Skocz do zawartości

Dwa dyski SATA jako jeden .

Dwa dyski SATA jako jeden

• Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 marel12467

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 5 styczeń 2012, 15:59

Witam . Jeśli nie w tym dziale to przepraszam. Mam dwa dyski WD160GB i moje pytanie brzmi czy da się je połączyć jako jeden dysk ?? Jeśli tak to jak ?? Jestem w tym temacie zielony wiec jeśli się da proszę o łatwe opisanie jak . Słyszałem coś o RAID

#2 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1926 postów
  • Miasto: Rybnik

Napisano 5 styczeń 2012, 16:18

Specyfikacja komputera. Informacje o dyskach - identyczne?

#3 marel12467

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 5 styczeń 2012, 22:49

Wyświetl postUżytkownik Nerio dnia 5 styczeń 2012, 16:18 napisał

Specyfikacja komputera. Informacje o dyskach - identyczne?

Płyta Główna MSI K9A2 CF
4GB Ram Kingston
Procesor AMD Athlon X2 5000 ( 2,6GHz)
Karta Graficzna GeForce 9600GT 512MB DDR3
Zasilacz Xilence 550W

Tak dwa takie same te same rozmiary oraz ta sama firma

#4 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • 1926 postów

Napisano 6 styczeń 2012, 10:19

Jaka wersja BIOSu? W 1.C była aktualizacja ROMu RAIDu.

Obsługiwane tryby to 0, 1 i 0+1. Zapewne zależy ci na wydajności, więc tryb 0. Trzeba się jednak liczyć z możliwością utraty danych jak padnie ci jeden dysk. Inna sprawa, że przed założeniem raidu albo robisz kopie albo olewasz dane, bo o ile pamięć mnie nie myli to po takiej operacji wszystko leci w powietrze.

Co i jak zrobić znajdziesz w manualu płyty głównej - dodatek B: http://download1.msi...e/E7388v1.0.zip

#5 marel12467

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 6 styczeń 2012, 13:24

Wyświetl postUżytkownik marel12467 dnia 6 styczeń 2012, 13:24 napisał

A nie ma Polskiej wersji do mojej płyty ????

Podłączyłem te dyski tak --------> http://www.fotosik.p...7280e1ab01.html Jeśli źle to proszę o podpowiedź jak to podłączyć.

Czy jak złącze 2 dyski metoda RAID to dane z dysków zostaną utracone.

Przy zmianie ustawień w Biosie na RAID wygląda to tak:

// edit2:
BIOS to American Megatrends Inc. V1.7
Wersja SMBIOS 2.5

Użytkownik Nerio edytował ten post 6 styczeń 2012, 15:55

#6 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • 1926 postów

Napisano 6 styczeń 2012, 16:06

No to stara wersja, po drodze kilka razy był aktualizowany ROM RAIDu, więc warto IMO zaktualizować (oczywiście o ile można flashować z poziomu narzędzia wbudowanego, etc. Flash z Windowsa to zawsze większe ryzyko)

Podłączenie dobre, ciężko tutaj coś innego wymyślić...

Moim zdaniem dane polecą, bo dyski wtedy są widoczne jako jeden, dane zapisywane są na obu, etc.
Kopia bezpieczeństwa obowiązkowo.

Będziesz też potrzebował sterowników do RAIDu najprawdopodobniej bo instalator może nie widzieć tego... (Napęd dyskietek się przydaje lub integrowanie sterowników z płytką z użyciem np. nlite). Sterownik zowie się: ATI SB600 RAID Driver i znajdziesz go tu: http://www.msi.com/p...v=Driver&os=All - zależnie od wersji systemu.

Wszystko masz opisane w manualu. Po polsku nie ma, zresztą większość rzeczy to nazwy własne więc tłumaczenie tego nie ma sensu... No i sam oprogramowania jest po eng.

#7 marel12467

Osesek

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 6 styczeń 2012, 16:48

Wyświetl postUżytkownik Nerio dnia 6 styczeń 2012, 16:06 napisał

No to stara wersja, po drodze kilka razy był aktualizowany ROM RAIDu, więc warto IMO zaktualizować (oczywiście o ile można flashować z poziomu narzędzia wbudowanego, etc. Flash z Windowsa to zawsze większe ryzyko)

Podłączenie dobre, ciężko tutaj coś innego wymyślić...

Moim zdaniem dane polecą, bo dyski wtedy są widoczne jako jeden, dane zapisywane są na obu, etc.
Kopia bezpieczeństwa obowiązkowo.

Będziesz też potrzebował sterowników do RAIDu najprawdopodobniej bo instalator może nie widzieć tego... (Napęd dyskietek się przydaje lub integrowanie sterowników z płytką z użyciem np. nlite). Sterownik zowie się: ATI SB600 RAID Driver i znajdziesz go tu: http://www.msi.com/p...v=Driver&os=All - zależnie od wersji systemu.

Wszystko masz opisane w manualu. Po polsku nie ma, zresztą większość rzeczy to nazwy własne więc tłumaczenie tego nie ma sensu... No i sam oprogramowania jest po eng.

A mógł byś mi napisać jak to wszystko zrobić krok po kroku ??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Polecamy: Agencja interaktywna, Tanie strony internetowe, Laptopy, Nero, Download: Alcohol 120%, Download: FileZilla, Download: IrfanView, Download: ooVoo, Download: OpenOffice, Test: Intel Core i5, płytki