Skocz do zawartości


Brak Połączenia PPPOE


  • Please log in to reply
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Coala

Coala

    Jestem tu nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 3 kwiecień 2010, 20:36

Witam Wszystkich, od niedawna łączę się przez PPPOE, moim system jest Windows i Ubuntu, i to na drugim mam problem z skonfigurowaniem sieci. Czytałem dużo na temat jego konfiguracji, ale nic nie pomogło, pytałem się na forum ubuntu, ale też nic, dlatego postanowiłem napisać jeszcze tutaj.
Tutaj kilka informacji

--Mam router, firmy edimax, który jest u mnie na strychu...
Dokładnie taki
http://www.ceneo.pl/...roductID=311095
--Dostawca prywanty
Karta Ovislink LFE -8139ATX FAST Ethernet Adapter
Dodam że przed przejściem na PPPOE, internet na Ubuntu działał.
-- Polecenie ifconfig http://img51.imagesh...olishhakers.png (sorka za taką nazwę, ale ona pomniejsza rozmiar)

Aby połączyć się w Windowsie, używam programiku. Dokładnie tak robię:
Pod Windowsa nic nie robię...Mam tylko Karte Sieciową tak jak dałem wyżej i programik od gościa który nawiązuje połączenie PPPoE automatycznie, prędzej trzeba wpisać tylko login i hasło.
Tylko jeszcze prędzej trzeba wyłączyć protokół (TCP/IP), bo inaczej połączenie nie będzie.

Próbowałem za pomoc sudo pppoeconf, ale nic to nie dalo.

Pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt, mam nadzieję, że mi pomożecie.

#2 Nerio

Nerio

    Legenda forum

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2055 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 3 kwiecień 2010, 21:07

Skoro masz pudełko to czy nie on powinien odpowiadać za uwierzytelnianie?
Przyjrzałem się temu Edimaxowi EW-7206APg i nie dość, że tandeta to jeszcze AP - internet zapewne radiowy... Ogólnie nie ma na tym możliwości uwierzytelniania. Jeżeli miałbyś router za tym AP to mógłbyś łączyć się za pomocą routera i nie dotyczyłyby Cię takie problemy...
Screen z mojego pudełka (Linksys WRT54GL 1.1 - tomato 1.25):
Dołączona grafika
Na pudełku warto zaktualizować oprogramowanie - http://www.edimax.co..._id=18&pl1_id=1 (choć wątpię, żeby pojawiły się jakieś nowe opcje...)

hmmm... wyłączyć protokół TCP/IP? oO To niby co ci działa wtedy? NIC?

#3 Coala

Coala

    Jestem tu nowy

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 3 kwiecień 2010, 21:18

Wlaśnie muszę wyłączyć protokoł TCP/IP, bo inaczej net nie będzie działał na Windowsie. Tak to internet Radiowy

#4 Nerio

Nerio

    Legenda forum

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2055 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 3 kwiecień 2010, 21:42

Brakuje logiki... wyłączasz tcp/ip - nic co używa tych protokołów nie będzie działać - czyli praktycznie wszystko...

A co do rozwiązania - sensowne masz powyżej (zakup routera...)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych