Skocz do zawartości

MSI 790FX-GD70 (komentarze)

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bot PC Centre

Bot PC Centre

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5879 postów

Napisano 23 styczeń 2010, 12:54

Zapraszamy Was do komentowania publikacji, której skrót znajduje się poniżej. Zachęcamy też do dzielenia się Waszym zdaniem na inne tematy!

MSI 790FX-GD70

Choć producenci płyt głównych czerpią największe zyski ze sprzedaży tanich konstrukcji, to jednak większość z nich stawia sobie jako punkt honoru posiadanie w ofercie modelu flagowego dla każdej z platform. Powód tego stanu rzeczy jest całkiem prosty: to właśnie najdroższy, reprezentacyjny model przyciąga uwagę i w pewnym stopniu wpływa również na postrzeganie marki przez potencjalnego klienta. Sztandarowym modelem ASUS-a dla AM3 jest prezentowany niedawno na łamach naszego portalu Crosshair III Formula. Dziś postaramy się Wam przybliżyć jego bezpośrednią konkurencję spod znaku MSI, nazwaną 790GX-GD70. Czytaj więcej

#2 TomTom

Znawca

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 789 postów

Napisano 25 styczeń 2010, 16:01

Całkiem fajny ten mobas, widzę że MSI znacznie poprawiło jakość podobnie jak AsRock. Szkoda tylko że płyta na Highend jest już dosyć stara, gdyż wydając teraz ok. 600 zł chciało by się widzieć jakieś porty USB 3.0 i SATA3, choć nie do zwykłego użytkowania się takie płyty kupuje to i porty mniej ważne. A z wlutowanym BIOSem imo niezła porażka, normalnie jak bios padnie można zrobić HotFlasha a tu... płyta musi iść do serwisu.

#3 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów
  • Miasto: Zimbabwe (okolice Pabianic/Łodzi)

Napisano 25 styczeń 2010, 20:21

Ogólnie to na nowych BIOS-ach płyta jest bardzo przyjemna. A USB3/SATA3 będzie w 890FX-GD70, trzeba tylko trochę poczekać ;).

#4 Nowy

• Goście

Napisano 21 styczeń 2012, 22:24

Ten program OCCT nie do końca się sprawdza .U mnie po odblokowaniu 2 rdzeni test wypadł pozytywnie , pomimo że procesor był niestabilny .

#5 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów

Napisano 22 styczeń 2012, 12:19

Podstawowa sprawa, to czy twój procesor po prostu ma niesprawne rdzenie, czy może udało się go poprawnie odblokować na innej płycie?

#6 Nowy

• Goście

Napisano 23 styczeń 2012, 20:38

Mam procesor AMD Phenom 2 x2 550 Po odblokowaniu działają 4 rdzenie .Jednak powodują zawieszanie się programów. Zmiana napięcia też nic nie dała .Wyłączenie 3 rdzeni i praca tylko na jednym też nic nie dała . Czy wina może tkwić w systemie Windows XP ( sterowniki).

#7 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów

Napisano 23 styczeń 2012, 22:29

Ale masz 790FX-GD70? Jeśli tak, to spróbowałbym ze starszymi/nowszymi BIOS-ami.
Proc był sprawdzany (pod kątem odblokowania) na jakiejś innej płycie?

#8 Nowy

• Goście

Napisano 24 styczeń 2012, 18:47

Mam najnowszy bios.A problem polega na pojawieniu się artefaktów przy obróbce pliku wideo, a także niewłaściwym działaniem przeglądarek internetowych (pojawiają się zakłócenia związane z obrazami) .Nie mam możliwości sprawdzenia procesora na innej płycie.Sprawdziłem procesor programem OCCT 1h testu - OK,Prime95 priorytet 8 bo na 9 zamula komputer za bardzo(program zwalnia) 1.5h- OK.Karta graficzna radeon 4650. Z tego co pamiętam artefakty pojawiają przy testowaniu kart graficznych gdy są zbytnio podkręcone.Możliwe że przyczyna tkwi w sterownikach karty.Jak będę miał czas zainstaluje nowy system i sterowniki na wolnej partycji przy odblokowanym procesorze,aby sterowniki ustawiły się pod odblokowany procesor.

#9 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów

Napisano 24 styczeń 2012, 19:53

Możesz spróbować postawić system na nowo, ale jest też opcja, że wyłączone rdzenie mają uwalony cache L2.

#10 Nowy

• Goście

Napisano 24 styczeń 2012, 20:26

Efekt w tym że gdy wyłączę w biosie 3 rdzenie to na tym jednym działającym jest to samo.

#11 luk1999

Wschodząca gwiazda

• Redakcja
  • PipPipPipPipPipPip
  • 564 postów

Napisano 24 styczeń 2012, 21:38

Możesz jeszcze spróbować ze starymi BIOS-ami, takimi, które wyszły pod koniec 2009 lub do połowy 2010. Może któryś umożliwi poprawne odblokowanie.
Zdarza się, że w nowych BIOS-ach producenci dodają możliwość unlocka nowych proców, a przy okazji psują dla starszych...

#12 Nowy

• Goście

Napisano 9 luty 2012, 01:18

Znalazłem przyczynę. Uszkodzony rdzeń nr0.Problem w tym że w biosie nie mogę go wyłączyć bo jest cały czas aktywny.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Polecamy: Agencja interaktywna, Tanie strony internetowe, Laptopy, Nero, Download: Alcohol 120%, Download: FileZilla, Download: IrfanView, Download: ooVoo, Download: OpenOffice, Test: Intel Core i5, płytki