Skocz do zawartości

Problem z HDD w hp compaq nc6120

HDD hp compaq nc6120

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 MINIOO

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 10 luty 2012, 13:06

Witam Wszystkich forumowiczów Dołączona grafika

Jestem nowym użytkownikeim forum ale postaram się zwięźlei na temat.

Mianowicie mam problem z niedawno zakupionym laptopem hp compaq nc6120.
Podłączyłem do niego dysk ATA IBM 30GB przez specjalną przelotkę ponieważ nie było innej możliwości i nie jest on wykrywany w biosie no i oczywiście się nie bootuje. Dysk jest sprawny ponieważ przełożyłem godo innego laptopa i działa (jest na nim win xp), leczpodłączyłem go bez przelotki ponieważ nie jest ona potrzebna.
Czytałem wiele wątków na różnych forach lecz niestety nie jestem w stanie stwierdzić co jest przyczyną tego problemu. Laptop jest w 100% sprawny, więc wydaje mi się że jest to wina przelotki.
Może ktoś też miał podbny problem i wie jak się z nim uporać??

Pozdrawiam:)

Użytkownik MINIOO edytował ten post 10 luty 2012, 23:22

#2 tassiek

Ukryty talent

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 340 postów

Napisano 10 luty 2012, 15:12

Rozumiem, że jest to przejściówka ATA > USB, a dysk podłączony jest przez zewnętrzny zasilacz. Skoro dysk jest sprawny, to według mnie jedynym sposobem jest sprawdzenia przejściówki na innym dysku i innym laptopie/PC, ale sądzę, że to właśnie adapter jest niesprawny.

#3 MINIOO

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 10 luty 2012, 17:09

Nie jest to adapter usb. Żeby podłączyć dysk w tym hp trzeba użyć czegoś takiego jak to: http://www.21th.pl/?...topow-hp-compaq

#4 NuCore

Ukryty talent

• Redakcja
  • PipPipPipPipPip
  • 358 postów
  • Miasto: Poznań

Napisano 10 luty 2012, 20:43

Opcje są dwie:

1. Uszkodzony adapter (przelotka)
2. W/w nie jest kompatybilna z tym modelem laptopa.

Sprawdź jeszcze, czy wszystko jest dobrze podłączone i dociśnięte oraz sprawdź dla spokoju ustawienia w BIOS.

#5 MINIOO

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 10 luty 2012, 23:19

Właśnie tak mi się wydaje że adapter jest uszkodzony:/ W biosie wszystko wygląda jakby było ok.
2. - "Business Notebook NX6110, NC6110, NX6120, NC6120 (nie posiada śrub mocujących do ramki)"
Nie sądziłem że będę miał tyle kłopotu z laptopem...
Chociaż się czegoś nowego nauczę:)

#6 MINIOO

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 19 luty 2012, 23:39

NuCore miałeś rację, ta przelotka nie jest dla tego modelu, natomiast znalazłem odpowiednią i w tym tygodniu powinna do mnie dotrzeć.
Jak już uda mi się włączyć laptopa to napiszę:)

#7 MINIOO

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 24 luty 2012, 21:01

Właśnie uruchomiłem laptopa:) Dzisiaj przyszła do mnie przelotka do hdd i wszystko działa jak powinno:D Po prostu potrzeba było podłączyć dysk odpowiednią przelotką:)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Polecamy: Agencja interaktywna, Tanie strony internetowe, Laptopy, Nero, Download: Alcohol 120%, Download: FileZilla, Download: IrfanView, Download: ooVoo, Download: OpenOffice, Test: Intel Core i5, płytki