;/ potrzebuje czegos z mozliwoscia ustawienia profili jak w ATT...

podmnień BIOSa ;)

a i w 2D zmniejsza się takty rdzenia aby karta była chłodniejsza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam problem z moja karta graficzna (gf 6600 256 MB). otoz kazda lapsza gra mi sie zacina. gubi tekstury (np w nfs mw robia sie takie dziury na drodze albo takie jak by lasery czarne). jak chcialem zrobic test w 3dmarku 2003 to nigdy nie dojdzie do konca poniewaz zawsze sie zacina. fps mam max 20 o_O. jak sie juz zatnie to pokazuje sie niebieski ekran i pisze cos o pliku nv4_disp.dll . wie ktos moze co moze byc przyczyna?? bo ja juz nowej karty zaczolem szukac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowa karta nic ci nie da dopoki nie zianstalujesz sterownikow porzadnych a najlepiej to reinstalacja systemu bo najwyrazniej mocno zasyfiony jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nowa karta nic ci nie da dopoki nie zianstalujesz sterownikow porzadnych a najlepiej to reinstalacja systemu bo najwyrazniej mocno zasyfiony jest

obawiam sie ze to nic nie da. reinstalke robilem juz chyba z 10 razy :P a stery mam najnowsze ze strony nvidia.pl 93.71 z certyfikatem WHQL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
obawiam sie ze to nic nie da. reinstalke robilem juz chyba z 10 razy :P a stery mam najnowsze ze strony nvidia.pl 93.71 z certyfikatem WHQL.

może karta dostaje za mało W jaki masz zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...