Skocz do zawartości

14-calowy laptop do intensywnego użytku

laptop dell zakupy

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gertrud

Znawca

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 933 postów
  • Miasto: Płock/Toruń

Napisano 9 październik 2011, 22:38

Stało się, pierwszy raz w życiu wykończyłem laptopa na amen. Nie był to co prawda sprzęt wysokiej klasy (budżetowy Fujitsu), ale jego naprawa nie ma sensu, bo koszt sięga wartości samego sprzętu (matryca + jakieś bajery, których nie potrafię już sobie przypomnieć).

W związku z tym jestem na etapie poszukiwań nowego sprzętu, który tym razem, mam nadzieję, posłuży mi trochę dłużej niż symboliczne 3 lata. I tutaj zaczyna się Wasza rola, bo chciałbym serdecznie poprosić o pomoc.

Do czego potrzebuję komputera? Intensywnie korzystam z Office'a, w szczególności do pisania, więc mile widziana byłaby wygodna klawiatura. Ale lubię też czasem w coś zagrać, i nie są to raczej gry casualowe, więc przyzwoite parametry na czele z kartą graficzną byłyby również bardzo pożądane. Z resztą nie tylko z tego powodu, bo sprzęt będzie intensywnie wykorzystywany do wirtualizowania systemów, testów różnego rodzaju oprogramowania, a także amatorskiego cięcia wideo i grafiki. Ważna jest też dla mnie mobilność, bo często noszę komputer w plecaku - stąd pomysł na 14 cali, z którego raczej nie chciałbym rezygnować.

Generalnie bardzo dbam o swój komputer, ale jest on przy tym tak intensywnie eksploatowany, że potrzebuję czegoś solidnego.

Chciałbym się zmieścić przy tym w kwocie 2900 - 3000 zł (nic powyżej)

Po wstępnym rekonesansie najbardziej mi się spodobał ten, co prawda bardziej dedykowany biznesowi, Dell:

http://allegro.pl/de...1850067184.html

Co o tym sądzicie? Mam nadzieję, że decydując się na taką markę nie będę już miał problemów z awariami (bo te w przypadku poprzedniego sprzętu zdarzały się dość często).

#2 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1924 postów
  • Miasto: Rybnik

Napisano 9 październik 2011, 23:11

Dobry wybór :) Alienware poza zasięgiem :P, więc możesz się rozejrzeć jeszcze za Lenovo i ASUSem (Seria G - ale pewnie cena będzie wyższa lub serią B, ale tutaj raczej dobrej karty nie uświadczysz). Z Lenovo spójrz na tego:
http://www.kuzniewsk...ka-w-cenie.html
Co prawda nie jest to legendardny thinkpad z serii T (inna cena), ale warto brać pod rozwagę.

#3 danello

Wstydniś

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 57 postów

Napisano 10 październik 2011, 11:34

Dell, którego pokazałeś jest super - zgadzam się. Ewentualnie sprawdź taki model: Toshiba Satellite Pro C660-22G

#4 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • 1924 postów

Napisano 10 październik 2011, 11:56

Nie spełnia wymogów - 15,6" no i reklama Alsena Dołączona grafika

#5 wistler

Ukryty talent

• Redakcja
  • PipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • Miasto: Poznań

Napisano 11 październik 2011, 13:43

A może ten? http://pccentre.pl/a...s-u36s/id=17667 Nieco mniejszy, ale za to jaki! :)

#6 Gertrud

Znawca

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 933 postów

Napisano 11 październik 2011, 14:49

Boję się trochę Asusa, bo moja dziewczyna już wykończyła jednego (co prawda teraz ma netbooka też Asusa i jest nieporównywalnie solidniejszy). No i w przypadku Della mam w standardzie gwarancję 36 miesięcy z serwisantem na drugi dzień u mnie, co jest dużym atutem, myślę.

Ostatecznie ciutkę zszedłem z wymagań i chyba zdecyduję się na trochę słabszą konfigurację: http://www.kuzniewsk...ka-w-cenie.html Generalnie spełnia w 100 proc. moje wymagania - 320 GB w poprzednim laptopie mi w zupełności wystarczało.

Jest jeszcze opcja o 120 zł droższa z 8 GB RAM, warto dopłacić?

#7 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów
  • Miasto: Zimbabwe (okolice Pabianic/Łodzi)

Napisano 11 październik 2011, 17:50

RAM jest teraz bardzo tani (4 GB SO-DIMM DDR3 kosztują 70-80 zł), a przy wirtualizacji w sumie może się przydać. Z tego co widzę, to w wersji z 4 GB jest dopisek "możliwość zmiany ilości pamięci - prosimy o kontakt w celu uzgodnienia szczegółów", więc może nawet da radę trochę taniej rozbudować RAM do 8 GB.

#8 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • 1924 postów

Napisano 11 październik 2011, 19:03

Z reguły te laptopy z większą ilością RAMu to te same modele tylko właśnie na miejscu dokładają pamięć RAM Dołączona grafika

#9 Gertrud

Znawca

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 933 postów

Napisano 11 październik 2011, 19:44

Wyświetl postUżytkownik Nerio dnia 11 październik 2011, 19:03 napisał

Z reguły te laptopy z większą ilością RAMu to te same modele tylko właśnie na miejscu dokładają pamięć RAM Dołączona grafika

Wiem, wiem :) Zastanawia mnie tylko czy warto. Chociaż ostatecznie 120 zł to nie majątek a do wirtualizacji się w sumie przyda i w dłuższej perspektywie czasu też pewnie okaże się niezbędne.

Wyświetl postUżytkownik luk1999 dnia 11 październik 2011, 17:50 napisał

RAM jest teraz bardzo tani (4 GB SO-DIMM DDR3 kosztują 70-80 zł), a przy wirtualizacji w sumie może się przydać. Z tego co widzę, to w wersji z 4 GB jest dopisek "możliwość zmiany ilości pamięci - prosimy o kontakt w celu uzgodnienia szczegółów", więc może nawet da radę trochę taniej rozbudować RAM do 8 GB.

Napisałem z zapytaniem o 6 i 8 GB. Zobaczymy jak to wygląda cenowo u nich. :)

Mam jeszcze tylko wątpliwości co do temperatur. Na notebookcheck.pl recenzent pisał, że są one bardzo niskie (http://www.notebookc...0M.56441.0.html). A znów gdzieś na forach ludzie pisali, że 14 calowe i mniejsze laptopy z mocnymi procesorami i układami graficznymi grzeją się znacznie szybciej niż tradycyjne 15-tki. Może to być prawda? Mam nieprzyjemne wspomnienia z tym, bo stary Fujitsu był oparty na platformie Puma, która grzała się jak piec do tego stopnia, że procesor (Turion RM-74) obniżał taktowanie do 500 MHz, żeby odetchnąć. I tak po kilka razy w ciągu godziny...

#10 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów
  • Miasto: Zimbabwe (okolice Pabianic/Łodzi)

Napisano 11 październik 2011, 19:59

Tam siedzi dwurdzeniowe Sandy Bridge z TDP 35 W, więc nie powinien się mocno grzać. Na pewno nie na poziomie starożytnej Pumy.

#11 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • 1924 postów

Napisano 12 październik 2011, 10:15

Wszystko zależy od budowy laptopa - te DELLe to nie ultracienkie komputerki, więc i układ chłodzenia powinien być bdb. Jedyny mi znany przypadek z grzaniem się małego komputera dotyczył Toshiby Portege R7xx z Core i5 pierwszej generacji, ale tutaj laptop był 13", cienki no i występowało to podczas obciążenia 100% przez długi czas (outlook 2010 się zawieszał...)

#12 Gertrud

Znawca

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 933 postów

Napisano 23 październik 2011, 11:07

Zamówione. Ostatecznie wybór padł na: http://allegro.pl/sh...item=1850066330 Czyli troszkę zaszalałem z procesorem, co mam nadzieję zaprocentuje na przyszłość. Chciałem kupić go na kuzniewski.pl, ale tam czas realizacji zamówienia wynosił kilka tygodni, bo nie mieli go w magazynie (w zamian proponowali za 3260 zł identyczną konfigurację jak ta zamówiona przeze mnie, ale z dyskiem 750 GB). Szkoda, bo mają ciekawą ofertę dodatkową dot. konserwacji i sprawdzenia komputera.

Serdeczne dzięki za pomoc Panowie :)

EDIT

Pomyślałem, że podzielę się wrażeniami, w razie gdyby ktoś kiedyś był jeszcze zainteresowany Vostro z serii 3X50.

Po tygodniu użytkowania jestem bardziej niż zadowolony. Radeon HD 6630M nie jest jakimś tam cudem świata, ale dzięki wydajnemu układowi chłodzenia laptop ma ogromny potencjał jeśli chodzi o overclocking. Przestawiłem zegary z 480/800 na 625/900, czyli "zrobiłem" sobie Radeona 6650M, a temperatura nadal w normie. Jestem pod ogromnym wrażeniem, bo komputer nawet w stresie nie grzeje się nadmiernie. Podobno da się stabilnie pracować nawet na 700/1000, czyli, o ile się nie mylę, w granicach Radeona 6730. Oczywiście podkręcanie jest możliwe tylko po uprzednim wykonaniu update Biosu, który w tym miesiącu wypuścił Dell. Eliminuje on też inny problem - obsługę OpenGL przez kartę dedykowaną (przed update'm można było hulać tylko na integrze) i pozwala na ręczne przełączanie grafiki (wcześniej tylko automatycznie).

Jeśli chodzi o ergonomię i kulturę pracy, to również jest bardzo ok. Klawiatura bardzo wygodna, a dodatkowe podświetlenie znacznie zwiększa komfort pracy nocami. Podobnie z resztą jak matowa matryca, która mimo kiepskich kolorów znacznie lepiej się sprawdza niż błyszczące odpowiedniki wyższej jakości (przynajmniej jeśli chodzi o mnie). Jedyne co drażni to błyszcząca oprawa klawiatury, która potrafi odbijać światło przez co przyciski są niewyraźne. Dziwne połączenie swoją drogą.

Można by jeszcze sporo pisać o wyższości dysku 7200 nad 5400, znakomitości Core'a i5 2520 itp. Ale to już raczej wszyscy pewnie wiedzą.

Generalnie jestem zdania, ze za taką cenę trudno by było kupić lepszą 14-kę, zwłaszcza z 3-letnią gwarancją i taką jakością wykonania (bo parametrowo pewnie by się coś znalazło).

#13 Nerio

Ważniak

• Administratorzy
  • 1924 postów

Napisano 23 październik 2011, 18:25

:) no to Francja elegancja. Byle posłużył długo :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Polecamy: Agencja interaktywna, Tanie strony internetowe, Laptopy, Nero, Download: Alcohol 120%, Download: FileZilla, Download: IrfanView, Download: ooVoo, Download: OpenOffice, Test: Intel Core i5, płytki